Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Moderné technológie zasklenia v ponuke spoločnosti FAKRO

Zverejnené: 4. 9. 2021

Po rokoch vývoja výrobných technológii sa strešné okná stali niečím viac než len spôsobom presvetlenie podkrovia. Významne dopĺňajú energetický koncept stavby a rôzne modely okien možno teraz prispôsobiť rôznorodým typom striech tak, aby výplň zabezpečila maximálny komfort všetkým užívateľom. Každé strešné okno by pritom malo vynikať svojimi parametrami bez ohľadu na jeho druh. Aké možnosti ponúkajú výrobcovia strešných okien a doplnkov?

Balkón FGH-V Galéria.

Strešné okná FAKRO vďačia za svoje vlastnosti mnohých vyspelým technológiám, ku ktorým patrí aj trojsklo. To sa na trhu s otvorovými výplňami pomaly stáva štandardom. Vyniká totiž lepšou energetickou úspornosťou, ktorú zlepšuje aj nízkoemisný povlak. Ide o pokovanie, ktoré znižuje priepustnosť slnečného tepla cez zasklenie (dlhovlnné zložky žiarenia) a súčasne umožňuje prestup veľkého množstva viditeľného svetla. Efektom je tepelná pohoda v presvetlenom interiéri. Túto vlastnosť užívatelia domu ocenia najmä v lete. Je však potrebné myslieť na to, že v najteplejších obdobiach je vhodné podporiť ochranu proti slnečnému žiareniu tiež vhodnými tieniacimi prostriedkami, napríklad markízami, ktoré okno zatienia a zamedzia priamemu ohrievaniu okenných tabúľ. V zime potom nízkoemisný povlak prináša komfort a úsporu tak, že napomáha zintenzívniť tepelnú izoláciu v oblasti zasklenia. Výsledkom sú znížené náklady na vykurovanie.

Pokovanie znižuje prestup slnečného tepla skrz zasklenie a súčasne umožňuje prestup veľkého množstva viditeľného svetla.
Pokovanie znižuje prestup slnečného tepla skrz zasklenie a súčasne umožňuje prestup veľkého množstva viditeľného svetla.

Komory trojskiel v oknách FAKRO sú navyše vyplnené inertným plynom, ktorý zvyšuje tepelnú izoláciu zasklenia. Medzi tabuľami skla je tiež umiestnený takzvaný thermo dištančný rámik TGI, ktorý zlepšuje termoizolačné parametre a odolnosť okna. Ponuka okien s trojsklami teda umožňuje ich použitie aj v nízkoenergetických stavbách. Patria medzi nich napríklad tieto modely:

Komory trojskiel v oknách FAKRO sú navyše vyplnené inertným plynom, ktorý zvyšuje tepelnú izoláciu zasklenia. Medzi tabuľami skla je tiež umiestnený takzvaný thermo distančný rámček TGI, ktorý zlepšuje termoizolačné parametre a odolnosť okna. Ponuka okien s trojsklami teda umožňuje aj ich použitie v nízkoenergetických stavbách. Patria medzi nich napríklad tieto modely:

Výklopno–kyvné okno FPP–V U5 preSelect MAX má súčiniteľ prechodu tepla Uw =1,0 W/m2K. Dve od seba oddelené funkcie otvárania umožňujú používať okno dvomi spôsobmi – výklopne alebo kývne. Okno sa vyklápa v uhle až 45°. Taký rozsah otvárania umožňuje väčšie využitie dodatočne vytvoreného priestoru v podkroví. Prepínač funkcie otváranie je umiestnený v spodnej časti rámu. Okná je možné vyrobiť vo veľkých rozmeroch, dokonca až 134x160 centimetrov.

Balkónové okno FGH-V P5 Galéria ponúka inovatívnu konštrukciu a súčiniteľ prechodu tepla Uw =1,1 W/m2K. Jedná sa o veľké, dvojkrídlové okno, ktorého otvorené krídla vytvárajú balkón. Krídlo je pri otáčaní pridržiavané inovatívnym podporným mechanizmom, ktorý umožňuje ponechať krídlo otvorené v ľubovoľnej polohe v rozsahu uhlov 0–45°. Bočné ochranné zábradlie je integrované do spodného krídla a vysúva sa pri jeho otváraní. Počas zatvárania sa potom opäť zasunie do okna a nevyčnieva tak nad úrovňou strešnej krytiny.

Výklopno-kyvné okno FPP-V U5 preSelect MAX je možné otvárať dvomi spôsobmi – výklopne alebo kývne
Výklopno-kyvné okno FPP-V U5 preSelect MAX je možné otvárať dvomi spôsobmi – výklopne alebo kývne

Okná pre fasádne zostavy sú určené na montáž do zvislých stien (nadmuroviek) v podkroví ako doplňujúci prvok predlžujúci strešné okná. Vynikajú súčiniteľom prechodu tepla Uw =0,88 W/m2K. Použité trojsklo s označením P5 okrem veľmi dobrých termoizolačných parametrov zaručuje tiež prevádzkovú bezpečnosť vďaka vnútornému laminovanému sklu.

Výber strešného okna dopĺňa aj voľba tesniaceho lemovania, ktoré je pre získanie veľmi dobrých izolačných vlastností nevyhnutné. Thermo lemovanie spája okno so strešným plášťom a účinne ho zatepľuje nad úrovňou latovania. Precízne zateplenie okna zaistí tiež použitie novej špeciálnej zatepľovacej sady XDP Thermo v spojení s tesniacim lemovaním vo verzii Thermo, ktoré predstavujú systémové riešenie pre profesionálne zateplenie rámu strešného okna po celej jeho výške.

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy FAKRO
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama