vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Luxusné bývanie na pavlači

Zverejnené: 17. 2. 2022

V Prahe, v časti Nový Most bol predvlani kompletne zrenovovaný historický nájomný dom. Jeho hlavnými devízami sú skutočne vydarené obnovené exteriéry, zachované historické klenby v prejazde či novo vybudované pavlače, ktoré dodávajú dvornému traktu špecifickú atmosféru aj funkciu.

Radový neorenesančný nájomný dom v Opletalovej ulici bol vybudovaný v roku 1879 podľa návrhu Viktora Skučka.

Radový neorenesančný nájomný dom na Opletalovej ulici bol vybudovaný v roku 1879 podľa návrhu Viktora Skučka. Ide o celopodpivničenú dvojkrídlovú stavbu v tvare písmena L, vo dvore prepojenú s podlhovastou prízemnou stavbou.

V priebehu svojej viac ako storočnej existencie prekonal objekt niekoľko stavebných zásahov. V druhej polovici dvadsiateho storočia bola nad oboma jeho krídlami postupne vybudovaná pôdna vstavba, v roku 1994 došlo aj k oprave fasády. Ďalšiu rekonštrukciu, tentoraz podstatne širšieho, no šetrnejšieho charakteru, nechal pred dvoma rokmi vykonať nový majiteľ, spoločnosť PSN a objektu tak bola vrátená jeho pôvodná bytová funkcia. Projektovému tímu z kancelárie CHS Praha v spolupráci s interiérovými architektmi štúdia OOOOX sa pritom podarilo zachovať autentickú atmosféru domu, v ktorého architektúre sa teraz snúbia umne renovované exteriéry s efektne usporiadanými spoločnými priestormi, ktorých historizujúca podoba kontrastuje s modernými interiérmi.

Fasáda je v strede svojej šírky – nad vstupným portálom – zdobená balkónom vybaveným balustrádovým zábradlím či dvomi repasovanými oceľovými žŕďkami.
Fasáda je v strede svojej šírky – nad vstupným portálom – zdobená balkónom vybaveným balustrádovým zábradlím či dvomi repasovanými oceľovými žŕďkami.

Stavebná časť

Pri rekonštrukcii bola zachovaná väčšina nosných murovaných konštrukcii, ktoré boli len na niekoľkých miestach doplnené domurovkami z plných či dutých brúsených tehál, vrátane tvárnic Porotherm AKU so zvýšenými akustickoizolačnými vlastnosťami a tehál Porotherm PROFI.

Strecha mierneho sklonu bola pokrytá hladkou svetlo šedou plechovou krytinou z titánzinku s dvojitou stojatou drážkou. Položená bola na drevené debnenie so štrukturálnou fóliou. Nadkrokvovú tepelnú izoláciu tvoria PIR panely, medzi krokvy bola vložená minerálna vlna. Aj rámy strešných okien sú šedého odtieňa.

Renovácia fasády

Významné úpravy boli realizované aj na uličnom priečelí s celkom piatimi vertikálnymi osami (krajnými rozšírenými) a vodorovným bosovaným prízemným pásom. Stavebníci ho zbavili nevhodných zásahov, vykonali aj chemické a mechanické očistenie žulových nákolníkov a sokla. Opravené boli rímsy a šambrány, osadené bolo nové oplechovanie a dažďové zvody. Nové oceľové výkladce so skrytými rámami a izolačným dvojsklom ponúkajú pohľad do útrob prízemných obchodných jednotiek.

Fasáda je v strede svojej šírky – nad vstupným portálom – zdobená balkónom neseným na volutových (zvinutých) konzolách a vybaveným balustrádovým zábradlím či dvoma repasovanými oceľovými žrďami. Štukatérsky dekorovanému, do šeda zafarbenému priečeliu nechýbajú ani ďalšie typické (a renovované) prvky neorenesancie, ako sú rímsy, šambrány alebo napríklad nadokenné frontóny.

Pri vstupe do tzv. prejazdu vedúceho do dvora návštevníkov zaujmú profilované pilastry a umelecké stropné klenby, ktoré dodávajú priestoru vzdušnosť a pôsobia majestátnym dojmom.
Pri vstupe do tzv. prejazdu vedúceho do dvora návštevníkov zaujmú profilované pilastry a umelecké stropné klenby, ktoré dodávajú priestoru vzdušnosť a pôsobia majestátnym dojmom.

Pri vstupe do prejazdu vedúceho do dvora návštevníkov zaujmú profilované pilastre a umelecké stropné klenby, ktoré dodávajú priestoru vzdušnosť a pôsobia majestátnym dojmom. Dvorná fasáda potom bola obohatená o vysoko efektné a účelové pavlače, ktoré fungujú ako predsadené balkóny a sprostredkovávajú prístup do niektorých bytov na prvom až treťom podlaží. Potenciálnemu pádu používateľov zamedzuje čierne kované zábradlie. Do každého z poschodí sa dá dopraviť aj moderným preskleným výťahom, ktorý robí dom bezbariérovým.

Jedna z jednotiek bola vybavená dizajnérmi a po istý čas plnila rolu vzorového bytu.
Jedna z jednotiek bola vybavená dizajnérmi a po istý čas plnila rolu vzorového bytu.

Interiéry

Dvere v budovách boli až na výnimky – v podobe niekoľkých šikovne repasovaných kusov vybavených bezpečnostnými prvkami – nahradené novými replikami. Dvojkrídlové vstupné dvere do bytov o veľkostiach 1+kk až 3+kk sú dekorované supraportmi s kruhovými medailónmi s reliéfnymi rezbárskymi rastlinnými motívmi. Interiéry mohli byť vďaka nadštandardne vysokým stropom vyplnené medziposchodiami, ktoré výrazne navýšili úžitkovú plochu bytov. V niekoľkých z nich tak vznikli akési galérie využité najmä ako spálňa. Aj napriek vstavaniu byty pôsobia veľmi vzdušne.

Interiéry sú vykurované teplovodnými doskovými radiátormi, vetranie zaisťujú vzduchotechnické rozvody s rekuperáciou. Vybrané jednotky sú tiež klimatizované.

Dizajn

Vzhľad vnútorných priestorov definujú tri základné materiály – kov, drevo a sklo. Nachádzajú sa či už v stavebných prvkoch spoločných priestorov domu a bytov, tak aj na nábytku. Drevené podlahy, kováčske prvky, presklené kúpeľne, sklenené priečky, svietidlá, kovové schodiská a zábradlia... To všetko je doplnené o masívnu kamennú dlažbu vo dvore, drevené klátiky v prejazde alebo o minimalistický vonkajší mobiliár. Okrem toho v dome zostalo množstvo priznaných materiálov a konštrukcii pri zachovaní rešpektu k historickému odkazu objektu.

Autorský tím

  • CHS Praha: Ing. Stanislav Hurych, Ing. Jitka Pfeifferová, Bc. David Skořepa
  • OOOOX: Ing. arch. Radka Valová, Ing. arch. Martin Moravec
  • PSN: Ing. arch. Jakub Žoha
  • Generálny dodávateľ: SAPROS, spol. s r.o.
  • Realizácia: 07/2018 - 02/2020

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: M. Žebrák

Tématické odbory

reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama