Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.3.

Minimalistické kľučky bez roziet s nadčasovým dizajnom

Zverejnené: 6. 7. 2020

Donedávna bolo možné inštalovať do dverí kľučky osadené len na rozetách. Prípadne boli rozety do dverí zafrézované, aby bola potlačená robustnosť či masívnosť kovania a dverám tak boli ponechané čisté nenarušené línie. Lenže s príchodom nového systému FSB Plug-in bol minimalizmus v oblasti stavebného kovania povýšený ešte na vyššiu úroveň. Ako mechanizmus kľučky, tak jej telo možno totiž zapustiť do dverného krídla. Výsledkom je skutočne vkusné riešenie, ktoré ani časom nestráca na svojej atraktivite.

Hoci sú kľučky FSB Plug-in navrhnuté v minimalistickom štýle, možno povedať, že dverám dodávajú výraz.

Ak vyberá investor do svojho domu nové dvere, dáva si zvyčajne záležať a veľmi starostlivo volí farbu, materiál i spôsob ich montáže. Výber kovania však býva často zanedbávaný a finálna voľba je mnohokrát ponechaná na poslednú chvíľu či dokonca na montážnej firme. Hlavne, aby sa všetko stihlo. Až keď si všetko "sadne", majitelia ľutujú ... Detaily totiž tvoria celok a bez nich to nikdy nebude ono. Venujte sa teda aj týmto zdanlivým maličkostiam a nechajte si prípadne poradiť. Pomôcť môže napríklad český dodávateľ luxusného kovania - spoločnosť EFB. V jej sortimente je aj kovanie vhodné do minimalistických interiérov, ktoré sú v súčasnosti celospoločensky tak obľúbené.

Zapustené kovanie a skryté pánty učinia dvere nepozorovateľnými

Nový patentovaný systém uchytenia kľučky k mechanizmu FSB Plug-in je inovatívnym riešením. Telo a mechanizmus kľučky sú zapustené priamo do dverného krídla a okrem miniatúrnej rozety preto nič nenarušuje jeho vzhľad. Kľučky bez roziet tak skvele podporia koncept jednoduchých a moderných, napríklad bezfalcových dverí s minimalistickými doplnkami. Sú preto skvelým doplnkom napríklad so skrytými pántmi Tectus - záves dverí je kompletne ukrytý a dvere dokonale splývajú so stenou. Nosnosť pántov Tectus činí až 200 kg a možno ich umiestniť aj do protipožiarnych dverí.

Inšpirácia školou Bauhaus

FSB ponúka viac ako 50 modelov Plug-in kľučiek bez roziet v rôznych povrchových úpravách. Vzhľad kľučky sa samozrejme odvíja od použitého materiálu, ktorého voľba je čisto na investorovi; či už zvolí hliník, nerez, mosadz či bronz, vo všetkých prípadoch ide o produkt čistých línií, ktorý pôsobí nezvyčajne luxusným dojmom. Dizajnéri sa pri navrhovaní kovania inšpirovali, okrem iného, aj prácou legendárneho Miese van der Roheho a jeho zásadou "menej je viac" (a výtvarnou školou Bauhaus). Neopomenul ani jeho obľubu v materiáli s patinou. To všetko si interpretovali spôsobom, ktorý je v súčasnosti maximálne blízky a vznikli kľučky hodné umiestnenia v moderných interiéroch tejto doby. Nejde však o obyčajný trend, ale o produkty nadčasovej kvality, ktorých vykonanie má zaujať svojich užívateľov po generácie.

FSB ponúka viac ako 50 modelov Plug-in kľučiek bez roziet v rôznych povrchových úpravách
FSB ponúka viac ako 50 modelov Plug-in kľučiek bez roziet v rôznych povrchových úpravách
Ide o produkt čistých línií, ktorý pôsobí nebývalo luxusným dojmom
Ide o produkt čistých línií, ktorý pôsobí nebývalo luxusným dojmom

Ľahká inštalácia

Inštalácia kovania do dverí je pritom veľmi jednoduchá a nemá vplyv na výber dverného zámku. Osadenie môže byť realizované dokonca dodatočne na už vyrobených dverách. Realizované je pomocou bežne dostupného náradia určeného pre vŕtanie do dreva a základom je otvor vo dverách s priemerom 27 mm v mieste, kde sa kľučka obvykle vkladá do zámku. Najpresnejší výsledok sa dosahuje pomocou CNC-obrábania, ale frézovanie možno vykonať aj ručne, špeciálnym vrtákom FSB. Mini rozety možno lepiť na dvere (vďaka samolepiacej fólii), alebo ich zapustiť do dverného krídla. Je možné tiež inštalovať tiež uzamykateľné zapustené kľučky s poistkou.

Kovanie okien a dverí v rovnakom dizajne?

FSB ponúka toto skvelé minimalistické riešenie tiež pre okná. Inštalácia je možná do väčšiny drevených, hliníkových a novo aj plastových okien. Možno tak ľahko zjednotiť dizajn miestnosti. Konštrukcia kľučky zachováva všetky funkcie okennej kľučky ako pri štandardných kľučkách s rozetou. Súčasťou je stále kvalitný guličkový polohovač, ktorý indikuje zmenu polohy kľučky a pevne ju fixuje v 90 ° polohách. K dispozícii je aj variant uzamykateľnej kľučky a kľučky so zaistením proti otvoreniu skrz okennú ventiláciu. Vyberať môžete opäť z viac ako 50 modelov v rôznych povrchových úpravách.

FSB ponúka toto skvelé minimalistické riešenie tiež pre okná. Inštalácia je možná do väčšiny drevených, hliníkových a novo aj plastových okien
FSB ponúka toto skvelé minimalistické riešenie tiež pre okná. Inštalácia je možná do väčšiny drevených, hliníkových a novo aj plastových okien

Elegancia aj výraz

Štíhle a elegantné tvary dodávajú kľučkám nenápadný šarm, avšak ich materiálová podstata (patinovaný kov) im nedáva možnosť vizuálne zaniknúť. Neobyčajne pôsobivá je napríklad kombinácia tmavých, napríklad čiernych alebo patinovaných bronzových zapustených kľučiek so svetlými dvernými a okennými rámami.

O EFB

Spoločnosť EFB, s.r.o. bola založená v máji 1996 a od tejto doby sa venuje dovozu a predaju luxusného dverného a okenného kovania. Za uplynulých 20 rokov získala mnoho skúseností s predajom kovaní pre najnáročnejšie projekty aj zákazníkov. Jej sortiment tvoria produkty vyrábané z výberových materiálov ako je hliník, nerezová oceľ, mosadz a bronz. Pre svojich zákazníkov spoločnosť EFB dodáva ucelené dizajnérske programy pre okná, interiérové a vchodové dvere alebo nábytkové kovanie. V ponuke má aj certifikované kovanie pre požiarne, panikové a bezpečnostné dvere.

U luxusného kovania pre okná, dvere alebo nábytok je kladený dôraz na vysokú odolnosť a dlhú životnosť pri každodennom používaní. Výrobky, ktoré spoločnosť EFB dodáva, preto pochádzajú najmä z nemeckej a talianskej výroby a sú vyrábané pomocou najmodernejších výrobných systémov.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy EFB
reklama

Nové

Strešné okná VELUX s integrovaným motorom už nie sú luxus, ale štandard

Strešné okná VELUX s integrovaným motorom už nie sú luxus, ale štandard

Zverejnené 19.3. Keď sme pred rokmi chceli prepnúť program na televízore, museli sme vstať z pohodlného kresla. Mladšia generácia sa už možno ani nepamätá, že autá či garáže sme otvárali fyzicky kľúčom... Pohodlie diaľkového ovládania povýšené v mnohých oblastiach… ísť na článok

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Iconik, rezidenčný dom v pražskom Karlíne

Zverejnené 18.3. Iconik, deväťpodlažný bytový dom ktorého autorom je architektonické štúdio edit!, je umiestnený v Karlíne na jednej z posledných prieluk vzniknutých následkom tisícročnej povodne. Parcela je situovaná na hlavnej triede, ktorá rovnako ako celá štvrť,… ísť na článok

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Vyberte vykurovacie zariadenie, ktoré zdedia vaše deti, radí odborník z Cechu kachliarov

Zverejnené 15.3. Pohľad do plápolajúceho ohňa a zvuk praskajúceho dreva je zárukou jedinečnej atmosféry. Ako sa pri výbere ohrievača nespáliť a aké novinky sú na trhu? Spýtali sme sa odborníka z Cechu kachliarov. ísť na článok

reklama