Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Kvalitné svietidlá LED od spoločnosti SAB – Trafo, s.r.o.

Zverejnené: 18. 8. 2009

Osvetlenie interiérov bytov, predajní, barov, hotelov, nemocníc, športovísk a pod. je možné elegantne riešiť pomocou elektroluminiscenčných, alebo tiež svietivých diód (LED) s vysokou účinnosťou. LED sa hodí aj pre núdzové osvetlenie, svetelnú navigáciu, svetelné efekty, reklamné pútače a pod. Uplatní sa aj vonku – v záhradách, átriách, bazénoch, pri osvetlení fontán, aj pod vodnou hladinou a podobne. Kvalitné svietidlá LED dodáva spoločnosť SAB – Trafo, s.r.o.

Spoločnosť SAB – Trafo, s.r.o. (ďalej len SAB) pôsobí na území Českej republiky už viac ako 15 rokov. Je to od doby, kedy sa začala zaoberať vlastnou výrobou transformátorov a tlmiviek, ktoré boli a dodnes sú prevažne vyvážané z Českej republiky.

V roku 2006, kedy firma SAB prevzala zastúpenie firmy DREES-Lichttechnik GmbH pre východnú Európu, uviedla na trh veľmi širokú ponuku osvetlenia s využitím v bytovej a stavebnej architektúre. Toto osvetlenie je špecializované popri halogénových zdrojoch svetla aj na elektroluminiscenčné diódy, označované LED (Light Emitting Diode – dióda emitujúca svetlo).

Bohatá ponuka využíva tri druhy LED s bielou farbou a ďalej farebné LED-RGB s červenou, zelenou, modrou alebo žltou (jantárovou) farbou, ktoré je možné ľubovoľne miešať a docieliť rôznych farieb a svetelných intenzít. Aj tu firma SAB naplno využila skúseností svojich zahraničných spoločníkov, tentoraz ale viac v prospech tuzemských zákazníkov. Svietidlá, ktoré SAB u nás ponúka, sú osadené diódami LUXEON Rebel so svetelnou účinnosťou, ktorá prevýši bežné svetelné diódy.

Prednosti svietidiel LED LUXEON Rebel

Svietivé diódy premenia pomerne veľkú časť dodanej elektrickej energie vo viditeľné svetlo1. U väčšiny diódových svietidiel, ktoré SAB dodáva na trh, sú použité diódy zn. LUXEON Rebel, ktorých merný svetelný výkon dosahuje nadpriemerných hodnôt. Pri bielych LED je to 54 až 80 lm/W (lumenov na watt dodávaného el. príkonu), u farebných od 26 do 54 lm/W. Podrobnejšie údaje o svetelných výkonoch LED v ponuke firmy SAB sú v tab. 2.

Najvyšší možný merný svetelný výkon je 680 lm/W, ktorý predstavuje 100 % tzv. svetelnej účinnosti. Svetelná účinnosť bielych LED LUXEON Rebel je teda od 8 % do 11,8 % a u farebných od 3,8 % do 8 %. Porovnanie svetelných diód LED LUXEON Rebel s inými typmi zdrojov svetla ukazuje tab. 1. Svietivé diódy LUXEON Rebel predstavujú vďaka vysokému svetelnému výkonu a vysokej svetelnej účinnosti novú generáciu svetelných zdrojov s výborným pomerom cena – výkon a majú pritom aj ďalšie prednosti:

  • vysoký svetelný tok na LED ( približne dvojnásobný oproti predchádzajúcej generácii ),
  • teplota prechodu2 diódy 150 °C,
  • ekonomická životnosť 50 000 hodín, po ktorých neklesne svetelný tok pod 70 %
  • vysoko kompaktné zapuzdrenie.
Měrný světelný výkon a světelná účinnost P (lm/W)K (%)
Žárovka wolframová, 60 W11,71,7
Žárovka halogenová 243,5
Zářivka kompaktní 5–24 W45–606,6–8,8
Zářivka trubicová50–1047–15,2
Běžné svítidlo LED bílé, 20 LED355,2
LED – LUXEON Rebel, bílé54,4–808,0–11,8
Sluneční záření416,0

Tab. 1: Měrný světelný výkon P v lm/W a světelná účinnost K v % pro různé zdroje světla. Údaj pro wolframovou žárovku 60 W odpovídá produkci značky PHILIPS (Polsko) z našich obchodů. Běžné svítidlo LED (6. řádek) je zdroj s 20 LED o svítivosti 9 cd/LED na patici GU 10 z obchodního řetězce. Měrný světelný výkon byl spočítán pro vrcholový úhel světelného kužele 40€. Modře na 7. řádku jsou neutrální bílé zdroje LED z nabídky SAB.

Pre porovnanie: wolframová žiarovka 60 W, ktorá vydáva svetelný tok okolo 700 lumenov, má merný svetelný výkon len 11,7 lm/W pri svetelnej účinnosti len 1,7 %. Bežné svietidlo LED z obchodu má merný svetelný výkon asi 35 lm/W. Aj amatéri dnes vedia, že so zdrojom svetla si kupujú svetelný tok, teda lumeny a nie watty, ktoré napr. obyčajná žiarovka mení z 98,3 % len v teplo. V praxi – hlavne u veľkých, samoobslužných obchodných centier – býva ale problém dozvedieť sa, koľko lumenov vlastne vybraný zdroj ponúka. To sa stáva aj pri smerných svetelných zdrojoch z elektroluminiscenčných diód, u ktorých prebieha súbežný predaj či dopredaj produkcie rôznych vývojových etáp.

Pokiaľ je na obale alebo sprievodnom letáku uvedená namiesto lumenov aspoň svietivosť v kandelách (cd) alebo milikandelách na jednu LED, jej vynásobením počtom LED v zdroji určíme celkovú svietivosť. Výsledok vynásobíme priestorovým uhlom, do ktorého zdroj svieti, a tým získame hľadaný svetelný tok. Priestorový uhol ψ [sr] sa určí z vrcholového uhla φ svetelného kužeľa zdroja (beam angle) zo vzorca.

Napr. u tzv. diódovej „lampy" z obyčajnej predajne v prevedení GU10 s 20 LED a svietivosťou 9000 mcd/LED je celková svietivosť 180 cd. Pretože sme na obale aj u obsluhy predajne márne hľadali údaj o uhle svetelného kužeľa tejto LED lampy, odhadli sme ho skúškou na 35°. Priestorový uhol potom je 0,29 sr, svetelný tok lampy 35 lm, čo pri príkone 1,5 W ( údaj z obalu ) je merný svetelný výkon 23 lm/W.

Nový pohľad na osvetlenie diódami LED

Oproti klasickému prístupu pri navrhovaní a používaní osvetlenia so žiarovkami – pri rovnomernom osvetlení celého priestoru, v modernom pojatí platí opačná zásada. Už nie rovnomerné osvetlenie, v ktorom je priestor zdanlivo sploštený, kde zanikajú kontrasty, detaily a všetky veci majú akoby rovnaký význam. Moderné pojatie znamená osvetliť hlavne miesta, kde je to potrebné alebo ktoré majú byť zdôraznené. Napr. kuchynskú linku, pracovný stôl, knižnicu, obrazy na stene, plastiku, fontánu a podobne.

V noci, v rámci nočného osvetlenia, nie je potrebné zaliať svetlom celý dom, ale stačí osvetliť len nášľapné plochy, prípadne miesta, ktoré uľahčujú orientáciu.

Zvláštnu pozornosť si zaslúžia prvky domovej navigácie, či už ide o smerové ukazovatele, či piktogramy označujúce určenie miestností za dverami a pod. alebo u veľkých budov tabule s názvami firiem, číslami dverí a podobne. Všetky tieto prvky môžeme riešiť pomocou LED buď ako osvetlované alebo aktívne svietiace.

Svetelné efekty a reklama

Možnosti elektroluminiscenčných diód sú ale oveľa širšie, je možné nimi zrealizovať skoro všetky svetelné efekty a nahradiť takmer všetky klasické zdroje svetla. Ide vždy nielen o efektné riešenie, ale aj o energeticky veľmi úsporné. Biele a farebné svetelné zdroje so svietivými diódami, či už ide o bodové, smerové alebo viac smerové lampy, žiarivé trubice pripomínajúce žiarivku, panely, svetelné pásky alebo ohybné trubice LEDNEON-Flex, ktoré sú vlastne novou generáciou skorších neónových trubíc, otvárajú spolu s pokročilejšou technikou riadenia osvetlenia nové možnosti a istotne aj nové cesty komunikácie pomocou farieb.

Svietivé diódy – pohotové a najšetrnejšie k vášmu zdraviu

Elektroluminiscenčné diódy nepotrebujú žiadne štartovacie časy, nesálajú do priestoru teplo, obzvlášť keď je to najmenej potrebné, neblikajú a ich svetlo je možné zvoliť tak, aby čo najlepšie zodpovedalo potrebám a bolo šetrné k ľudskému zraku. Napr. tri typy bielych svietivých diód uvedených v tab. 2., keď každý typ má pomerne širokú toleranciu farebnej teploty3, sú roztriedené do skupín podľa farebnej teploty takto: typ cool-white do 19 skupín, typ neutral-white do 12 skupín a typ warm-white do 16 skupín. Každý prípad osvetlenia, jeho intenzity, farebnej teploty alebo farebnosti môžeme s pomocou LED riešiť s minimom kompromisov.

LED–zabarveníSvětelný tok v lm/LED při 350 mA Barevná teplota v K nebo vlnová délka (min., střed, max.) v nm Napětí (min., střed, max.) ve V
Studená-bílá 80–89 4 500 K 6 500 K 10 000 K 2,55 3,15 3,99
Neutrální-bílá 80–89 3 500 K 4 100 K 4 500 K 2,55 3,15 3,99
Teplá-bílá 60–69 2 670 K 3 100 K 3 500 K 2,55 3,15 3,99
Královská modrá 275 mW 440 nm 455 nm 460 nm 2,55 3,15 3,99
Červená 40–49 621 nm 627 nm 645 nm 2,31 2,90 3,51
Jantarová 30–39 585 nm 590 nm 597 nm 2,31 2,90 3,51
Zelená 50–59 520 nm 530 nm 550 nm 2,55 3,15 3,99
Tab. 2: Světelný tok zdrojů světla LED LUXEON Rebel z nabídky firmy SAB. Měrný světelný výkon v lm/W se určí ze světelného toku v 2. sloupci vydělením příkonem (= proud × napětí).

O spoločnosti SAB

Spoločnosť SAB vznikla v roku 1993 ako priamy výrobca toroidných transformátorov, blokových transformátorov a tlmiviek malých výkonov rôznych typov. Počas roka 2001 spoločnosť vybudovala novú výrobnú halu a na začiatku roku 2002 bola výroba lokalizovaná do nových priestorov s podstatne vyššou kapacitou aj kvalitou výrobného prostredia. Od roku 2000 vlastní firma certifikát systému riadenia akosti ČSN EN ISO 9001: 2001. Spoločnosť SAB spolupracuje s významnými obchodnými partnermi z celého sveta, podiel exportu a predaja na trhoch mimo Českej republiky je v súčasnej dobe zhruba 70 %.

V roku 2006 spoločnosť SAB prevzala zastúpenie firmy DREES-Lichttechnik GmbH pre východnú Európu. Jedná sa o špecializovaný predaj LED, LED-RGB a halogénového osvetlenia. Toto osvetlenie má široké využitie v bytovej a stavebnej architektúre.

Definície fotometrických jednotiek

Priestorový uhol ω, jednotka steradián, značka sr: Priestorový uhol sa meria podľa plochy, ktorú kužeľ obmedzujúci priestorový uhol vytína z guľovej plochy jednotkovým polomerom z vrcholu uhla. Veľkosť priestorového uhla, ktorý vytne z guľovej plochy o polomere r plochu vrchlíku A, je potom daná vzťahom ω = A/r2. Plný priestorový uhol ω = 4πr2/r2 = 4π steradiánov (sr).

Svietivosť I, jednotka kandela, značka cd: Svietivosť je svetelný tok, ktorý vyžaruje bodový zdroj do priestorového uhla 1 steradián. Ide o skalárnu veličinu. Jednotka svietivosti kandela je v sústave SI základnou fotometrickou jednotkou. Jedna kandela je rovná 1/60 kolmej svietivosti štvorcového centimetru čierneho telesa pri teplote tuhnúcej platiny (1 772 °C) za tlaku 1,01325·105 Pa.

Svetelný tok (niekedy tiež svetelný výkon) Φ, jednotka lumen, značka lm: Jeden lumen je svetelný tok, vysielaný bodovým zdrojom do priestorového uhla 1 steradián pri svietivosti zdroja 1 cd. Svetelný tok sa vypočíta ako súčin svietivosti a priestorového uhla Φ, v ktorom svetelný tok meriame, Φ = I·ω. Rozmer svetelného toku je [Φ] = lm = cd·sr.

Osvetlenie alebo osvetlenosť E, jednotka lux, značka lx: Jeden lux je osvetlenie 1 m² plochy rovnomerným svetelným tokom o veľkosti jedného lumenu.

1 Průtokem proudu LED jsou minoritní nositelé náboje v blízkosti P-N přechodu excitovány do vodivostního pásu. Část z nich radiačně rekombinuje s majoritními nositeli, čímž se emituje světlo, ostatní se účastní vedení proudu.
2 Životnost a spolehlivost LED snižuje více faktorů. Největší vliv má proud procházející diodou a teplota přechodu. Zvýšením teploty přechodu běžné bílé diody ze 115 °C na 135 °C poklesne životnost ze 100 000 hodin na 20 000. Dovolená vysoká provozní teplota přechodu 150 °C snižuje u LED LUXEON Rebel riziko poklesu životnosti.
Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama