Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Konštrukčný systém MEDMAX

Zverejnené: 2. 4. 2009

Stratené polystyrénové debnenie pre steny a stropy vyplnené betónom predstavuje stavebný systém, ktorý je vďaka svojim optimálnym vlastnostiam predurčený pre výstavbu nízkoenergetických a pasívnych domov.

Vnútorný izolant umožňuje rýchle zvýšenie teploty pri vykurovaní, vonkajší izolant zabraňuje prestupu chladu v zime a prehriatiu v lete. Dodávkou tohto špeciálneho stavebného systému MEDMAX, ktorého základom je práve stratené polystyrénové debnenie sa venuje už trinásť rokov spoločnosť Forting s.r.o. z Břeclavy (ČR).

Stavebné prvky

Stavebný systém sa skladá zo stenových a stropných tvaroviek. Stenová tvarovka šedej farby z Neoporu, špeciálne upraveného materiálu s grafitovou prísadou sa vyrába v hrúbkach 5, 10 a 15 cm. Jednotlivé hrúbky stien sa dajú kombinovať: 5+5 cm, 5+15 cm, 15+15 cm, 5+10 cm,10+15 cm, 10+10 cm, pričom najhrubšia kombinácia 15+15 cm dosahuje hodnoty U = 0,09 W/m²K.

K základnej stenovej tvarovke sa dodávajú ešte upchávky do okenných otvorov, prekladové diely a vďaka týmto niekoľkým prvkom sa stáva systém kompaktný pre výstavbu.

Stropné tvarovky vyrobené z expandovaného polystyrénu o objemovej hmotnosti 30 kg/m³ tvoria spolu so stenou kompaktný a dokonale izolovaný celok. Panely sa kladú na vnútornú stenu. V miestach nepravidelných tvarov sa priamo na stavbe zarezávajú. Celý strop je potrebné vystužiť a po zabetónovaní plnia tvarovky izolačnú funkciu. Stropné panely sa dodávajú na želanie v rôznych hrúbkach a spĺňajú najprísnejšie požiadavky na tepelnú izoláciu strechy.

Práca s tvarovkami

Technológia výstavby je veľmi jednoduchá, môže ju veľmi kvalitne zvládnuť každý stavebník sám. Múry sú zhotovené z tvaroviek, ktoré sa po naskladaní do seba postupne vylievajú čerstvým betónom.

Tvarovky sa medzi sebou spájajú zámkami na sucho a tým vzniká úplne kompaktná betónová stena bez tepelných mostov s izolantom na oboch stranách.

Izolant v interiéri umožňuje rýchle zvýšenie teploty pri vykurovaní a izolant na vonkajšej strane zabraňuje prestupu chladu v zime a prehriatiu v lete. Po vybetónovaní spolu s monolitickým stropom vzniká kompaktná tuhá konštrukcia s vysokými tepelnoizolačnými vlastnosťami.

Tým, že tepelná izolácia je už súčasťou steny pri betonáži, má iný charakter než dodatočne montovaná izolácia. Je bez medzier, spojená s nosnou stenou, povrch tvarovky nie je rezaný, ako je to napríklad u štandardného zateplenia, Tvarovky sú spoľahlivo poskladané na zraz.

Systémové riešenie detailov

Každá stavba má množstvo detailov, ktoré môžu samotnú stavbu komplikovať. Systém MEDMAX má všetky detaily veľmi ľahko riešiteľné.

V jedinom kroku výstavby je možné vyriešiť viac detailov naraz. Napr. náväznosť stena strop, strecha stena, kotvenie prvkov, zakladanie na základovú dosku, dokonalé usadenie okien a pod.

Častým miestom úniku tepla je okno. Systém MEDMAX rieši aj túto záležitosť. A to možnosťou realizácie dokonalého ostenia aj prekladu, keď nie je potrebné kupovať preklady na mieru. Tie si stavebník vyrobí priamo na stavbe vsunutím potrebnej výstuže nad okno.

Pripevňovanie predmetov, rozvodov

Pripevňovanie predmetov je veľmi jednoduché. Predmety do 5 kg stačí prichytiť do polystyrénovej vrstvy. Predmety ťažšie sa chytajú cez špeciálnu hmoždinku do betónu. Elektrické káble a vodovodné rozvody sa ukladajú do odporovým drôtom vyrezanej drážky priamo v polystyrénovej stene.

Povrchové úpravy

Na prvý pohľad nie je výsledná stena odlišná od iných. Je rovnako tvrdá, hladká, ale na rozdiel od ostatných je teplota vnútorného povrchu max. o 1 °C nižšia než teplota vnútorného vzduchu.

Na úpravu vnútorných stien sa používa sadrokartón lepený na cementové lepidlo, omietky v systémovom riešení firmy CEMIX. Ďalšou úpravou môže byť moderné riešenie sklenou tapetou, ktoré vyžaduje takmer ideálny rovný a hladký podklad, čo stena MEDMAX po jednoduchých úpravách spĺňa. Na vonkajšie úpravy povrchov sa používa štandardný systém fasádnych omietok CEMIX, prípadne akákoľvek iná povrchová úprava.

Prednosti systému

K najväčším výhodám výstavby zo systému MEDMAX patrí predovšetkým presnosť murovania. Vďaka bezškárovému spájaniu jednotlivých tvárnic nevznikajú žiadne medzery ako je to pri štandardnom murovaní. V porovnaní s klasickými materiálmi má tento systém pri zachovaní tepelných parametrov menšiu hrúbku a dokáže tým navýšiť vnútornú plochu stavby až o 15 %.

Vďaka vlastnostiam a rovnosti stien je jednoduchšie, rýchlejšie a lacnejšie vykonanie následných prác a remesiel (elektro, voda, kúrenie, omietky).

Minimum mokrých procesov zaručuje rýchlejšiu vyzretosť stavby, ktorá je skôr obývateľná, nevznikajú problémy s vlhkosťou v stenách. Pokiaľ ide o skúsenosti z bývania v objektoch postavených systémom MEDMAX, je treba vyzdvihnúť príjemnú klímu vnútorných priestorov, veľmi rýchlo vyhriaty vzduch v miestnostiach a nízku spotrebu energie. A práve takéto domy, ako viacpodlažné, tak aj s rovnou alebo sedlovou strechou, a akékoľvek iné stavby, sú vyriešené do každého detailu a majú šancu stať sa moderným a úsporným bývaním budúcnosti.

Autor: Ing. Jiří Bukovský
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama