Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Kúpacie jazierko a biobazén roku 2021

Zverejnené: 26. 6. 2021

Asociácia biobazénov a jazierok pri Zväze zakladania a údržby zelene (vrámci ČR) zorganizovala už tretí ročník súťaže Kúpacie jazierko roka. Cieľom súťaže je ukázať odbornej i laickej verejnosti, že je možné využívať na kúpanie pri rodinných domov či rekreačných objektov také zariadenia, kde je voda čistená biologicky alebo biologicko-mechanicky bez použitia chemických prostriedkov. Odborná porota hodnotila desať prihlásených diel začiatkom júna a udelila ocenenie v troch kategóriách - biobazén, kúpacie jazierko a ostatné.

1. miesto v kategórií Ostatné - Čejkov

Kategória Biobazén

Najviac zastúpená bola kategória biobazén, čo sú umelo vytvorené ekosystémy s cirkulujúcou vodou bez prítoku pripomínajúce potoky alebo riečky. Biobazén môže mať podobu prírodného jazierka alebo naopak vyzerať ako klasický bazén pravidelného tvaru. Základným princípom čistenia vody je odstraňovanie mikrobiálneho biofilmu, ktorý si možno predstaviť ako klzký povrch kameňov v tečúcej či stojatej vode. V prípade biobazéna narastá biofilm predovšetkým na biofilmovom filtri s veľkým povrchom, ktorý býva zasypaný vrstvami štrku. Filtrácia je založená na princípe mechanického a biologického čistenia vody.

Prvé miesto v tejto kategórii si odviezla firma Ekogreen za obdĺžnikový biobazén v záhrade elegantného domu v obci Zbuzany západne od Prahy. Okrem dokonalého prevedenia a citlivého napojenie biobazéna na dom porotcu najviac zaujalo ohrievanie vody pomocou tepelného čerpadla a dômyselný lamelový systém zakrývania vodnej hladiny. V priamej nadväznosti na obývaciu izba je pobytová drevená terasa, na ktorú nadväzuje biobazén s rozmermi kúpacej časti 7,5 x 4,6 m s hĺbkou vody 1,8 m. Pre deti je k dispozícii bazénik s plytkou vodou s hĺbkou vody 0,5 m . Zo spálne je možné vyjsť na druhú, menšiu drevenú terasu, akési mólo, ktoré umožňuje vstup do vody z inej strany biobazéna a zároveň je oddeleným, intímnejšom priestorom pre rodičov. Pod mólom je umiestnená technológia filtrácie vody.

Pomyselné striebro si na krk zavesil Ondřej Poul z firmy 3D Záhrady za biobazén v obci Chotěboř. Biobazén lichoběžníkovitého tvaru je rozdelený na plávaciu časť v šírke 3 m a dĺžke päť metrov, ktorá je hlboká 2 m. Na ňu nadväzuje plytšia kúpacia zóna. Biofilmové filtre Hydrobalance sú umiestnené vo filtračnej zóne. Kúpacia časť je z jednej strany obklopená plytkou zónou so zasadenými rastlinami a zónou pre lekná. Na protiľahlej strane je drevené mólo, ktoré oddeľuje biobazén od samostatného jazierka pre ryby.

Kategória Kúpacie jazierko

Jediným zástupcom v tejto kategórii bolo kúpacie jazierko pod Vodárenskou vežou v Českých Budějoviciach. Do súťaže ho prihlásil Michal Vránek, ktorý si zo slávnostného vyhlásenia výsledkov odviezol čestné uznanie za inovatívny prístup k prírodnému čisteniu vôd v jazierkach kategórie I. a II. a jeho propagáciu. Vodné dielo v areáli spoločnosti ČEVAK je príkladnou ukážkou kúpacieho jazierka bez techniky, ktoré imituje prírodný model stojatých vôd ako sú ľadovcové alebo umelé jazerá, napríklad zatopené lomy, pieskovne a štrkovne. Princípom udržania čistej vody, ktorý je tiež opísaný na tabuli umiestnenej v blízkosti jazierka, je celkovo nízky obsah živín. Toho je dosahované predovšetkým činnosťou zooplanktónu (mikroskopických organizmov pasívne sa vznášajúcich vo vodnom prostredí) a sedimentáciou (usadzovanie ťažších nerozpustných súčastí na dne). V jazierku nie sú použité žiadne čerpadlá ani filtračná technika, ktorá by tento princíp narušila.

Kategória Ostatné

Kategória Ostatné zahŕňa kúpacie jazierka čistené inými technológiami, ako sú tie opísané v Štandardoch pre plánovanie, stavbu a prevádzku kúpacích jazierok a biobazénov. Víťazstvo v tejto kategórii si odnieslo kúpacie jazierko u osamelej stavby neďaleko Pelhřimova. Autorom a realizátorom projektu - Janke a Pavlovi Mudrovým z ateliéru A57 sa podarilo jazierko citlivo zakomponovať do zvlnenej krajiny Vysočiny. Porotcovia ocenili individuálny prístup rešpektujúci jedinečnosť, ale aj ráz okolitej krajiny. Kúpacie jazierko bolo súčasťou projektu a realizácie nielen celej záhrady, ale aj fasády domu. Kamene použité v jazierku sú z blízkeho okolia, koryto potoka pôsobí veľmi prirodzene.

Čestné uznanie v tejto kategórii si zaslúžila firma Ivánek-Zeman za mimoriadne vydarené architektonické stvárnenie kúpacieho jazierka rešpektujúce genia loci beskydskej Čeladné. Kúpacie jazierko poteší návštevníkov dvesto rokov starej vidieckej stavby, ktorého citlivou rekonštrukciou vznikol moderný boutique hotel Medzi plůtky, ktorý si získa srdce každého návštevníka.

Cena generálneho partnera Oase za najlepšiu jazierko s Oase technológiou putuje do Nového Bydžova za firemné jazierko spoločnosti OK ZÁHRADY. Jazierko organického tvaru v ukážkovej záhrade pri sídle firmy je maximálne prispôsobené možnosti predviesť zákazníkovi, ako môže vyzerať kúpacie jazierko v jeho záhrade. Zvláštnosťou je okno pod úrovňou terénu, ktoré umožňuje nahliadnuť pod vodnú hladinu.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa Asociácie biobazénov a jazierok
Foto: Zväz zakladania zelene, z.s., www.szuz.cz, www.abaj.cz
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama