Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Moderné domáce knižnice

Zverejnené: 14. 11. 2018

V období jesenného veterného počasia, či počas mrazivých zimných večerov sa radi uchyľujeme do útulných kútov našich domovov. Sadneme si do pohodlného kresla a „strácame sa“ v knihách. A k tomuto účelu si zriaďujeme knižnice. Ani zďaleka sa nemusí jednať o tmavú, zaprášenú miestnosť plnú starožitného nábytku a koženého polstrovania. Naopak, domáca knižnica sa z rýdzo praktickej účelovosti a záležitosti skôr luxusných domov funkčne aj štýlovo posunula do celkom inej sféry. V súčasnosti je považovaná za moderný dizajnový prvok v interiéroch všetkých možných štýlov.

Moderné knižnice sú umiestňované do presvetlených miestností s pohodlným sedacím nábytkom. Zdroj: Zulkifli Bin Yusof, Shutterstock

Kam s ňou?

Knižnicu je možné umiestniť prakticky kamkoľvek. A vôbec nie je potrebné ponechávať na knihy celú samostatnú miestnosť. Naopak, začlenenie kníh do štandardných obývacích izieb je súčasným trendom. Obývacia izba je najpraktickejším miestom, ale prečo nevyužiť napríklad spájaciu chodbu alebo dokonca toaletu? V hale či iných spoločných priestoroch sú knihy prístupné všetkým členom domácnosti. To zároveň nevylučuje ani malú súkromnú knižnicu vo Vašej spálni. Pokiaľ Váš byt či dom nedisponuje ohromným priestorom, improvizujte. Jediné pravidlo znie, umiestňujte tak, aby boli knihy dostupné a doprajte im priestor rovnocenný ako ten, ktorý býva prideľovaný napríklad televíznym skrinkám.

Knihy, ktoré lemujú múr zhora nadol aj zľava doprava, môžu majiteľovi poslúžiť ako pomocník pri snahe o skrytie vedľajšej miestnosti. Nielen, že vylepšujú akustickú izoláciu danej steny, ale tiež môžu šikovne schovať priechod. Dosiahnuť toho je možné s pomocou ďalších kníh, ktoré uložite na police namontované priamo na dverách. Stena je nakoniec pokrytá knihami kompletne a dvere tak zostávajú ukryté pred pohľadmi návštev.

Trendom sú každopádne veľké svetlé priestory s veľkoformátovými oknami, kde knihy svojimi výraznými farbami vynikajú. V prípade miestností s vysokými stropmi je obľúbené vstavané poschodie a umiestnenie knižnice práve do neho. Vzniká tak praktická pochôdza plocha, ktorá nevylučuje ani umiestnenie pohodlného sedacieho nábytku. Polstrovanie lavíc a kresiel je odporúčané skôr v neutrálnych farebných odtieňoch, aby nerušilo estetický, veľakrát až majestátny dojem policových systémov.

Úspora priestoru

V súčasnosti populárny minimalizmus pochopiteľne udáva trendy aj v oblasti nábytku. Ľudia sa sťahujú do čím ďalej menších priestorov a očakávajú od návrhárov interiérov, že dokážu do priestoru zakomponovať všetko potrebné, vrátane knižnice. V prípade skutočnej priestorovej tiesne je možné kreatívne využiť napríklad priestor okolo okenných rámov. Obloženie okien knihami, či už na policiach alebo umiestnenými v priehradkách zabudovaných priamo do murovaných priečok, funguje ako jedinečný dekoratívny element.

Veľmi často je pristupované k umiestneniu kníh tam, kde kedysi boli len prázdne priestory, prípadne uzatvorené komory s upratovacím náčiním. Napríklad schodisko sa stalo jedným z takýchto miest. Architekt Filip Hejzlar využil tohto trendu a navrhol praktický policový systém obliehajúci schodisko vedúce do otvoreného poschodia miestnosti. Obyčajné schody tak získali celkom iný, viacúčelový rozmer. Vďaka použitiu svetlých farieb potom priestor nepôsobí preplnene ani tmavo.

Praha 2016, návrh: Ing. arch Filip Hejzlar, realizácia: de.fakto
Praha 2016, návrh: Ing. arch Filip Hejzlar, realizácia: de.fakto

Vynikajúcim spôsobom sa návrhu inej knižnice zhostilo aj architektonické štúdio David Architekti. V rámci rekonštrukcie menšieho bytu na pražskom Vyšehrade zakomponovali do schodiskového systému celú obývaciu stenu s knižnicou. Tvoria ju lakované biele police z masívneho teaku (rovnaký materiál, z ktorého je vyrobené aj schodisko). Zjednotenie dizajnu v celej miestnosti je dosiahnuté umiestnením rovnakého rastru políc aj na stene.

Praha 2008, návrh: David Architekti
Praha 2008, návrh: David Architekti

Moderna

Český dizajnér Jan Padrnos, ktorého tvorba je zastúpená v niekoľkých význačných galériách a múzeách, navrhol netradičnú knižnicu. Produkt pomenovaný BLAX využíva materiálov v podobe nerezovej ocele a dyhy. Jedná sa o nápaditý kúsok vhodný nielen k doplneniu moderných priestorov, ale tiež ako styčný bod v tradičných interiéroch. V každom prípade sa jedná o bytový prvok, ktorý ihneď zaujme pozornosť akéhokoľvek návštevníka.

Moderná knižnica je vhodná k umiestneniu do súčasných štýlových, ale aj tradične poňatých interiérov. Zdroj: Blackbox, s. r. o.
Moderná knižnica je vhodná k umiestneniu do súčasných štýlových, ale aj tradične poňatých interiérov. Zdroj: Blackbox, s. r. o.

Spojenie tradície s modernými štýlmi

Súčasné knižnice vynikajú svojou nekonvenčnosťou. Dodnes sa však, obzvlášť vo väčších priestoroch, uplatňujú aj postmodernistické regály zasahujúce až ku stropu. Jednými z takýchto je aj na fotografii zobrazená policová zostava českého výrobcu Hanák Home Design. Je primárne určená k uloženiu kníh, avšak nie je vylúčená ani kombinácia predmetov. Čo takto rozdeliť knižnicu na niekoľko častí, z ktorých každá bude obsahovať diela s konkrétnou tematikou či žánrom. Jednotlivé kategórie je možné podporiť umeleckými predmetmi, ktoré by čiastočne reflektovali obsah kníh. Knižnicu tak navyše nepreplníte a vzniknuté miesto umožní nábytku „nadýchnuť sa“.

Zdroj: Hanák Home Design, s. r. o.
Zdroj: Hanák Home Design, s. r. o.

Knižnice ako centrálny bod miestnosti

Je možné povedať, že knižnice zapĺňajú v našich domovoch čím ďalej tým väčšie priestory. Stávajú sa ústrednými bodmi miestnosti a dokazujú nám, že digitálnu éru naďalej prekonáva túžba po čítaní papierovej knihy. Základná funkcia knižnice je prirodzene praktická, knihy je potrebné uložiť do takého policového systému, ktorý umožní ich permanentnú prístupnosť. Funkcia ozdobná je potom napĺňaná skvelým dizajnom jednotlivých kusov. Veľmi významne sa v tomto ohľade činia aj českí a slovenskí návrhári a architekti, ktorých práca je toho dôkazom.

Autor: Helena Široká, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív firiem, Shutterstock

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama