Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Kotle VERNER. Nová česko-slovenská tradícia

Zverejnené: 27. 5. 2019

Kotol VERNER 25 vznikol v roku 1990. V tom čase sa na trhu vyskytoval pod názvom Pyrotherm a jednalo sa o prvý pyrolitický kotol na drevo pochádzajúci od českého výrobcu. Bol, je a zostane založený na robustnej konštrukcii telesa aj regulácie. Pre tieto vlastnosti sa stal veľmi obľúbeným nielen u nás, ale aj v mnohých ďalších európskych krajinách (Švédsko, Rakúsko, Nemecko a Litva). Je možné ho nazvať „dokonalým robotníkom“.

Čo to znamená? Je konštruovaný na polmetrové polená vo veľkosti – čo prejde bránkou. Na druhú stranu spáli aj štiepku, piliny a hobliny; keď nie samostatne, tak v kombinácii s pár polenami. Nie je „háklivý“ ani na nejaké to percento vlhkosti navyše. V takomto prípade si jednoducho spáli len viac paliva. Má reguláciu, ktorá vie kotol odstaviť do teplej rezervy, čo v prevádzke znamená, že vypne ventilátor. V okamžiku, keď regulácia dostane akýkoľvek signál pre opätovné spustenie, tak ventilátor zapne. Kotol sa rozhorí aj po 20 hodinách odstávky. Samozrejmosťou je nastavovanie výstupnej teploty vody, ktorú udržiava.

Za 29 rokov, počas ktorých je produkt na trhu, prešiel veľkým vývojom. V súčasnosti sú kotle tohto typu radené do 5. emisnej triedy.
Za 29 rokov, počas ktorých je produkt na trhu, prešiel veľkým vývojom. V súčasnosti sú kotle tohto typu radené do 5. emisnej triedy.

Nepretržitý vývoj

Za uvedených 29 rokov, čo sa kotol VERNER 25 vyskytuje na trhu, prešiel mnohými konštrukčnými zmenami. V prvom rade išlo o náhradu materiálu, z ktorého pozostáva spaľovacia komora. Pôvodná liatina a žiaruvzdorný plech boli počas vývoja zamenené za žiarobetón (špeciálna zmes), ktorá vykazuje dlhú životnosť. Druhou zmenou bola regulácia - predošlý kapilárový termostat bol nahradený jednoduchou, ale zároveň spoľahlivou, elektronickou reguláciou. Tretia úprava zahŕňala vývoj telesa z nerezových plechov, čím sa jeho životnosť zvýšila z priemerných 10 rokov na takmer neobmedzenú dobu. A posledným krokom bola úprava výmenníka, vďaka ktorej sa zvýšila účinnosť. Kotol VERNER 25 bol potom zaradený do 5. emisnej triedy a teraz je súčasťou programu tzv. kotlíkových dotácií.

Kotle typu VERNER 25 teda prešli dlhým a úspešným vývojom. Dokazuje to aj dlhý rad výrobkov: P25, V25, V25V, V25C, V25N, VV25, VN25, V25D, VN25D. Dnes sú v predaji najmodernejšie druhy: V25DD a VN25DD. Ako autor a otec tohto kotla môžem prehlásiť, že je „zlatým“ pokladom značky VERNER. Postupom času k nemu pribudol aj „ malý brat“ kotol o výkone 45 kW. Na týchto kotloch vyrástla značka VERNER.

Ako skombinovať nízkoenergetický dom s krbom?

V článku o Stanskom mlyne je tiež zmienka o harmonickej atmosfére, ktorú vytvára interiérové lokálne vykurovacie zariadenie, konkrétne kachľová pec. Dovolíme si tu preto popísať aj náš ďalší výrobok: interiérový kotol. Tento produkt aj pojem samotný sa zrodili logickým vývojom odboru vykurovania, hlavne vďaka neustálemu znižovaniu energetickej náročnosti budov, či už zateplovaním alebo výstavbou nových domov. Pri tom všetkom však zostáva zjavná aj túžba investorov mať v byte kozub. Vznikol tak „interiérový kotol“. Čo si pod pojmom predstaviť?

Interiérový kotol

Jedná sa o akými univerzálny vykurovací systém kombinujúci vlastnosti kola a pozitíva krbových kachlí. Kotlom je produkt nazývaný preto, že ho je možné v nehnuteľnostiach s tepelnou spotrebou do 12 kW použiť ako jediný zdroj tepla. Môže však byť doplnený aj iným zdrojom (elektrinou, plynom), rovnako ako je to pri klasických kotloch na drevo. Priestor, v ktorom dochádza k hlavnej obsluhe kotla, teda k manipulácii s palivom aj popolom, je však umiestnený mimo obývanú miestnosť. Pokiaľ potom v telese drevo dohorieva „schová si“ posledné zvyšky uhlíkov a ďalší deň v ňom nie je potrebné zakurovať. V obývacej miestnosti navyše zariadenie plní funkciu kozubu. Je súčasťou interiéru, ktorý vyhrieva a zároveň poskytuje užívateľom pohľad do ohňa. Miestnosť neprekuruje, ani ju neznečisťuje popolom pri manipulácií s palivom.

Komplexný sortiment

Pri súčte aktivít značky VERNER pre komplexnosť poznamenajme, že sa v sortimente nachádzajú tiež automatické kotle na pelety, obilie, plevy, horčicu, repku a podobne. Jedná sa o kotle, s ktorými VERNER začal svoje pôsobenie pred 15 rokmi. Na trh ich bolo dodaných v tisícoch. Získali si obľubu hlavne u poľnohospodárov, ktorí ich použitie komentujú slovami: „kúrim zadarmo a mám pritom pohodlie ako pri plynovom kúrení“. A nakoniec uveďme aj systém VERNER Spiro, vykurovacie prvky, ktoré sú alternatívou klasických radiátorov či podlahového vykurovania. Sú praktické predovšetkým počas rekonštrukcii vykurovacích systémov, kedy značne šetria prácnosť. U nových inštalácií potom poskytujú rozmanité možnosti pohľadového zabudovania do interiéru.

Autor: Ing. Radoslav Keltoš
Foto: VERNER SK, s. r. o.
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama