Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Krása dreva v drobných záhradných projektoch

Zverejnené: 7. 8. 2020

Ľudstvo má po tisícročia drevo späté s príjemnými pocitmi. Kde praská, tam je teplo. Kde rastie, tam je možné postaviť príbytky, vyrobiť pracovné nástroje. Stačí na drevo položiť dlaň, pocítite mäkkosť a hrejivosť. Drevo je bez preháňania umeleckým dielom prírody. Je materiálom, ktorý nikdy nevyjde z módy. Má svoje nezameniteľné čaro a dajú sa z neho vytvoriť rôzne krásne záhradné projekty, ktoré pri troške šikovnosti, zvládnete aj svojpomocne.

Domček pre hmyz alebo tzv. hmyzí hotel

Pri jarnej výsadbe a starostlivosti o záhradku sme sa rozhodli vybudovať hmyzí domček. Deti už vplyvom koronakrízy boli aj tak doma, tak sme ich chceli zároveň aj trošku zabaviť a niečomu priučiť. Domček pre hmyz je útočiskom pre užitočné druhy hmyzu. Veľkým prínosom pre záhradky sú napríklad včely samotárky, ktoré opeľujú kvety a zvyšujú úrodu. V záhrade však potrebujú vhodný príbytok, pretože si nevedia samy postaviť svoje úle ako včely medonosné. Aj ucholaky a lienky sú skvelými pomocníkmi, zabezpečia ekologickú rovnováhu, postarajú sa o vošky.

Chceli sme navrhnúť taký domček, ktorý bude v záhrade zároveň aj estetickým prvkom. Preto sa s jeho dizajnom môžete pohrať a vybrať taký, ktorý sa najviac hodí do vašej záhrady. Samozrejmosťou bolo teda použitie prírodných materiálov – na samotnú konštrukciu sme zvolili drevené hranoly a drevené dosky, ktoré sme natreli len prírodných olejom. Tvar hotelu nie je veľmi dôležitý, dôležitejšie je, čo dáte dovnútra. Na výplň sme zvolili potom tiež drevo, hlinené tehly, pórobetónovú tvárnicu, šišky, slivkové konáre. Následne sme vytvorili aj striešku z odrezkov z dubových foršní.

Drevené vyvýšené záhony

Takisto sme chceli v záhradke vybudovať vyvýšené záhony. Výsadba na vyvýšených záhonoch prináša veľa výhod oproti výsadbe na zemi. Jednou z nich je napríklad aj šetrenie chrbtice, keďže máte záhradku vyššie, nemusíte sa k nej toľko skláňať a okopávanie je tak príjemnejšie. Vyvýšené záhradné záhony tiež pôsobia ako veľká bariéra pre záhradných škodcov a hmyz. Postavíte ich jednoducho, lacno a často aj z recyklovaných materiálov. My sme chceli využiť drevo.

Od známeho sme zohnali (za fľašu dobrého vína) z píly odrezky z dubových foršní, ktoré sme následne odrezali na výšku záhonov aké sme chceli vytvoriť (čím je záhon vyšší, tým budete potrebovať viac kompostu a zeminy). Dosky sme pred samotnou realizáciou záhonu natreli teakovým olejom.

Do zeme sme vykopali drážku v hrúbke cca 20 cm (aby dosky držali) a následne sme do drážky nastrihali nopovú fóliu, aby dosky ťahali čo najmenej vlhkosti od zeme. Nopová fólia bola použitá aj na bočné steny hrantíku (z vnútra). Potom sme jednotlivé dubové foršne prekrývali a spájali skrutkami.

Tip pre dobrý spoj: je dobré vrchnú dosku foršne prevŕtať vždy o trochu väčším vrtákom ako je skrutka, tým dosiahneme kvalitný a pevný spoj. Dosiahneme, že dosky sa nám stopercentne dotýkajú, nevznikne tam žiadna medzera.

Drevená zástena s debničkami

Veľmi sa nám páčila drevená zástena s tzv. opálenými debničkami zo smrekového dreva. Opálené debničky z pravého dreva majú svoje čaro a ich vintage vzhľad nás jednoducho upútal. Takáto zástena vám môže poslúžiť či už v samotnej záhradke, kde si môžete vytvoriť akési romantické zátišie, ale napr. aj na menšom balkóne, kde si týmto spôsobom môžete vytvoriť pomerne lacný a estetický nábytok. V hobby markete sme si kúpili menšie hoblované smrekové hranoly, ktoré sme následne zo všetkých strán natreli vo farbe lieskového orechu. Po vyschnutí sme hranoly jemne prebrúsili (cik – cak, kvôli dosiahnutiu tzv. opáleného vzhľadu). Následne sme hranoly narezali na rozmery debničky ( 60 x 30 x 25) a zošróbovali. Potom sme debničky naukladali na seba a vytvorili krásnu drevenú zástenu.

Paletové sedenie

Zohnali sme si staršie, zachované drevené palety. Natreli sme ich vo farbe lieskového orechu a takisto (ako u drevených debničiek) sme po vyschnutí farby, palety mierne prebrúsili kvôli dosiahnutiu určitého vintage alebo opáleného vzhľadu. Takýmto spôsobom sme si vytvorili lacné a celkom efektné sedenie v zadnej časti záhrady.

Súvisiace články:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama