Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Máte málo miesta? Poradíme, ako využiť každý meter štvorcový

Zverejnené: 14. 12. 2023

Ak máte doma obmedzený priestor a lámete si hlavu nad tým, ako doňho dať všetko, čo potrebujete, tak práve vám sa budú hodiť naše tipy. Poradíme, aké kusy nábytku vyberať a akými spôsobmi zužitkovať aj priestor na stenách. Navyše sa dozviete, ako priestoru opticky pridať metre alebo mu pridať na vzdušnosti.

Foto: archív WhitePress

1. Vertikálne úložné priestory

Využite každý meter a to aj tie na stenách a pri strope. Vyberajte preto vyššie kusy nábytku, vrátane tých položiek, pri ktorých sa ich výška nemusí zdať na prvý pohľad ako rozhodujúci faktor – napr. pri kuchynských linkách. Je síce možné, že do horných políc dosiahnete iba v prípade, že sa postavíte na stoličku, avšak v malých bytoch je skrátka potrebné zužitkovať každý kúsok miesta. Neoceniteľnými pomocníkmi sú rôzne regály a police na stenu, ktoré, keď ich umiestnite šikovne, pojmú obrovské množstvo vecí. Navyše užší a vyšší nábytok opticky zväčšuje miestnosť.

2. Multifunkčné kusy nábytku

Lavica do predsiene, ktorá pod sedákom skrýva úložný priestor. Drôtený odkladací stolík, do ktorého sa zmestia deky, plédy a knižky. Regál s vyklápacou pracovnou doskou alebo napríklad skriňa skrývajúca pracovný stôl vo svojich útrobách. Čudovali by ste sa, aké druhy multifunkčného nábytku sú dnes na trhu. Vďaka týmto kúskom ušetríte miesto a nemusíte znižovať zo svojich nárokov.

Malý tip: Pokiaľ máte klasickú posteľ a nechce sa vám hneď kupovať novú s úložným priestorom, odporúčame úložný box pod posteľ. Je nenápadný a zmestí sa doň veľa vecí.

Foto: Dariusz Jarzabek, shutterstock
Foto: Dariusz Jarzabek, shutterstock

3. Rozkladací nábytok

Jedálenský stôl je typickým adeptom na skladaciu verziu: väčšinu času pri ňom totiž trávite v rodinnom kruhu, čiže potrebujete priemerne 4 stoličky. Lenže väčšina z nás má stoly väčšie pre prípad, že by prišla návšteva - a to aj napriek tomu, že chodí sotva párkrát do roka. Ak je toto aj váš prípad a zároveň vás trápi nedostatok miesta, poobzerajte sa po rozkladacom stole. Rovnako tak môžete mať niekde v skrini zložené stoličky práve pre prípad, že by ste mali pri stole viac ľudí.

4. Otvorené úložné priestory

Veľké kusy nábytku s dvierkami alebo aj sklom sa pre malé byty príliš nehodia, pretože opticky zmenšujú miestnosť. Vhodnejším a vzdušnejším variantom sú otvorené komody, skrine a regály. Avšak aby ste docielili vytúženého efektu, je dobré tieto odhalené úložné priestory držať upratané a nie príliš preplnené.

Foto: Ground Picture, shutterstock
Foto: Ground Picture, shutterstock

Triky na optické zväčšenie miestnosti

Priehľadný nábytok

Sklenený či akrylový nábytok prepúšťa svetlo, čím opticky otvára priestor.

Voľné podlahy

Čo sa dá privŕtať na stenu, privŕtajte. Napríklad kúpeľňovú skrinku, TV stolík alebo police. Voľné podlahové plochy opticky zväčšujú a prevzdušňujú priestor. A tiež sa ľahšie upratujú.

Zrkadlá

Vhodné umiestnenie zrkadiel zväčší miestnosť – obzvlášť dobrú službu vám preukážu zrkadlá oproti oknám.

Svetlé farby

Biela, šedá, béžová… Svetlé farby pôsobia dojmom čistoty a zároveň priestor vizuálne zväčšujú. Aj vďaka svojej schopnosti odrážať svetlo. Ale pozor! Niekedy môže priestor opticky zväčšiť aj jedna stena vymaľovaná tmavšou farbou, napríklad bordó. Pokiaľ ide o stenu najďalej od dverí, dokáže miestnosti dodať hĺbku.

Foto: Dariusz Jarzabek, shutterstock
Foto: Dariusz Jarzabek, shutterstock

Rozptýlené osvetlenie

Stojacie lampy priestor skôr zväčšia na rozdiel od tých stolových. Aj vďaka tomu, že dokážu svetlo lepšie rozptýliť po priestore. Posteli zase pristane zdroj svetla za jej čelom. Toho ľahko a lacno docielite prilepením LED pásika.

Autor: Tlačová správa
Foto: Shutterstock, viď popisky

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama