Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Kvalitné drevoplastové kompozitné materiály (WPC) ponúkajú viac než len alternatívu

Zverejnené: 8. 1. 2020

Jedným z prínosov moderných stavebných materiálov a nových technológií je, že nám umožňujú klásť na vonkajšie priestory podobné nároky, aké máme na obytné miestnosti v interiéri. A to vrátane ich funkčnosti, atraktivity aj ľahkej údržby bez potreby výraznejších dodatočných investícií. K ďalším dôležitým atribútom takýchto materiálov neodmysliteľne patrí aj ohľaduplnosť k životnému prostrediu a záruka bezpečnosti pre koncových užívateľov.

Pre dosky použité na nábreží Edvarda Beneša v Prahe sú typické čisté línie s drážkovaním, ktoré prispievajú k bezpečnejšiemu pohybu na terase

Obytným exteriérom dlho dominovalo drevo. Jeho prednosti sú nespochybniteľné - je ľahko dosiahnuteľné, dobre opracovateľné, esteticky hodnotné, príjemné na dotyk a ako stavebný materiál má takmer ideálne vlastnosti. Vzhľadom k stúpajúcim nárokom na komfort, bezpečie a dlhú životnosť výrobkov je však stále viac investorov nútených zohľadniť aj nevýhody, ktoré so sebou použitie klasického dreva ako stavebného materiálu prináša. V prvom rade ide o potrebu pravidelnej, finančne nákladnej a časovo náročnej údržby.

Odolný kompozit do exteriéru

Rozhodujúci impulz k zmene prišiel zhruba pred tridsiatimi rokmi zo Spojených štátov amerických. Za priekopníka vývoja nového materiálu na báze drevenej múčky a polyméru, známeho dnes ako WPC (Wood-Plastic Composite), je považovaná americká firma Strandex. V Európe patrí k najvýznamnejším producentom kvalitného dreveného kompozitu česká spoločnosť WPC - Woodplastic. Tá vlastní licenciu Strandex na unikátny postup výroby, ktorý v spolupráci s výskumnými centrami ďalej vylepšuje.

Hlavným cieľom pri vývoji WPC bolo eliminovať nežiaduce vlastnosti dreva. Predovšetkým malú odolnosť voči hubám, hmyzu, oteru, ale aj bazénovej chémii, záťaži, mastnote, prachu, snehu či slnečnému žiareniu. Zároveň išlo o zdôraznenie prirodzenej vizuálnej dokonalosti dreveného povrchu.

Produkty z nového materiálu sa najčastejšie uplatňujú v exteriéri v podobe terás, plotov a obkladov stien budov. V porovnaní s výrobkami z klasického dreva tuzemskej proveniencie ponúka WPC neporovnateľne väčšiu odolnosť a násobne dlhšiu životnosť pri výrazne nižšej náročnosti na údržbu. Kompozitné materiály však boli vyvinuté nielen ako alternatíva klasického dreva, ale aj odolných exotických drevín, ako sú bangkirai, massaranduba, ipe či merbau, ktorých celosvetové zásoby sa zmenšujú.

Dokonalý drevený reliéf povrchu plnoprofilových dosiek Woodplastics zabezpečuje technológia vytlačenia príslušného vzoru s pomocou embossing
Dokonalý drevený reliéf povrchu plnoprofilových dosiek Woodplastics zabezpečuje technológia vytlačenia príslušného vzoru s pomocou embossing

Úplne recyklovateľný materiál

Výroba dosiek WPC - Woodplastic prebieha na báze extrúzie s pomocou laserovo kontrolovanej technológie, ktorá zaručuje maximálnu presnosť celej produkcie. Zloženie zmesi je patentovo chránené, ale približne možno uviesť, že kompozit obsahuje približne 60% drevnej múčky a 40% polyméru, plus nevyhnutné množstvo spojiva, lepidla, UV stabilizátorov a farbív. Firma pri výrobe využíva drevo z európskych lesov, ale ide výhradne o drevo od dodávateľov s certifikáciou PEFC. To znamená, že lesy, z ktorých drevo pochádza, sú obhospodarované tak, aby bola zabezpečená ich trvalá udržateľnosť. Produkované terasy, ploty a obklady obsahujú úplne zdravotne nezávadný vysokohustotný polyetylén HDPE a sú 100% recyklovateľné. Žiadna z používaných látok nie je toxická a finálne výrobky sú preto vhodné aj pre najmenšie deti.

Areál WPC - Woodplastic v stredočeských Bukovanoch zahŕňa štyri výrobné linky v hale o rozlohe viac ako 1000 m². Spoločnosť tu počas 24 hodín vyprodukuje viac ako 20 ton dreveného kompozitu tej najvyššej kvality, čo predstavuje zhruba šesť kilometrov dosiek denne. Kvalita a originalita výrobkov je garantovaná takzvaným rodným listom s unikátnym číselným kódom, ktorý je súčasťou každého produktu, respektíve každej faktúry opúšťajúcej brány závodu.

Minimálna údržba

Práve kvalita dosiek je to, čo dáva zmysel rozhodnutiu preferovať terasu z WPC pred výrobkom z iného materiálu vrátane dreva. Pre dlhú životnosť terasy bez straty jej vlastností je najdôležitejšie to, z čoho a ako sa tieto dosky vyrábajú. Rozdiely v kvalite terás z kompozitu, ktoré si dnes na trhu môžeme kúpiť, môžu byť a často tiež sú, u rôznych výrobcov a predovšetkým potom dovozcov, úplne priepastné. Lacným doskám, často dovážaným vo veľkých objemoch z Ázie, totiž môžu chýbať práve tie požadované parametre, kvôli ktorým bolo WPC vyvinuté.

Ide predovšetkým o odolnosť a dlhú životnosť. Výrobky Woodplastic® odolávajú všetkým rozmarom počasia - dažďu, snehu, mrazu aj UV žiareniu. Minimálne nasiakavý materiál je rezistentný voči bazénovej chémii i slanej vode. Dosky sú stálofarebné, nemenia svoj tvar ani nešedivejú. Terasu pritom nie je potrebné natierať, olejovať ani impregnovať. Úplne postačí ju občas opláchnuť prúdom vody. Na kvalitných doskách sa netvoria triesky ani štepy. Majú plný profil, takže na rozdiel od niektorých, predovšetkým dutých dosiek sa nekrútia ani nepraskajú. Ľahko a rýchlo sa montujú bez potreby kotvenia k pevnému podložiu. Terasy majú špeciálny protišmykový povrch, ktorý vďaka skrytému kotveniu zostáva hladký a kompaktný bez nebezpečenstva poranenia.

Stometrová terasa na 13. poschodí pražského hotela Hilton bola osadená špeciálnymi doskami Premium s povrchovou úpravou Forest vo farbe Palisander
Stometrová terasa na 13. poschodí pražského hotela Hilton bola osadená špeciálnymi doskami Premium s povrchovou úpravou Forest vo farbe Palisander

Náročné testy zaručujúce kvalitu

Všetky uvedené vlastnosti finálnych výrobkov boli dosiahnuté či už prísnym dodržiavaním postupov v rámci danej technológie výroby, tak aj vďaka vlastnému výskumu. Ešte predtým, než firma WPC - Woodplastic spustila v roku 2013 prvú výrobnú linku svojho závodu a začala tak produkciu vlastných dosiek, začala spoluprácu s vedeckými ústavmi a výskumnými pracoviskami v tuzemsku aj zahraničí. Dôvodom bola predovšetkým snaha overiť a prípadne aj doladiť kvalitu receptúry zmesí.

V priebehu jednotlivých testov sa overovalo množstvo obsahu účinných a zdravotne nezávadných retardantov horenia a určoval sa stupeň dymivosti použitých materiálov. Experti z laboratórií Ústavu technickej a aplikovanej mechaniky Akadémie vied ČR zisťovali s pomocou akceleračných testov starnutie výrobkov, ich mechanické vlastnosti a ich biodegradovateľnosť. Vďaka testom v Nemecku potom spoločnosť WPC - Woodplastic získala certifikát, na základe ktorého môžu byť jej dosky používaná vo verejných priestoroch, v ktorých hrozí nebezpečenstvo pošmyknutia, napríklad na verejných kúpaliskách či na nábrežiach. Popri terasových doskách boli testovaniu podrobené aj obklady stien, okrem iného aj na napučanie materiálu.

Úspešný obchodný model

Za dobu svojej zhruba desaťročnej existencie realizovala česká firma zákazky v celkovom rozsahu okolo 500 000 m² a to či už v Čechách, na Slovensku, tak aj v zahraničí.

Spoločnosť uspela na vysoko konkurenčných a zákaznícky náročných trhoch bezmála v 40 krajinách sveta. Podarilo sa jej expandovať do kultúrno-blízkych končín v Európe, ale tiež napríklad na Kubu, do Nigérie, Hongkongu, na Nový Zéland, do Izraela či Južnej Kórey.

Práve v nigérijskom hlavnom meste Abuji firma uspela s ponukou obkladových profilov budov rozsiahleho rezidenčného komplexu. Lokálne zadávateľ zohľadnil popri atraktívnom a prirodzenom vzhľade produktu predovšetkým stálosť a odolnosť materiálu v mimoriadne náročných klimatických podmienkach. Významnú úlohu pri získaní prestížnej zákazky hrala aj garancia dlhej životnosti a minimálna potreba údržby obkladov.

Úspešný obchodný model produktov spoločnosti WPC - Woodplastic je postavený na niekoľkých pilieroch. Tým hlavným je výroba kvalitného produktu, ktorý disponuje mimoriadnymi úžitkovými vlastnosťami a takisto aj reprezentatívnym dizajnom. Zároveň sa firma opiera o svoje plne vybavené prozákaznícky orientované terasové centrá, aj o širokú sieť predajcov. Tretí pilier predstavuje základňa stabilných partnerov - architektov a dizajnérov aj certifikovaných odborníkov na inštaláciu a montáž terás po celej Českej, Slovenskej republike a takisto aj inde v zahraničí.

Viac informácií o terasách Woodplastic® nájdete na: www.woodplastic.eu/sk

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy WoodPlastic
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama