Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

LiCrete® - kombinácia nadčasovosti a efektivity

Zverejnené: 5. 2. 2015

Spoločnosť Beton Brož, s.r.o. prináša inovatíny stavebný produkt, ktorý je tvorený z betónu a priehľadných prvkov. Vďaka tomuto spojeniu je tento výrobok veľmi pevný, prepúšťa vysoké percento denného svetla a dáva tak možnosť vyniknúť úžasným svetelným efektom.

LiCrete® je nový stavebný materiál tvorený z betónu a priehľadných prvkov z UV stabilného plexiskla, ktoré slúži ako vnútorný svetlovod. Vďaka spojeniu týchto materiálov ponúka výsledný prvok vysokú nosnosť a zároveň skrz seba dokáže prenášať viac než 20 % denného alebo umelého osvetlenia. Architektom a dizajnérom ponúka tento produkt nové možnosti, ktoré môžu byť využité aj v nadčasových projektoch. Pre vykonávacie firmy je hlavnou prednosťou jednoduchá inštalácia.

Výrobok LiCrete® spoločnosti Beton Brož s.r.o. je nové betónové „Know-how”. LiCrete® bude k dostaniu v niekoľkých farebných variantoch. Vďaka patentovanej technológii vkladania priehľadných prvkov bude tiež možné vytvárať rôzne dizajny. Vďaka týmto prednostiam je LiCrete® vhodný aj pri výstavbe interiérových priečok. Po dodatočne prevedenej hydrofobizácii vhodným prostriedkom je prvok vhodný aj do vlhkého prostredia ako sú napr. kúpelne. V základnej podobe je prvok vyrábaný ako „cihla”o skladobných rozmeroch 300/150/75 mm a polovičná tehla 150/150/75. Každá tvárnica je vybavená systémom pero-drážka pre presnú montáž. Inštalácia prebieha pomocou špeciálneho lepidla, ktoré sa z kartuše nanáša na hornú plochu tehly.

Popis materiálov

Prvok je zložený zo špeciálneho samozhutniteľého betónu a z priehľadných plastových členov. Betón je modifikovaný plastifikačnou prísadou, ktorá umožňuje pri veľmi nízkej dávke vody vyrobiť betón riedkej konzistencie, ktorý nesegreguje použité kamenivo a umožňuje vyrobiť veľmi pevný betón. Plastové členy boli vybrané z takého materiálu, ktorý dobre vedie svetlo, dá sa dobre leštiť a nemení svoj objem v závislosti na zmenách teplôt. Jedine takýto materiál môže byť použitý v kombinácii s tak odlišným materiálom, ako je betón. Kombinácia týchto vlastností je celkom unikátna a výrobok tak ponúka celosvetové využitie v architektúre a interiérovom dizajne v podobe interiérových deliacich priečok. Najčastejšie využitie je v miestach s nedostatkom prístupu denného svetla (podobné využitie ako sklenené tvárnice luxfery). Materiál LiCrete®je inovatívny tiež vďaka možnosti prenášať svetlo všetkými svojimi povrchmi, teda aj z bočných strán. Toho sa dá s výhodou využiť pri výrobe schodiskových stupňov, ktoré je možné nasvietiť z boku betónovej stupnice pomocou LED diód a slúžia tak ako bezpečnostný prvok.

Technológia výroby

Pre výrobu LiCrete® slúžia špeciálne vyrobené výrobné podložky a profilované formy. Aj napriek tomu, že výroba je koncipovaná ako automatizovaná, veľkú časť predstavujú práce ručné. Predovšetkým uloženie priehľadných členov a zostavenie výrobných foriem na podložkách sa bez ručnej práce nezaobíde. Po zostavení foriem nasleduje fáza uloženia betónu a začína 24 hodinová fáza zrenia. Aj v tejto fáze je betón ošetrovaný, aby mal ideálne podmienky pre vytvrdnutie. Pevnosť betónu je v tejto fáze cca 40 N/mm2. Po jednom dni sú formy rozobrané a prvky prevezené do komôr kde dochádza k zreniu a to na dobu 7 dní. Po tejto dobe je prvok pripravený k finálnej úprave brúsenia a leštenia. Jeho pevnosti dosahujú hodnôt okolo 55 N/mm2. Tieto finálne úpravy prebiehajú na špeciálnom zariadení s niekoľkými brúsiacimi a leštiacimi pozíciami. Tak je na konci dosiahnuté vyleštenie povrchu. Tieto úpravy prebiehajú vo vodnom kúpeli, aby bolo zaručené dostatočné chladenie. Pevnosť materiálu po 28 dňoch zrenia je viac ako 60 N/mm2. Výrobky boli po prvýkrát uvedené na trh na veľtrhu For Arch v Prahe v septembri 2014. Daný produkt je vyrábaný na samostatnej výrobnej linke v novej výrobnej hale.

Výhody použitia

Na celosvetovom trhu je veľmi malé množstvo materiálov, ktoré by mali nosnú funkciu a zároveň prenášali svetlo. Pre staviteľov a architektov na trhu chýba vhodná funkčná alternatíva za tieto sklenené kocky. LiCrete® vďaka svojim vlastnostiam ponúka obidve spomenuté vlastnosti v celkom novom prevedení. Vďaka úsporám elektrickej energie a zvýšenému prísunu denného svetla do budov je možné povedať, že využívanie materiálu LiCrete® má priaznivý dopad na životné prostredie.

Výrobok LiCrete® je tiež zaradený do súťaže Výrobok roku 2015. Viac informácií na www.vyrobekroku.cz.

¹) Spracované z podkladov firmy Beton Brož, s.r.o.
Autor: Zuzana Mrázková¹)
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama