Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Minimalistické okná, maximálne spojenie s prírodou

Zverejnené: 24. 1. 2020

Jednoduchá manipulácia s posuvnými veľkoformátovými oknami a to aj napriek ich vysokej hmotnosti, subtílnosť rámov iba päť centimetrov. Firma Janošík prekonáva doterajšie limity okien a posúva ich znovu o kus ďalej.

Firma Janošík, výrobca okien pre súčasnú architektúru, sa špecializuje na celosklenené steny a bezrámové okná, ktorá ponúka v nadštandardných veľkostiach - fixné okná môžu mať sklá bez delenia s rozmerom až 16 × 3,2 metra. Novinkou sú posuvné okná Sparrow, ktoré sa dajú ľahko odsúvať aj napriek ich hmotnosti, dosahujúcej až tisíc kilogramov (čo zodpovedá rozmeru približne 6 × 3 metra). Navyše sú subtílnejšie ako kedykoľvek predtým - ich hrúbka dosahuje iba päťdesiat milimetrov.

"Princíp okien sa zmenil. Namiesto okien uprostred steny sa oknami stávajú celé steny, ktoré prepájajú interiér s okolitou krajinou. My sa snažíme, aby spojenie bolo čo najsilnejšie a nič ho nerušilo. Hovorí sa totiž, že polovicu kvality domu tvorí okolitá záhrada, narastené stromy a ďaleké výhľady," približuje Jakub Janošík.

Okná pre pocit slobody

Okná tohto výrobcu sú navrhované s ohľadom na funkčnosť, krásu architektúry a ich cieľom je vnášať do vnútorných priestorov viac prirodzeného svetla, vytvárať ilúziu, že medzi užívateľom a okolitou krajinou vlastne nestojí žiadna prekážka. Vďaka veľkoformátovým posuvným plochám sa z interiéru a záhrady stáva jeden priestor.

Panoramatické okná s veľkosťou až šestnásť metrov bez delenia, zaručia ničím nerušené výhľady a vy sa tak môžete kochať prírodnými scenériami. Okná splývajú s domom, v ideálnom prípade ani nespoznáte, že tam nejaké sú. Bude sa vám zdať, že okolitá príroda je priamo u vás doma. Nová konštrukcia nám umožnila vyrábať posuvné okná v hrúbke len päťdesiat milimetrov, čo im navracia zabudnutú eleganciu, "dodáva Jakub Janošík a poukazuje na to, že mnoho ľudí sa neuspokojí s domom z katalógu, ale sníva o sofistikovanejšom bývaní - o rozvážne riešenom priestore, navrhnutom s ohľadom na okolitý kontext a starostlivo premyslenom do posledného detailu.

Tým náročnejším chce preto firma Jánošík dopriať dôstojné riešenie okien, teda „ničím nerušený priestorový zážitok a pocit slobody“.

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy Jánošík

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama