Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Letné horúčavy nemusia znamenať neznesiteľné teplo v dome!

Zverejnené: 6. 6. 2019

V lete slnko páli tak, že sa nemáme pred horúcimi lúčmi kam schovať. Neskutočne sa potíme a ani klimatizácia často nestačí, nehladiac na negatívny vplyv striedania horka a chladného fúkajúceho vzduchu. K slovu prichádza chladivý nápoj alebo tieň v lese či parku. Cez deň sa to ešte dá, ale čo robiť večer a v noci?

Ani doma často nenájdeme vytúžený chládok. Aspoň v noci by sme radi nabrali sily do nového dňa. V domoch sa však nedá kvôli horúčave spať. Slnko rozžhavilo strechu, hlavne v spálniach v podkroví sa nedá vydržať. Keď už zaspíme, budíme sa spotení. Máme prepotené povlečenie, vďaka neustálemu vstávaniu kvôli smädu sa ráno prebúdzame ešte unavenejší než večer.

Čo je príčinou? Teplo z rozpálenej strechy prechádza stropom do domu. Viete, že teplota pod krytinou hlavne u plochých striech alebo u striech so sklonom menším než 5 stupňov dosahuje viac ako 80 stupňov?

Keď je zo spálne sauna

Istotne, budujeme si doma sauny pre svoj vlastný relax. Nebolo by skvelé mať tento komfort v spálni? Lenže nie je sauna ako sauna. Tá letná tropická horúčava v spálni, ktorá bráni zdravému osviežujúcemu spánku, spôsobuje zle izolovaný strop v poslednom podlaží. Otvorené okná nič nevyriešia. Horko je aj vonku a ani chladnejší vzduch by sálanie stropu príliš nezmiernil. Existuje nejaké východisko? Áno. Najlepším riešení je zatepliť strechu, to znamená kvalitne tepelne izolovať strop posledného poschodia.

Strešné izolácie

Tepelná izolácia zložitých neprístupných striech je často tvrdým odborným orieškom. Je potrebné minimálne zasahovať do konštrukcie a zároveň zabezpečiť dostatočnú vrstvu izolácie aj v neprístupných miestach. Medzi ľahšie konštrukcie patria väzníkové strechy. Tu nie je možné účinne rozprestrieť vrstvu tepelnej izolácie z rohoží kvôli zlému prístupu a zložitosti drevených prvkov. Ak ale využijeme systém fúkanej minerálnej vlny MAGMARELAX®, sme schopní aj takto zložitú strechu účinne zatepliť behom niekoľkých hodín.

Ak použijeme systém fúkanej minerálnej vlny MAGMARELAX®, sme schopní aj členité priestory účinne zatepliť len za niekoľko hodín
Ak použijeme systém fúkanej minerálnej vlny MAGMARELAX®, sme schopní aj členité priestory účinne zatepliť len za niekoľko hodín

Strechy bytových domov majú spravidla konštrukcie vhodné k dodatočnému zatepleniu. Je možné tak úspešne využiť nízkonákladové opatrenie – dodatočnú izoláciu minerálnou vlnou MAGMARELAX®. To zaistí výrazné zníženie nákladov na vykurovanie a to rýchlo, bez veľkých zásahov do konštrukcie. Návratnosť zateplení stropu domu je rýchla a je jedným z najvhodnejších krokov v úspore energie.

Ak máte neprístupnú plochú strechu s vyšším sklonom, tzv. pultovou strechou, odporúčame vytvoriť do nej vstupný otvor. Jedná sa o osadenie vikiera a tým zaistenie revízneho vstupu do priestoru strechy. Pokiaľ si majiteľ toto zaistí, jednak môže kedykoľvek izolovať a navyše môže v priestore vykonať opravy alebo kontroly a zásahy, s ktorými by bol bez možnosti vstupu problém (napríklad uhniezdenie vtáctva, osí, sršňov a podobne).

Medzi skutočne neprístupné konštrukcie patria dvojplášťové strechy panelových domov. Tu býva potrebné vytvoriť vstupné otvory do priestoru strechy. Často sa ku slovu pridá aj diamantový brúsny kotúč. To keď je potrebné vyrezať otvor v betónovom paneli. Riešenie pneumatickou fúkanou izoláciou MAGMARELAX® je často jediná účinná možnosť ako priestor zatepliť. Pokiaľ by sme totiž izolovali horný plášť, hrozí riziko, že izolácia nebude fungovať, pretože teplo utečie prázdnou dutinou ešte skôr, než narazí na novú vrstvu izolácie.

Izolácia stropu

Izolácia stropu sa najčastejšie vykonáva fúkaním do pôdnych medzipriestorov alebo do dutín. Tadiaľto totiž z obytných miestností uniká tretina tepla. Teplý vzduch je ľahší než studený a stúpa k stropu vykurovaných miestností. Väčšinou si nájde nejaké medzierky a prúdi bez úžitku na povalu. Nafúkaním izolácie sa utesnia aj tie najmenšie štrbinky a otvory. Vlastná aplikácia čadičovej vaty MAGMARELAX®je veľmi jednoduchá. Hadicou sa zo špeciálneho prístroja, ktorý je umiestnený na nákladom voze, ženie materiál do izolovaného priestoru. To všetko sa deje počas bežnej prevádzky domácnosti. Nie je ani potrebné príliš vypratávať povalu. Pracovníci nenarobia neporiadok a sú s prácou hotoví počas niekoľkých hodín.

Izolácia stropu sa najčastejšie robí fúkaním do pôdnych medzipriestorov alebo do dutín
Izolácia stropu sa najčastejšie robí fúkaním do pôdnych medzipriestorov alebo do dutín

Izolácia podlahy

Stropný systém MAGMARELAX® je ideálnym spôsobom izolácie podlahy na povalách rodinných aj bytových domov. Systém je predovšetkým ľahký, presný, variabilný a vysoko únosný. To zabezpečuje nášľapná vrstva z OSB dosiek na pero a drážku. Má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti a vyhovie tak aj požiadavkám na žiadosť o dotácie. Je tiež rýchlo dostupný, konštrukcia je hotová za jeden deň. A čo je možno najdôležitejšie, je táto izolácia podlahy finančne nenáročná.

Vďaka novej zateplenej podlahe povaly môžete podkrovie využívať na tradičné aj netradičné účely, napr. na umiestnenie novej izby.

Na nič nečakajte!

Objednajte si ešte dnes nezáväznú schôdzku s našim obchodným poradcom a zistite, čo môžete spraviť pre váš dom. Komfort bývania oceníte v lete aj v zime. S fúkanou minerálnou izoláciou MAGMARELAX® v lete zamedzíte prechodu tepla z rozpálených striech do vnútra domu a v zime si pekne udržíte teplo. Ročne ušetríte až stovky eur.

Viac informácii nájdete na stránkach www.mojeizolace.cz alebo na telefóne 800 100 533.

Autor: Šárka Vaňková
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama