Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Kúzlo klasického jednovrstvého murovania

Zverejnené: 1. 6. 2015

HELUZ Family 2in1 nie je len tehla, ale moderný stavebný štýl predovšetkým v sektore výstavby rodinných domov. Ukázalo sa, že obľuba tradičného jednovrstvého murovania, dobre známa z minulého storočia, nevyhasla, naopak si vytvorila medzi inými technológiami pevnú a stabilnú pozíciu. Pôvodnú techniku bolo potrebné „len“ vylepšiť o presnosť, rýchlosť a vysokú tepelnú izoláciu.

Výstavba rodinných domov patrí medzi najzdravšie segmenty celého českého stavebníctva. Hlavne preto, že nie je financovaná z verejných zdrojov a že stojí viac či menej mimo politiku a programy podpôr, takže do nej nie je možné tak jednoducho „vpašovať” sektorové záujmy a kaziť slobodnú súťaž.

Nová zelená domácnostiam

Výnimkou je iba slabý program NZÚ a aj ten už dnes nerobí rozdiel medzi stavebnými materiálmi a ich dodávateľmi. V nemilosti u neho zostáva už len fotovoltaika, asi preto, že je cestou k individuálnej energetickej nezávislosti. Stále však NZÚ podporuje len jediný model riešenia RD. Iný dom kritériami jednoducho neprejde, ani keby si pre seba vyrobil všetku energiu z obnoviteľných zdrojov a mal tým pádom úplne nulové emisie CO2.Znalci vedia, že s emisiami CO2 vedie Únia boj doslova na život a na smrť. Nová zelená úsporám by tak automaticky mala dotovať dom, ktorý nevykazuje odber energie z centrálnych, uhlíkových energetických rozvodov.

HELUZ Family 2in1

Možno to bude niekomu znieť nadsadene, ale HELUZ Family 2in1 nie je len označenie tehlového stavebného systému, ale pre mnohých ľudí je to zároveň symbol istého životného štýlu a „stavebnej” kultúry. Túto kultúru je možné s istotou označiť tiež za veľmi šetrnú k životnému prostrediu.

Pobyt v domoch postavených z týchto tepelnoizolačných tehál si drží typické rysy a vlastnosti, ktoré sú charakteristické pre tradičné ťažké, kamenné a tehlové stavby. Je to tiché bývanie s teplotnou zotrvačnosťou a príjemným vnútorným prostredím.

Veľmi vítanou vlastnosťou je vysoká životnosť murovacieho systému HELUZ Family 2in1, ktorý poskytne trvale plnohodnotné bývanie počas celého ľudského života, prípadne aj pre život nasledujúcich generácií. Tehlové stenové konštrukcie sú rovnorodé a nekombinujú sa tu rôzne materiály, ktoré sú k sebe spojované, lepené, nitované a zlepované páskami.

Pokiaľ si zvoláte stavebný systém HELUZ Family 2in1 pre výstavbu pasívneho domu, stačí dodržať pár jednoduchých pravidiel a dostanete riešenie s vysokou stabilitou, tuhosťou, pevnosťou a hlavne s trvalou vzduchotesnosťou. Domy, u ktorých sú kombinované rovnorodé materiály, trámy, dosky, izolácie a fólie, môže dať skúška vzduchotesnosti už po roku úplne iný výsledok.

Čím jednoduchšie, tým lepšie

Tehlový systém HELUZ Family 2in1 je navrhnutý tak, aby bola výstavba s ním čo najjednoduchšia a najrýchlejšia. Pokiaľ si investor komplikuje život rôznymi ďalšími „vychytávkami a vylepšeniami”, efekt je väčšinou nepodstatný. Komplikovaný detail sa naopak môže stať rizikom. Priblížme si preto základné stavebné vlastnosti systému HELUZ Family 2in1 a jeho najčastejšie „vylepšovania”.

Tepelné vlastnosti

Tehlový murovací blok HELUZ Family 50 2in1 má tepelný odpor 8,64 m2K/W a v zabudovanom stave súčiniteľ prestupu tepla U = 0,11 W/(m2K). Česká tepelno technická stavebná norma požaduje pre ťažkú stenu hodnotu U = 0,30 W/(m2K) a odporúčame U = 0,20 W/(m2K).

Pre pasívny dom je potom odporúčaná hodnota U = 0,18–0,12 W/(m2K).

Aj napriek tomu sa mnoho ľudí vážne zaoberá myšlienkou, že by murovací tehlový systém HELUZ Family 50 2in1 ešte zateplila, a síce väčšinou tenšou vrstvou penového polystyrénu alebo minerálnej vlny 4 až 8 cm. Odôvodnenie býva rôzne. Jednak sa ešte trochu zvýši tepelný odpor steny a potom je vraj stena viac chránená, napr. proti vlhku a pod.

Prečo HELUZ Family 2in1 nezatepľujeme

  1. Z ekonomického pohľadu sa nám investície do dodatočného zateplenia steny vracajú v úsporách za vykurovanie doslova v nedohľadne. To platí hlavne pre obvodové murivo HELUZ Family 50 2in1.
  2. Tradičná zateplená fasáda má kratšiu životnosť, než klasická tuhá fasádna omietka na tehlovom murive HELUZ Family 2in1. Kontaktné nevetrané fasády mávajú už po 5 rokoch rôzne kozmetické nedokonalosti, niekedy nielen kozmetické.
  3. Expandovaný polystyrén, prípadne extrudovaný polystyrén, o penách PUR, PIR a resolových penách ani nehovoriac, pôsobí ako brzda až parozábrana pri difúzii vodnej pary tehlovým murivom von. Zabrzdenie alebo až zastavenie difúzneho toku vodnej pary von a s tým súvisiaca možnosť vzniku vlhkostných problémov v obvodovom murive je pádnym dôvodom proti dodatočnému zatepľovaniu tehlového muriva HELUZ Family 2in1. Kľúčovým problémom je malá hrúbka dodatočnej tepelnej izolácie. Tá zabrzdí tok vodnej pary, ale neodvedie hlavný teplotný spád a teda rosný bod z muriva. Tenká, kontaktná vonkajšia tepelná izolácia tak celkom prevráti prirodzenú dynamiku vodných pár a poskytne tak možnosť, aby vznikli vlhkostné vady.

Investor, ktorý sa chce vyhnúť podobným problémom, by mal finálne riešenie fasády zveriť omietkarskej firme, ktorá sa špecializuje na zatepľovanie. Výsledok môže byť podľa skúseností firmy HELUZ až o 170 tis. lacnejší ( na fasáde o rozlohe cca 200 m2), rýchlejší a hlavne trvanlivejší. Bežná životnosť tenkej kontaktnej fasády býva totiž len cca 10 rokov.

Čo sa týka poctivých tradičných omietok a spôsobov murovania, na výber sú dnes naozaj zaujímavé možnosti. Napr. spoločnosť Saint-Gobain Weber Terranova prišla s novým škriabaným fasádnym brizolitom (ľudovo povedané brizolitom). A iná firma MAXIT s produktom Mörtel Pads, čo je murovacia malta dodávaná v doskách, ktoré stačí položiť na tehly a zvlhčiť vodou. Vlhký spoj po vyschnutí vytvrdne a vytvorí súvislú ložnú škáru.

Environmentálne prehlásenie produktu

Tehliarska spoločnosť Heluz bola ako jedna z prvých firiem v Českej republike vôbec, ktorá začala ku svojim výrobkom vydávať tzv. environmentálne prehlásenie o produkte (Environmental Product Declaration) – EPD. EPD je súbor merateľných informácií o vplyve produktu na životné prostredie v priebehu celého životného cyklu (napr. spotreba energií a vody, produkcia odpadov, vplyv na zmenu klímy, eutrofizáciu, rozrušovanie ozónovej vrstvy a pod.). Dokument EPD s týmito údajmi musí byť verejne prístupný a údaje v ňom obsiahnuté musia byť overiteľné. V podstate teda ide o podrobný preukaz produktu o jeho vplyve na životné prostredie.

Poznamenajme, že tiež murovacia tehlová tvarovka Heluz Family 2 in 1 s dutinami vyplnenými penovým polystyrénom teraz prechádza všetkými testami a skúškami, na ktorých konci bude prehlásenie EPD a jej vplyve na životné prostredie počas celého životného cyklu.

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama