Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Legislatívne nespracovaný termín „sebestačný dom“

Zverejnené: 21. 12. 2019

Na Slovensku a v susednom Česku vznikajú prvé sebestačné čiže ostrovné domy (či "off-grid" stavby), ktoré sa vyznačujú autonómnou a ekologickou prevádzkou. Problémom je, že sa nachádzajú mimo právny rámec a úrady si s nimi často nevedia rady. Výsledok územného a stavebného konania sa tak v prípade požiadavky na výstavbu energeticky nezávislého domu odvíja od otvorenosti toho či onoho úradníka.

Faktom je, že naša súčasná legislatíva vyžaduje napojenie novostavby na inžinierske siete pre prístup obyvateľov domu k elektrine a vode. Sebestačné domy tento nárok samozrejme nespĺňajú. Ministerstvo pre miestny rozvoj však proklamuje, že ak je objekt energeticky úsporný, disponuje mechanickou odolnosťou a stabilitou aj adekvátnymi požiarno-bezpečnostnými parametrami (vrátane ochrany zvierat a životného prostredia) vyplývajúcimi z vyhlášky o všeobecných požiadavkách na stavby, možno stavbu ostrovného domu povoliť. Každý stavebný úrad sa však k téme stavia inak a ak investor narazí na neústupného úradníka, nezostáva mu, než dom na infraštruktúru aspoň dočasne napojiť a po kolaudácii riešiť následné odpojenie. To samozrejme zvyšuje náklady. Práve preto je potrebné, aby bol pojem sebestačný dom zaradený do zákonných noriem alebo aby došlo k ich výraznému uvoľneniu.

"Sme toho názoru, že v tejto chvíli sa musí zákon prispôsobiť realite, ktorá ide dopredu. Stále viac ľudí uvažuje, že by sa im páčilo mať ostrovné alebo tzv. off-grid bývanie. V súčasnej dobe sa ale pohybujú na samej hranici zákona a nemôžu si byť istí, že svoj projekt dotiahnu do úspešného konca. Pritom sa väčšinou jedná o úplne ekologické a šetrné projekty," hovorí Jiří Bonk zo stavebnej spoločnosti Wirtuuu.

O čo sa jedná?

Čo je to vlastne ostrovný dom? Jedná sa o relatívne mladý koncept - energeticky a materiálovo sebestačný a nezávislý dom. Voda je do neho privádzaná zo studne, je vybavený systémom recyklácie dažďovej a šedej vody, ktorá je prečisťovaná biologickou domácou čistiarňou a následným vsakovaním. Dom tiež recykluje odpad. Elektrickú energiu väčšinou dodávajú vlastné fotovoltaické panely (či napríklad malá veterná elektráreň) s batériovým úložiskom, často v kombinácii s tepelným čerpadlom a solárnymi článkami pre ohrev vody. Vykurovanie možno v čase, keď je slnečného svitu nedostatok, realizovať napríklad kotlom na biomasu. Jednoducho a stručne sa jedná o bývanie celkom nezávislé na verejných distribučných sieťach.

Český sebestačný dom

Príkladnou stavbou tohto typu je napríklad projekt Českého sebestačného domu situovaného na samote pri osade Kyselov v Južných Čechách, ktorého výstavba práve prebieha. Autor návrhu, architekt Vojtěch Lichý, navrhol murovaný tehlový, vatou izolovaný dom s oknami vyplnenými trojsklom a sedlovou strechou pokrytou na južnej strane fotovoltaickými panelmi (tie tu nahrádzajú klasickú strešnú krytinu), zatiaľ čo na severnej strane keramickými škridlami. Pitná voda je do domu vedená z vŕtanej studne na pozemku, dažďová voda bude zadržiavaná v podzemnej nádrži a využívaná na zálievku záhrady, splachovanie, pranie a ďalšie. Kolobeh vody bude po prečistení šedých vôd uzatvorený vsakem na pozemku.

„Zástancovia nezávislého ekologického bývania pevne veria, že úradníci vezmú nový trend vážne a začnú začleňovať do legislatívy body, ktoré umožnia ostrovným domom vznikať bez problémov. Je to v záujme všetkých zúčastnených," uzatvára tému Jiří Bonk.

Súvisiace články:

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív agentúry Aspen. PR, s. r. o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama