Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Kvalitná architektúra zastrešená českou krytinou

Zverejnené: 9. 8. 2021

Plechová strešná krytina nie je lacnou náhradou pálených škridiel, ale kvalitnou a účelnou voľbou. Architekti si ju obľúbili pre jej nízku hmotnosť aj estetické vlastnosti a uplatňujú ju v širokom spektre projektov - od rekonštrukcii, novostavieb, moderných objektov až po vidiecke stavby. Studio Stempel & Tesař architekti zvolilo pre prestavbu starého mlyna v Povltaví krytinu SATJAM, rovnako ako pre ateliér Kamila Mrvu na zastrešenie drevostavby na Valašsku.

Produkty českej spoločnosti SATJAM sú vyrábané z kvalitného oceľového plechu aj nórskej hliníkovej zliatiny Alum a AluFalc. Ako prvý výrobca strešných krytín v Českej republike získala firma v roku 2015 ocenenie Česká kvalita - osvedčené pre stavbu. Táto certifikácia je udeľovaná po prísnom, nezávislom a dlhodobom overovaní kvality a informuje spotrebiteľov, že výrobok s týmto označením je vhodný pre stavby na území Čiech a zaručene prispeje k ich bezpečnosti a trvalej hodnote. SATJAM získala opakovane pri všetkých periodických inšpekciách značku Českej kvality.

Spojenie šindla a ocele

Oceňované sú však aj samotné stavby, na ktorých boli výrobky značky SATJAM uplatnené. Príkladom môže byť rekonštrukcia mlyna, za ktorou stoja architekti zo štúdia Stempel & Tesař a ktorá sa v roku 2018 dostala medzi osem finalistov prestížnej súťaže Česká cena za architektúru.

Aby bolo možné prestavať mlyn na bývanie, bolo potrebné vyriešiť nevhodnú vnútornú dispozíciu, priviesť do interiéru vzduch a svetlo a zároveň objekt nepripraviť o starodávnu krásu a nenarušiť jeho štít. Jednotlivé časti mlyna boli preto postupne starostlivo obnovené alebo vymenené a to vrátane krovu. Ten bol rozobraný, zrenovovaný a znovu zostavený. Potom bola na neho položená nová krytina SATJAM Šindel, vyrobená z vysoko akostného pozinkovaného oceľového plechu. Pôvodným zámerom architektov bolo zvoliť riešenie v podobe tradičného šindľa, ukázalo sa však, že drevená strecha by bola príliš ťažká. Preto sa rozhodli nahradiť ju maloformátovou krytinou, ktorá svojou profiláciou pripomína vzhľad regionálnej horskej a podhorskej architektúry. Moderná čierna farba s povrchovou úpravou PURMO (polyuretánový lak v hrúbke 50 mikrometrov) naopak podčiarkuje súčasnosť a kontrastuje so žiarivo bielou fasádou. Odvod vody zo strechy zabezpečuje farebne zladený odkvapový systém Niagara.

Interiér architekti presvetlili preskleným rezom, nevhodnú vnútornú dispozíciu vyriešili odstránením stropu nad hlavnou miestnosťou a keramickými priečkovými tehlami.

Hliník v kombinácii s drevenou fasádou

Ďalším z projektov, ktoré neušli pozornosti tých, ktorí sa zaujímajú o súčasnú architektúru, je rodinný dom od štúdia Kamil Mrva Architects. Menší prízemný objekt s obdĺžnikovým pôdorysom a sedlovou strechou, ktorý v roku 2020 vyrástol v obci Vidče neďaleko Rožnova pod Radhoštěm, zaujme na prvý pohľad kontrastným použitím tmavej hliníkovej krytiny a fasády zo sibírskeho smrekovca. Autor projektu zvolil drevo ako dominantný materiál a to aj s ohľadom na investorovu požiadavku na uplatnenie prírodných surovín.

Ľahkú hliníkovú krytinu SATJAM Rapid z materiálu ALUMAT v antracitovom odtieni tvoria pásy so zaklapávacou drážkou, ktoré korešpondujú s jednoduchými a čistými líniami stavby. Veľkoformátové panely pokrývajú celú dĺžku spádnice a nevyžadujú žiadne napojenie. Pokládka tak bola veľmi rýchla a absencia pozdĺžnych spojov chráni strechu pred zatečením. Pre optimalizáciu jej funkčnosti bola pod krytinu aplikovaná ešte separačná rohož Wrap, ktorá vyrovnáva povrch, tlmí nežiaduce akustické prejavy a separuje krytinu od podkladu.

Strecha bez presahov

Za pohľadovou vrstvou fasády je odvetrávaná medzera v šírke štyroch centimetrov v štítoch a desiatich centimetrov na pozdĺžnych stranách. Zväčšená šírka vetranej medzery slúži pre uloženie skrytého zaatikového žľabu, ktorý je netypicky umiestnený nad vetranú medzeru a nie nad konštrukciu steny. Zámerom architekta totiž bolo zachovať čisté línie stavby s nízkym lemovaním strechy. Pre neho a hrany okolo žľabu bol použitý hliníkový zvitkový plech SATJAM AluFalc v rovnakom odtieni ako strešná krytina. Fasáda skrýva aj strešné zvody, z ktorých je voda stiahnutá do drenáže na pozemku.

Zvolené riešenie strechy bez presahov má nielen estetický, ale aj praktický dôvod. Fasáda z odolného smrekovcového dreva nie je ničím ošetrená, postupom času teda získa patinu v sivých odtieňoch. Tá by v prípade, že by strecha mala presahy, bola na chránených miestach iná ako na nechránených. Takto však bude celá plocha starnúť rovnomerne a jej odtieň sa bude postupne približovať farbe strechy. S ňou boli zosúladené aj veľkoformátové okná s hliníkovými rámami zaisťujúci užívateľom domu výhľady na vrcholky beskydských kopcov.

Článok vyšiel v najnovšom vydaní časopisu INTRO-15 Kov. Viac na: www.intro.cz

Autor: SATJAM
Foto: Filip Šlapal; Kamil Mrva Architects / TOAST
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama