Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Kozub ako súčasť moderných interiérov. Vytvorí tepelnú pohodu a navodí príjemnú atmosféru

Zverejnené: 3. 10. 2018

Práve v čase keď sa zozimieva sa našim vítaným spoločníkom v domácnosti stáva kozub. Kozuby si v našich domovoch nachádzajú svoje miesto stále. Možno budete zvažovať, či sa v dnešnej dobe, keď každý očakáva vo svojej domácnosti určitý komfort, bude chcieť niekomu celú zimu pravidelne prikladať a udržiavať oheň, či nakoniec nebude vhodnejšie ponechať kozub alebo kozubové kachle ako alternatívny zdroj tepla a ako primárny zvoliť iný zdroj. Avšak, nič nevytvorí v interiéri takú príjemnú atmosféru s nádychom romantiky ako živý oheň! Takúto atmosféru by ste elektrickým kúrením sotva nahradili.

Prudký pokles teplôt oproti predchádzajúcemu týždňu až o 15 stupňov Celzia, silný vietor, dážď, sychravé nepríjemné počasie. To sú dôvody, prečo veľa ľudí nemá rado jeseň. Ja takisto patrím medzi nich. Avšak vedomie, že si navečer zakúrim v kozube, usadím sa v hojdacom kresle s teplým čajom ku kozubu a ak mi čas aj deti dovolia, vezmem si knihu, tento môj negatívny postoj k jeseni a celkovo k chladnému počasiu vie zmeniť. Čaro prirodzeného ohňa je jednoducho niečo, čo prehreje takpovediac telo aj dušu. Vedeli ste však, že sledovanie a hlavne počúvanie ohňa má aj pozitívne zdravotné účinky? Uvoľňuje napätie a znižuje krvný tlak (podľa výskumu realizovaného v roku 2014 na Univerzite v Alabame).

Počúvanie a sledovanie ohňa pozitívne vplýva aj na naše zdravie - uvoľňuje napätie a znižuje krvný tlak (Foto:shutterstock)
Počúvanie a sledovanie ohňa pozitívne vplýva aj na naše zdravie - uvoľňuje napätie a znižuje krvný tlak (Foto:shutterstock)

Kam ho umiestniť?

Nie je to len otázka estetického pôsobenia. O kozube by ste mali premýšľať už vo fáze projektovania domu – je totiž dôležité nájsť mu vhodné miesto a zosúladiť s ním parametre komína a únosnosť podlahy. Murovaný komín musí mať základ a podľa jeho hmotnosti je potrebné aj spevniť podlahu na mieste, kde bude stáť. Kozub môžete postaviť tam, kde je pripravený komín. Cestu komína zasa určuje konštrukcia stropu a strechy, v trase mu nemôže stáť krov ani trámy.

Kozuby sa stali veľmi atraktívnou súčasťou moderných interiérov. Slúžia ako efektívny a ekologický zdroj kúrenia, ale plnia aj dekoračnú funkciu.(Zdroj:photographee eu, shutterstock)
Kozuby sa stali veľmi atraktívnou súčasťou moderných interiérov. Slúžia ako efektívny a ekologický zdroj kúrenia, ale plnia aj dekoračnú funkciu.(Zdroj:photographee eu, shutterstock)

Ak však máte malé priestory a bojujete o každý centimeter podlahovej plochy, môže byť pre vás vhodným riešením produkt firmy Schiedel, ktorá je renomovaným výrobcom komínov. V jej ponuke nájdete kozub umiestnený priamo pod komínom. Keďže kozubová vložka je súčasťou komínového telesa, nestojí pred komínom a nezaberá v obytnom priestore žiadne miesto navyše. Celý systém – komín a kozubová vložka, sa pomocou žeriavu naraz zabuduje do hrubej stavby a je okamžite schopný prevádzky. V ponuke firmy Schiedel nájdete niekoľko typov kozubov, ktorých obloženie sa dá individuálne prispôsobiť konkrétnemu interiéru. Zaujímavé priestorové riešenia umožňuje napríklad kozub so zasklením, ktoré poskytuje pohľad na oheň z troch strán. Takýto kozub je výborný na členenie otvoreného priestoru, ktorým môže byť napríklad optické oddelenie kuchyne od obývačky alebo jedálenských priestorov.

Kozub umiestnený priamo pod komínom (Foto:Schiedel)
Kozub umiestnený priamo pod komínom (Foto:Schiedel)

Výber správnej vložky

Dizajn a veľkosť kozuba ovplyvňuje kozubová vložka, ktorej výkon a veľkosť vychádza z veľkosti priestoru. Ak je dobre nadimenzovaná, priestor neprehreje, ale príjemne vykúri. Čím má kozubová vložka väčšiu sklenú plochu, tým viac tepla z nej preniká do okolia. V energeticky úsporných domoch sú veľké presklenia kozubov nežiaduce, pretože by spôsobili prehriatie interiéru. Na trhu však môžeme nájsť kozubové vložky, ktoré majú zdvojené sklo a redukujú tak prestup tepla až o 36 %. Tie umožňujú navrhovať väčší podiel presklenia, teda aj krajší dizajn kozubov.

Teplovzdušný či sálavý? Rozdielne šíria teplo.

Doteraz najpoužívanejším zariadením v rodinných domoch bol teplovzdušný kozub. Jeho princíp spočíva v tom, že v priestore medzi kozubovou vložkou a opláštením sa zohrieva vzduch, ktorý stúpa hore, lebo je ľahší. Ochladený, teda ťažší vzduch klesá dolu a vracia sa ku zdroju. Predstavuje to pomerne vysokú cirkuláciu vzduchu, čo môže byť rizikom pre alergikov, kvôli nadmernému víreniu prachu a vysúšaniu vzduchu. Takisto šírenie tepla je nerovnomerné, medzi teplotou pri strope a podlahe môže byť rozdiel až 10 stupňov. Teplovzdušný kozub je postavený hlavne z materiálov s nízkou tepelnoakumulačnou schopnosťou, rýchlo sa zohreje, ale takisto aj rýchlo vychladne. Niekedy to môže byť žiaduce, inokedy zasa nie, záleží to podľa toho, aké má dom tepelné straty a ako rýchlo potrebujeme do priestoru dodať teplo.

Podstatou akumulačného a sálavého kozuba je akumulovať, zhromažďovať, ukladať teplo a postupne ho odovzdávať do priestoru. Teplo teda nie je uvoľňované do priestoru naraz, ako je to pri teplovzdušnom kozube, ale ukladá sa do akumulačného materiálu a uvoľňuje sa postupne. Najskôr cez presklenie a po naakumulovaní aj cez sálavé plochy. Sálavé teplo je teda príjemnejšie aj zdravšie, pretože pri tomto spôsobe ohrevu sa nevíri toľko prach a vzduch sa veľmi nevysušuje.

Ktorý kozub si vybrať do moderného, nízkoenergetického domu?

Oheň vás môže sprevádzať aj v modernej novostavbe, avšak nie každý kozub je do nej vhodný. Dnes sa už nízkoenergetické a pomaly aj pasívne domy stávajú bežným štandardom. Majú nízke tepelné straty, treba do nich dodávať len málo tepla a nízku spotrebu energie. Tepelný výkon kozuba či kachlí by mal byť teda primerane nízky. Práve teplovzdušný kozub, ktorý je najpopulárnejší im vyhovuje najmenej, pretože priestor rýchlo prekúri a spôsobí tepelnú nepohodu. Cez jeho presklenie, aj keď je len stredne veľké, preniká do miestnosti asi 30 až 45 percent celkovej energie kozuba. Aj keď zvyšnú energiu optimálne rozvedieme do ostatných miestností, obývacia izba bude tepelne predimenzovaná. Vhodnejšie sa teda stávajú akumulačné, prípadne kombinované kozuby, ktoré sa vedia správať ako teplovzdušné aj akumulačné. Kozub alebo kozubové kachle obsahujú akumulačnú hmotu, ktorá počas horenia teplo akumuluje a potom ho postupne sála do miestnosti. Tým sa tepelný výkon rozloží na dlhší čas, tým pádom sa zníži na vhodnú hodnotu. Navyše, stačí priložiť len raz za 6 až 12 hodín. Pri kozubových kachliach tvorí akumulačnú hmotu zvyčajne vhodný obklad a akumulačné prstence, akumulačný kozub by mal však mať akumulačnú obstavbu a kozubovú vložku s vhodnou konštrukciou. To, ktorý typ kozuba sa najlepšie hodí do vášho domu je dobré konzultovať s odborníkom a najlepšie ešte vo fáze projektovania domu.

Externý prívod vzduchu do krbu. Prečo je dôležitý?

S princípmi energeticky úsporného stavania súvisí aj celková tesnosť stavieb. U moderných a rekonštruovaných stavieb s kvalitnými plastovými či drevenými oknami a dverami nastáva jeden zásadný problém. Priestor domu je natoľko dobre utesnený, že procesu horenia paliva v kozube alebo kachliach sa nedostáva dostatočné množstvo vzduchu, ktorý je pre spaľovanie potrebný. Stav sa môže ešte výrazne zhoršiť, ak je v dome nainštalované odstávanie zariadenie (digestor, ventilátor atď.). Tieto zariadenia vytvárajú v priestoroch pokles tlaku, čo sa zasa prejavuje vo výraznom zhoršení ťahových vlastností komína. Preto nové, moderné, zariadenia sú navrhnuté tak, aby neodoberali kyslík na horenie z interiéru, ale majú tzv. centrálny prívod vzduchu – do spaľovacej komory sa privádza z exteriéru, napríklad samostatným prieduchom v komíne. Zariadenie teda funguje nezávisle od vnútorného vzduchu, takže neznižuje tesnosť stavby a neovplyvňuje prevádzku vetracieho systému s rekuperáciou. Ich ďalšou výhodou je aj to, že neznižujú obsah kyslíka ani vlhkosť v interiéri.

V moderných kozuboch a kachliach sa privádzaný vzduch delí na primárny – ktorý vstupuje do ohniska zospodu cez rošt a sekundárny – ktorý vstupuje do ohniska zhora. Primárny vzduch sa používa pri zakurovaní alebo na rozhorenie ohňa po priložení. Potom je potrebné prívod obmedziť či zastaviť, aby príliš intenzívne nehorelo. Sekundárny vzduch má oveľa vyššiu teplotu (cestou do ohniska sa ohreje od jeho stien), neochladzuje samotné kúrenisko, čo je dôležité pre vyššiu teplotu horenia – tá totiž zabezpečí vyššiu účinnosť spaľovania a tým pádom lepšie využitie paliva, dlhšie horenie a menej vyprodukovaných splodín. Ďalšou úlohou sekundárneho vzduchu je udržiavanie čistého skla, keď je jeho prívod smerovaný na dvierka, jeho prúdenie smerom nadol „oplachuje“ sklo od popola.

Externý prívod vzduchu do kozubu
Externý prívod vzduchu do kozubu

Kozub ako súčasť vykurovacieho systému

Kozub nemusí byť len samostatným vykurovacím telesom. Ak jeho vložka obsahuje teplovodný výmenník, môže byť aj súčasťou vykurovacieho systému (samozrejme, sú k tomu potrebné aj iné súčasti, napríklad expanzná či akumulačná nádoba atď.). Kozub alebo kozubové kachle v takomto prípade nevykurujú len miestnosť, v ktorej sa nachádzajú, ale časť tepla odovzdávajú cez teplovodný výmenník do okruhu centrálneho vykurovania – vode môžu odovzdávať 30 až 70 % svojho tepelného výkonu.

Kozub ako imidžový doplnok

Ak vám na tepelnom výkone kozuba až tak nezáleží a chceli by ste si ho zaobstarať len ako imidžový doplnok na vytvorenie atmosféry, veľmi pôsobivé sú kovové kozuby visiace zo stropu. Niektoré majú otvorené ohnisko, avšak veľmi nízky vykurovací výkon. Tie s uzavretou kozubovou vložkou, kde sa v spaľovacej komore dosahuje vyššia teplota horenia, majú účinnosť okolo 70 – 80 %. Kozubová vložka môže mať rôzny tvar a vyhotovenie.

Ak chcete netradičný tvar kozubu, aby pôsobil v dome ako imidžový doplnok, zvoľte kozub visiaci zo stropu (Foto:shutterstock)
Ak chcete netradičný tvar kozubu, aby pôsobil v dome ako imidžový doplnok, zvoľte kozub visiaci zo stropu (Foto:shutterstock)

V konečnom výsledku dáva kozubu jeho tvár obloženie. Akumulačný kozub má vyššie povrchové teploty, ako najvhodnejšie sa javí použitie prírodných materiálov – ako keramika, kamenné obklady z travertínu, pieskovca, zo žuly, lícové tehly a špeciálne úpravy freskou. Tieto materiály sú vhodné aj zo zdravotného hľadiska, po nahriatí nevylučujú karcinogénne zložky.

Kozub dotvára práve jeho obloženie (Fotot:shutterstock)
Kozub dotvára práve jeho obloženie (Fotot:shutterstock)
Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firiem, shutterstock
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama