Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 5.5.

Komín ako ozdoba strechy

Zverejnené: 15. 6. 2009

Kvalitne zhotovenú a vhodne vybranú strechu môžeme nazvať skutočnou korunou domu. S trochou nadsádzky je možné povedať, že šperkom na tejto korune sa môže stať komín. Aby tomu tak skutočne bolo, o to sa už niekoľko rokov snaží spoločnosť CIKO, dodávateľ a výrobca tehlových komínových systémov.

A že sa firme darí, o tom svedčí aj fakt, že komíny CIKO® sú rok od roka stále žiadanejšie a to nielen pre svoje ojedinelé riešenie, ale tiež pre stále sa rozširujúci a zdokonaľujúci sortiment komponentov a technických riešení. Spoločnosť, ktorá sa zaoberá iba komínovými systémami ponúka všetko, čo k nim patrí, od poradenstva a projektov, až po výstavbu a servis. Samozrejmosťou je tridsaťročná záruka na materiál.

Jednoduchý komínový systém

Stále viac stavebníkov si uvedomuje, že komín je dôležitou súčasťou objektov a podcenenie jeho funkcie sa nevypláca. Požadujú preto nielen bezpečný, kvalitný a preverený, ale tiež jednoduchý systém so zárukou dlhoročného správneho fungovania. A práve také sú komínové systémy CIKO®, určené pre všetky druhy palív – pevné, kvapalné, plynné a všetky druhy spotrebičov.

Základom komínového systému je vnútorná vložka (šamotová prípadne plastová), tepelná izolácia a keramická tvarovka obvodového plášťa. Špeciálna konštrukcia tvaroviek a systém celoplošného odvetrania komínového telesa zaisťuje optimálnu funkciu komína.

Variabilita systému umožňuje postaviť ľubovolný počet prieduchov, pri ľubovoľnej kombinácii priemerov a typov vnútorných vložiek. Konštrukcia systému a váha jednotlivých prvkov umožňuje jednoduchú a úspornú montáž.


Realizácia hlavy KOMFORT s komínovým klobúkom

Nadstrešné časti

Komín môže skutočne dotvárať (alebo pokaziť) konečný vzhľad objektu. Preto sa vyplatí venovať nadstrešnej časti pozornosť nielen z technického, ale tiež z estetického hľadiska. Komínové systémy CIKO umožňujú výber zo štyroch variant riešenia nadstrešnej časti, tzv. komínových hláv, ktoré majú porovnateľné technické parametre a umožňujú vetranie komínového telesa aj dilatáciu komínového prieduchu.



Prstenec KOMFORT

Komínová hlava KOMFORT

V nadstrešnej časti sú tvarovky obvodového plášťa nahradené pohľadovými prstencami KOMFORT. Tie sú vyrobené zo špeciálnej odolnej celoprefarbenej hmoty na báze umelého kameňa, imitujúcej lícové murivo a odolnej voči poveternostným vplyvom, ktorú nie je potrebné akokoľvek ďalej upravovať.


Realizácia návleku IMIT doplnenej strieškou Napoleon

Komínová hlava s návlekom

U tejto varianty ukončenia komínov CIKO je po vymurovaní komínového telesa cez nadstrešnú časť nasadený a zafixovaný komínový návlek, ktorý chráni plášť komínového telesa pred poveternostnými vplyvmi. Návleky sa nasadzujú až cez oplechovanie komína, aby bolo zabránené zatekaniu do objektu. Návleky imitujú buď lícové murivo alebo omietku.


Návlek IMIT

Komínová hlava základná

Komínové teleso je vymurované tvarovkami obvodového plášťa do požadovanej výšky a ukončené základnou krycou doskou. Táto nadstrešná časť je pripravená pre omietnutie alebo obklad.


Realizácia návleku ŠTUKO s ukončením komínovým límcom

Komínová hlava pre obmurovanie

Tento typ komínovej hlavy sa skladá z krakorcovej dosky umiestnenej pod konštrukciou strechy a krycej dosky. Je navrhnutý tak, aby bolo možné zvoliť akýkoľvek druh tehiel podľa prianí investora.Pri montáži dvojprieduchového komínu je z dôvodu jednoduchšej manipulácie krakorcová doska zložená z dvoch častí.


Návlek ŠTUKO

Ukončenie komínového telesa

Ukončenie komína sa realizuje krycou doskou a niektorým z ukončovacích prvkov, ako napríklad „golier alebo klobúk" a nad komínový golier je možné osadiť striešku „Napoleon", ktorá zabraňuje zatekaniu do komínového telesa.



Rekonštrukcia nadstrešnej časti starého komínu systémom CIKO

Rekonštrukcia nadstrešnej časti

A čo so starým komínom? Pokiaľ je nadstrešná časť komína v havarijnom stave, ponúka spoločnosť CIKO, ako jediná jednoduchú rekonštrukciu pomocou zakladajúceho dielu dymovodu. Po odbúraní poškodenej nadstrešnej časti pod strešnú rovinu je potrebné spodnú časť najskôr vyvložkovať nerezovými komínovými vložkami. Ďalej sa osadí zakladací diel dymovodu. Na jeho nerezovú „redukciu” sa napojí odspodu vložky a zvrchu sa do nej vsunie prvá šamotová vložka podľa daného priemeru. Ďalej sa už pokračuje v klasickej montáži systému CIKO s ľubovoľnou nadstrešnou časťou.

1Spracované z informácií Ing. Jiřího Janouška a tlačových podkladov firmy
Autor: Hana Solařová<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Štýlová jar a nové svieže prvky vo vašom domove

Zverejnené 4.5. Jarné lúče a prebúdzajúca sa príroda lákajú k obmene našich domovov. Tohtoročnú jar sú v kurze udržateľné bytové doplnky, kvetinové vzory, machové steny, netradičné farebné odtiene, ale aj luxusné štýly bývania – trendy pre jarnú sezónu 2024 skrátka… ísť na článok

reklama