Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Malé domové výťahy TRAVEL IPB

Zverejnené: 19. 8. 2009

Spoločnosť TRIPLEX vznikla už pred pätnástimi rokmi ako servisná firma pre zdvíhacie zariadenia. Neskôr sa významne rozšírila a začala sa venovať vývoju unikátneho a kompaktného zariadenia pre vertikálnu dopravu osôb nazvaného „domový výťah“ TRAVEL IPB.

V súčasnej dobe nájdete v jej sortimente osobné aj nákladné výťahy, malé nákladné výťahy pre stravovacie zariadenia, ďalej už spomenuté domové výťahy a tiež tzv. výťahy bez strojovne, prípadne atypické zdvíhacie zariadenia.

História zdvíhacích zariadení

Prvé zdvíhadlá sa používali už v období stredoveku a datujú sa do 3. storočia pred našim letopočtom. Dá sa predpokladať, že ich história je však ešte dlhšia. Pravdepodobne sa používali pri dávnych monumentárnych stavbách po celom svete. Tieto zdvíhadlá boli ovládané zvieracou a ľudskou silou. Zdvíhacie zariadenie v princípe ako ho poznáme dnes, bolo po prvýkrát vynájdené v 18. storočí a bolo ovládané parou a parným strojom.

Lávka Brumlovka cez Vyskočilovú ulicu, Praha 4
Lávka Brumlovka cez Vyskočilovú ulicu, Praha 4

Dôležitou podmienkou pre výstavbu výškových budov bol vynález výťahu. Po roku 1857 je v prevádzke prvý osobný výťah inštalovaný v obchodnom dome v New Yorku.

Rodinný dom v podkroví, Pardubice
Rodinný dom v podkroví, Pardubice

Výťah pre každého

Ku klasickým osobným výťahom, ktoré dodáme v žiadanom prevedení a kvalite, môžeme priradiť nový typ výťahu alebo zdvíhadla. Týmto inovačným krokom môžeme aj u nás ponúknuť lacnejšiu a ľahkú technológiu výťahu. Toto kompaktné zariadenie nazývame „domovým výťahom©”. V súčasnej dobe sa môžeme popýšiť viac než dvoma stovkami rôznych inštalácii. Cena inštalácie takéhoto domového výťahu môže byť zhodná so zaobstaraním nového osobného automobilu nižšej triedy.

Byt secesného domu, Praha 4
Byt secesného domu, Praha 4

Objekty do štyroch poschodí sú maximálnou výškou pre inštaláciu nášho malého domového výťahu. Tento malý výťah je v mnohých smeroch prispôsobený pre váš nový byt, dom alebo vilu. Iba jeden týždeň trvajúca inštalácia do murovanej šachty alebo oceľovej konštrukcie môže byť tolerovaná pre záverečný vynikajúci výsledok. Výsledkom je ľahká preprava osôb alebo drobného nákladu medzi poschodiami, a to malým výťahom vyrobeným podľa vašich predstáv.

Kadernícke štúdio, Václavské nám., Praha 1
Kadernícke štúdio, Václavské nám., Praha 1

Tiež staré a pamiatkovo chránené stavby, historické objekty niektorých miest a obcí môžu byť vybavené starým zdvíhadlom alebo výťahom. Tam kde sú, je potrebné ich chrániť pre ďalšiu premávku. Pri starých stavbách bez výťahu s požiadavkou na bezbariérový prístup, je naša spoločnosť schopná riešiť nové spôsoby vertikálnej prepravy osôb.

Dvojposchodová vila, Praha 1
Dvojposchodová vila, Praha 1

Domový výťah TRAVEL IPB 300©

Vertikálna doprava domovým výťahom je často realizovaná v budovách občianskeho vybavenia. Tento výťah je určený nielen pre komerčné účely a verejne prístupné stavby. „Domový výťah©” a jeho inštalácia je tiež vhodným stavebným prvkom do súkromných objektov. Ďalšími našimi výrobkami sú vertikálne a schodiskové plošiny pre osoby so zníženou pohyblivosťou za prijateľné ceny a s ekonomickou prevádzkou.

Poliklinika Rychnov nad Kněžnou
Poliklinika Rychnov nad Kněžnou

Unikátne zariadenie TRAVEL IPB 300© je vybavené ES certifikátom typu a riadi sa príslušným ustanovením ČSN. TRAVEL IPB je subtílny dopravný prostriedok pre vertikálny pohyb osôb do maximálnej nosnosti 300 kg. Môže prepravovať aj drobné náklady. Ponúka ideálne zdvíhacie riešenie spojené s architektúrou objektu. Interiér výťahu môže pôsobiť luxusne a zariadenie sa vyznačuje jednoduchým ovládaním. Toto riešenie je naozaj kombináciou kvality a spoľahlivosti pri využití minimálneho stavebného priestoru a za nižšie obstarávacie náklady oproti výťahu. Množstvo výrobkov TRAVEL IPB 300© zahŕňa typovú radu pre montáž do murovanej šachty alebo pre montáž do samonosnej oceľovej konštrukcie.

Dizajn kabín a technické vybavenie sa môžu v jednotlivých aplikáciách od seba líšiť. Pri návrhu a spracovaní výťahu vždy vychádzame z požiadavky architekta alebo investora.

Vnútorné ovládanie Domového výťahu©
Vnútorné ovládanie Domového výťahu©

Viac než štandard

Kabíny je možné voliť prakticky z rôznych materiálov. Plné steny kabíny alebo transparentné, obklady laminátom, dyhou alebo drevom, dosky z ťahokovu alebo dierkovaného plechu, sklo alebo čiastočne otvorená alebo vzdušná kabína. S ohľadom na funkčnosť a dodržanie bezpečnostných štandardov je možné ponúknuť širokú škálu materiálov. Ďalšími hlavnými komponentmi sú šachtové dvere. Tie je možné voliť tiež z niekoľkých variantov. Našou firmou sú ponúkané iba osvedčené komponenty a materiály. Medzi to patrí aj vybavenie tlačidiel, ovládanie výťahu a osvetlenie.

Štyri poschodia

Ľahkosť konštrukcie domového výťahu je obmedzená zdvihom do 4 staníc/max. 12 m. Je preto vhodným riešením pre nové bytové objekty, kde by inštalácia malého výťahu mala byť samozrejmosťou. Je novou výzvou pre projektantov s návrhom obytných domov.

Kabínavariabilná veľkosť napr. šírka 900 × hĺbka 1250 mm
Prevedenie kabíny *)oceľový rám a dosky z laminátu LamiColor
Nosnosť300 kg/2+1 osôb
Pohonlanový s plynulým rozjazdom a zastavením, presnosť +-5 mm
Umiestneniemurovaná šachta alebo kovová konštrukcia (1450 × 1350 mm)
Zdvihmax. 4 stanice/max. 12 m
Priehlbinamin. 250 mm
Hlava šachtymin. 2550 mm (nad podlahou hornej stanice)
Rýchlosť zdvihudo 0,2 m/s
Napájacia sústava1PEN 230V/50 Hz, istenie 10 A
Výkon motoru1,5 kW
Dvereručné oceľové jednokrídlové s priehľadným oknom, madlo, hydraulický zatvárač, prevedenie prášková farba komaxit

Technické parametre
*) Materiály ako nerez, mosadz, sklo sú ďalším variantným riešením pre dizajn

Menšia rýchlosť a absencia kabínových dverí ďalej zjednodušuje obsluhu a nároky na pravidelný servis zariadenia. Po inštalácii zariadenia naša firma zaisťuje pravidelný servis, ktorý svojimi intervalmi nie je časovo náročnou a nákladnou záležitosťou. Názov zariadenia „Domový výťah” je používaný len k identifikácii výrobkov firmy TRIPLEX. Výroba a inštalácia zariadení sa riadi technickou normou ČSN 9386-1 Poháňané zdvíhacie plošiny, časť 1: Zvislé zdvíhacie plošiny.


Rodinná vila, Praha, Ořech
Autor: Pavel Vejs
Foto: Archiv firmy, kresba Pavel Vejs

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama