Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Kotle ROJEK pre vykurovaciu sezónu 2013/14

Zverejnené: 2. 12. 2013

V tomto článku predstavíme množstvo noviniek, ktoré pripravila firma ROJEK pre nastávajúcu novú vykurovaciu sezónu 2013/2014. Medzi nich patrí pyrolytický teplovodný kotol ROJEK PK 15, predĺžená záruka na kotlové teleso pri kotloch s ručnou dodávkou paliva, zaradenie najpredávanejších kotlov ROJEK do emisnej Triedy 4 a tým splnenie podmienok pre čerpanie existujúcich dotácií, nová modulačná elektronika pre automatické kotle rady TKA, TKA BIO a A 15 či akčné sety na výrobky tepelnej techniky.

Na základe skúseností s radou pyrolytických kotlov ROJEK PK a na základe požiadaviek zákazníkov, ktorí čím ďalej tým častejšie žijú v zateplených domoch po rekonštrukcii či v novostavbách a nepotrebujú kotol s vysokým menovitým výkonom, bol pripravený nový kotol do tejto rady – pyrolytický teplovodný kotol ROJEK PK 15.

Pyrolytický teplovodný kotol ROJEK PK 15

Na vývoji tohto nového kotla sa pracovalo tri roky a v tomto roku ho budete môcť vidieť po prvýkrát na veľtrhoch FOR THERM v Prahe a WOODTEC v Brne. Kotol je rozmerovo a hmotnostne menší než existujúca rada kotlov PK 20 až PK 30. Jeho menovitý výkon je 15 kW (min. 12 kW) s tým, že výkon bude nastaviteľný v prípade potreby až do výkonu 20 kW a to práve s využitím menšieho rozmeru kotla a menšieho rozmeru polenového dreva – max. dĺžky do 33 cm. Objem nakladacej (dohorievacej) komory je 80 dm³ = 80 l. Tento kotol spĺňa emisnú Triedu 4 podľa ČSN EN 303 – 5:2000.

Pyrolytický teplovodný kotol ROJEK PK 15 s akumulačnou nádržou. Vďaka zaradeniu do emisnej Triedy 4 podľa ČSN EN 303 – 5:2000 spĺňa podmienky súčasných dotačných programov
Pyrolytický teplovodný kotol ROJEK PK 15 s akumulačnou nádržou. Vďaka zaradeniu do emisnej Triedy 4 podľa ČSN EN 303 – 5:2000 spĺňa podmienky súčasných dotačných programov
Nakladacia (dohorievacia) komora
Nakladacia (dohorievacia) komora

Pyrolytické kotle ROJEK PK 15 až PK 60

Vráťme sa však ešte k pyrolytickým kotlom ROJEK PK 20, PK 25, PK 30, PK 40, PK 49, PK 60 a doplneným hodnotám nového kotla ROJEK PK 15.

Veľmi dôležité pri rade kotlov s týmto označením je, že majú horné plnenie nakladacej (odhorievacej) komory, čo umožňuje plne využiť objem komory a tak ako pre kusové drevo (dĺžka polien môže byť až 33 cm (PK 15) alebo až 53 cm (PK 20 až PK 60)), tak aj pre rozmerovo menšie palivá (napríklad pre produkty drvičov drevnej ROJEK DH 10 – krátke kusové drevo alebo drevené brikety).

Kotle tejto rady ROJEK PK sú určené pre úsporné a ekologicky šetrné vykurovanie rodinných domov, bytových jednotiek, dielní a podobných objektov s tepelnými stratami od 15 do 60 kW. Sú schválené a certifikované podľa normy ČSN EN 303 – 5:2000. Kotle sú určené pre spaľovanie palivového polenového dreva – kusové drevo o dĺžke od 33 cm do 53 cm podľa typu, vlhkosť palivového dreva max. do 20 %, výhrevnosť 14–18 MJ.kg-1, alebo hnedého uhlia Orech 1 (20–40 mm), vlhkosť paliva max. do 15 %, výhrevnosť 14–20 MJ.kg-1.

Tieto teplovodné pyrolytické kotle rady ROJEK PK majú však množstvo ďalších výhod a je možné ich prehľadne zhrnúť do niekoľkých bodov a nazvať teda prednosťami týchto kotlov.

Pyrolytický teplovodní kotol ROJEK PK 25 vo zvorkovně v Častolovicích
Pyrolytický teplovodní kotol ROJEK PK 25 vo zvorkovně v Častolovicích

Prednosti pyrolytických kotlov ROJEK PK 20 až PK 60 a nového kotla ROJEK PK 15

  1. Plnenie nakladacej (odhorievacej) komory kotla je veľmi jednoduché a rýchle (stačí odklopiť horné prikladacie dvierka).
  2. Väčší objem nakladacej (odhorievacej) komory (PK 15 je objem 80 dm3 = 80 l, PK 20 až PK 30 je objem 130 dm3 = 130 l, pre PK 40 až PK 60 je objem 180 dm3 = 180 l).
  3. Vysoká účinnosť pri menovitom výkone.
  4. Max. dĺžka polenového dreva 330 mm (PK 15) alebo 530 mm (PK 20 až PK 60) pre všetky menovité výkony (vlhkosť paliva do 20 %).
  5. Pri menovitom výkone majú dlhšiu dobu vyhorenia spaľovacej komory a to 5–9 hodín podľa výkonu kotla, type a zložení palivového dreva.
  6. Ďalším certifikovaným palivom je hnedé uhlie Orech 1 s dobou vyhorenia spaľovacej komory až 12 hodín aj viac pri menovitom výkone a podľa typu kotla.
  7. Rýchly štart kotlov je zabezpečený väčšou plochou kotlového telesa a výmenníku, ktoré sú rovnomerne vyplnené vodou, čo dáva predpoklad aj vyššej životnosti pri použití silnejších plechov kotlového telesa s hrúbkou 5 mm.
  8. Kotle obsahujú menej keramických dielov než kotle podobného typu.
  9. Čistenie výmenníka je jednoduché a to pomocou ovládacej páky a čistiacich spodných dvierok, ktoré sú prístupné z vonkajšej strany (je možné mať pravé (štandard) či ľavé prevedenie čistiacej páky).
  10. Kotle ROJEK PK 20 až PK 60 spĺňajú emisnú Triedu 3 podľa ČSN EN 303 – 5:2000. Nový kotol ROJEK PK 15 spĺňa emisnú Triedu 4 podľa ČSN EN 303 – 5:2000.
  11. Kotle sú riadené elektronickou ovládacou jednotkou, ktorá ovláda: odťahový ventilátor, teplotu vody v kotly – spúšťacie čerpadlá a vypnutie ventilátora, riadenie teploty vody UT, manuálny alebo automatický režim (niekoľko rôznych variant automatického režimu), čas dohorenia, ručnú prevádzku pri zakurovaní, regulovateľné otáčky ventilátora, spalinové čidlo, ochranu kotla a regulátora, zvukový alarm, voľbu jazykov.
  12. Spalinové čidlo ovládacej jednotky šetrí až 13 % paliva, teplota výstupnej vody je veľmi stabilná, čo predlžuje životnosť kotla. Kontrola teploty spalín na výstupe z kotla umožní docieliť nízke emisie prachu a plynov škodlivých pre životné prostredie.
Čistiaci mechanizmus rúrok výmenníka
Čistiaci mechanizmus rúrok výmenníka
Nový regulátor ROJEK ST – 480 zPID
Nový regulátor ROJEK ST – 480 zPID

Predĺžená záruka na tesnosť kotlového telesa

Teplovodné kotle na ručné prikladanie rady ROJEK PK a takisto kotle rady ROJEK KTP odporúčame prevádzkovať s akumulačnými nádržami ROJEK, pretože pri tomto zapojení je možné uplatniť dlhšiu záruku na kotlové teleso.

Kotle ROJEK PK

Základná záruka na tesnosť kotlového telesa je 3 roky pri dodržaní prevádzkových podmienok. Predĺžená záruka na tesnosť kotlového telesa pri zapojení kotla s akumulačnou nádržou ROJEK je 5 rokov pri dodržaní prevádzkových podmienok. Predpokladaná životnosť je až 30 rokov pri dodržaní prevádzkových podmienok.

Kotle ROJEK KTP

Základná záruka na tesnosť kotlového telesa je 6 rokov pri dodržaní prevádzkových podmienok. Predĺžená záruka na tesnosť kotlového telesa pri zapojení kotla s akumulačnou nádržou ROJEK je 7 rokov pri dodržaní prevádzkových podmienok. Predpokladaná životnosť je až 30 rokov pri dodržaní prevádzkových podmienok.

Kotol ROJEK KTP
Kotol ROJEK KTP

Kotle ROJEK KTP PELLET

Základná záruka na tesnosť kotlového telesa je 3 roky pri dodržaní prevádzkových podmienok. Predĺžená záruka na tesnosť kotlového telesa pri zapojení kotla s akumulačnou nádržou ROJEK je 5 rokov pri používaní len garantovaného a certifikovaného paliva a pri dodržaní prevádzkových podmienok.

Kotol ROJEK KTP PELLET
Kotol ROJEK KTP PELLET

Kotle na tuhé palivá s emisnou Triedou 4 a možnosť čerpania dotácií

Na základe dotačných programov, ktoré poskytujú dotácie na kotle s emisnou Triedou 4, firma vylepšila teplovodné kotle s automatickou dodávkou paliva a na základe opakovanej certifikácie a preskúšania v štátnej skúšobni v Brne došlo k zaradeniu kotlov ROJEK A 15 a ROJEK A 15U do 4. emisnej Triedy podľa ČSN EN 303 – 5:2000. Kotle ROJEK TKA 25 a TKA BIO 25 boli zaradené do 4. emisnej Triedy podľa ČSN EN 303 – 5:2000.

Ďalšie zvyšovanie emisných tried bude postupne nasledovať aj v rade kotlov ROJEK PK 20, PK 25 a PK 30, následne aj u ďalších kotlov ROJEK s automatickou dodávkou paliva ROJEK TKA a ROJEK TKA BIO.

Nová modulačná elektronika pre automatické kotle rady TKA, TKA BIO a A 15

Ako variantu k existujúcej základnej regulácii ADEX u vyššie uvedených automatických kotlov pripravila firma ROJEK možnosť zvoliť si za príplatok modulačnú reguláciu k novému kotlu alebo ako prestavbu k existujúcemu kotlu.

Nový regulátor ROJEK ST 480 zPID (fotografia na predchádzajúcej strane) je určený pre automatické kotle ústredného vykurovania so šnekovým podávačom paliva. Ovláda ventilátor horáku, podávač paliva, až 4 čerpadlá (čerpadlo obehovej vody ÚT; čerpadlo TUV; čerpadlo kotlového okruhu; čerpadlo cirkulácie TUV) a v základe jeden servoventil.

Navyše za príplatok je možné ďalšie rozšírenie tejto regulácie o ďalšie moduly a príslušenstvo (viac sa dozviete priamo u výrobcu).

Kotol ROJEK TKA BIO 25
Kotol ROJEK TKA BIO 25

Akčné sety tepelnej techniky

Na kotle ROJEK s ručným prikladaním a so zapojenými akumulačnými nádržami pripravila firma ROJEK akčné sety kotlov vrátane navrhnutých odporúčaných objemov akumulačných zásobníkov. Zákazník k nim ako bonus získa zdarma sekeru Fiskars X 15 (objem akumulačných nádrží sa môže aj podľa požiadaviek zákazníka meniť a kombinovať, nie je potrebné použiť odporúčaný minimálny objem).

Pri kotloch s automatickou dodávkou paliva je novo rozšírený sortiment príslušenstva a doplnkov k existujúcej príplatkovej modulačnej elektronike ST 480 zPID. V prípade objednania tejto modulačnej elektroniky v rámci príplatku nového kotla dostane zákazník akčný set – priestorový dvojstavový termostat zdarma, poprípade dotykový termostat s farebným displejom a RS komunikáciou za akčný príplatok.

Akčné ponuky a sortiment v akcii na príslušenstvo sa bude priebežne ešte počas vykurovacej sezóny dopĺňať a podľa požiadaviek a záujmu zákazníkov obmieňať (viac sa dozviete priamo u výrobcu).

Pohľad do výrobného závodu firmy
Pohľad do výrobného závodu firmy

Záver

Firma ROJEK neustále pracuje na vylepšovaní svojich existujúcich produktov tepelnej techniky. Reaguje tým na podnety od zákazníkov a montážnych firiem, ale tiež na sprísňujúce sa legislatívne, emisné a dotačné požiadavky na produkty tepelnej techniky všeobecne. Tým posúva prevedenia a technickú kvalitu svojich výrobkov neustále dopredu. Ak sa chcete osobne presvedčiť, navštívte stánok firmy na veľtrhu FOR ARCH v Prahe či na veľtrhu WOODTEC v Brne alebo využite niektorý z kontaktov v záhlaví článku.

Kotlom ROJEK sme sa v našom časopise venovali už niekoľkokrát. Ak sa chcete dozvedieť viac, prečítajte si niektorý z ďalších článkov uvedených pod rovnakou firmou.

Autor: Ing. Pavel Till
Foto: Helena Hejhálková

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama