Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Medzinárodná študentská súťaž Xella - "Prezidentská vila na bratislavskom Slavíne"

Zverejnené: 22. 9. 2019

V aktuálnom 25. ročníku študentskej súťaže budú mladí architekti navrhovať prezidentskú rezidenciu na bratislavskom Slavíne. Súťaž pre budúcich architektov každoročne láka k účasti študentov nielen českých a slovenských vysokých škôl, ale aj z ďalších krajín strednej Európy. Predpokladom kvalitného výstupu je vždy atraktívne a dobre pripravené zadanie. Nielen minuloročná téma (výšková budova v pražskej časti Nové Butovice) vyústila v množstvo kvalitných návrhov, vrátane prác nominovaných na cenu Profesora Jozefa Lacka, či študentskú cenu Cheddar.

25. ročník medzinárodnej súťaže študentov architektúry a pozemného staviteľstva pod dohľadom významných slovenských a českých architektov a vysokoškolských pedagógov sa bude niesť v znamení diskusie a ideových riešení prezidentskej rezidencie v 21. storočí. Vyhlasovateľ súťaže predstavuje nové zadanie na architektonicko-urbanistické štúdie pod názvom "PREZIDENTSKÁ REZIDENCIA - prezidentská vila na bratislavskom Slavíne".

Dlhodobo diskutovaná téma absentujúceho dôstojného bývania hlavy štátu sa stala tohtoročnou témou študentskej súťaže. Prihlásené architektonicko-urbanistické štúdie by mali priniesť rôzne pohľady na to, ako by mohol bývať prezident a v súčasnosti prezidentka Slovenskej republiky dôstojne, v zodpovedajúcom štandarde a v súlade s potrebnou bezpečnosťou. Projekty ukážu varianty priestorových riešení, ktoré sa ponúkajú na danom pozemku pod Slavínom, v súlade s celosvetovými tendenciami podobného typu bývania vysokej diplomacie a najvyššieho predstaviteľa štátu.

"Zadanie tohtoročnej témy bude študentom klásť otázky vyvolávajúce úvahy o súvislostiach prezidentskej rezidencie, jej lokalizácie a polohy daného pozemku", konštatuje doc. Ing. arch. Ľubica Selcová, PhD., pedagóg z Fakulty architektúry STU a odborný garant súťaže. "Pozemok v správe Kancelárie prezidenta SR je situovaný na jednom z najvyšších a dominantných bodov nad centrom Bratislavy, čo možno vnímať aj z historického hľadiska ako vhodné pre budovanie sídla hlavy štátu. Prezidentská rezidencia by mala byť počas funkčného obdobia domovom a zároveň má byť reprezentačným miestom počas formálnych oficiálnych pracovných stretnutí", dodáva.

Téma a porota

Anonymné študentské práce bude hodnotiť porota zostavená zo slovenských a českých architektov. Hlavné kritériá, ktoré budú posudzované sú kreativita ideového riešenia zadania, osadenie objektu na pozemku v kontexte celého špecifického územia, rešpektovanie funkčnej náplne rezidencie, architektonické riešenie rezidencie či grafická zrozumiteľnosť návrhu. Zadanie bude študentom k dispozícii na začiatku zimného semestra, práce odovzdajú do konca februára a porota sa stretne už v polovici marca 2020.

Súťaž je ideová, študentská a neplynú z nej nijaké záväzky pre zúčastnené strany. Výsledkom sú desiatky architektonických štúdií, ktoré už vo viacerých prípadoch poslúžili ako určitý prieskum lokality, či konkrétneho objektu alebo ako ideové riešenie, napríklad pred vypísaním riadnej architektonickej súťaže.

Kompletné zadanie súťaže bude k dispozícii od 1.10.2019. Informatívne zadanie nájdete na stránke súťaže:

Autor: Ľubica Selcová, odborný garant súťaže Xella SR
Foto: Xella CZ, s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama