Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Moderné krbové kachle s výmenníkom

Zverejnené: 29. 10. 2010

Úspora energie a hlavne nákladov na vykurovanie sú hlavnými témami dnešnej doby. Mnoho dnešných domácností sa preto vracia k využívaniu takzvaných obnoviteľných zdrojov energie a obstaraním krbových kachlí nielenže dosiahnu vytúženej úspory, ale pohľadom na kúsok živého plameňa navodia príjemnú tepelnú pohodu domova. Medzi najvýznamnejšie firmy, ktoré vyrábajú krbové kachle patrí firma HAAS+SOHN Rukov.

Pred výberom krbových kachlí by sa mal každý zamyslieť nad tým, čo od kachlí očakáva. Či chce vykurovať len priestor, v ktorom sú krbové kachle umiestnené, alebo vykurovať celý byt či dom. Pri samotnom výbere by sa mal užívateľ rozhodovať predovšetkým podľa kvality spracovania, kvality používaných materiálov, podľa účinnosti kachlí, vykurovacej schopnosti a dizajnu.

Široký sortiment

Firma HAAS+SOHN Rukov, s.r.o. neovplyvňuje len český trh, ale svoje produkty ponúka aj v ďalších európskych štátoch. Pri výrobe sa využívajú najmodernejšie technológie a výrobné zariadenia (CNC, laser), zaisťujúce vysokú kvalitu výrobkov a produktivitu práce, ktoré v konečnej fáze umožňujú priaznivú cenu pre koncového zákazníka.

Výrobky spĺňajú všetky požiadavky na moderné vykurovacie teleso, dizajn kachlí je hrejivým doplnkom moderne zariadenej domácnosti, rekreačnej chalupy alebo tradične pojatého interiéru. Krbové kachle sa vyrábajú v dvojplášťovom prevedení, ktoré zaisťuje podstatne nižšiu teplotu vnútorného plášťa než v spaľovacej komore. V tejto medzivrstve sa ohrieva vzduch, ktorý prúdi do vykurovaného priestoru a zabezpečuje konvenčné ohrievanie vzduchu, zostatok tepelného výkonu je odovzdávaný sálavým spôsobom cez veľké presklené dvierka.

V ponuke má krbové kachle, krbové kachle s výmenníkom, kachľovú pec, krbové vložky a krbové stavebnice. Tepelný výkon krbových kachlí sa pohybuje od 1,5 do 15 kW podľa typu.

Krbová stavebnica
Avignon
Krbová stavebnica Avignon

Krbové kachle s výmenníkom

Zvláštne miesto v ponuke predstavujú krbové kachle s teplovodným výmenníkom, s ktorými je možné dosiahnuť značnej úspory nákladov na vykurovanie. Krbové kachle s výmenníkom sú vhodnou voľbou pre pripojenie vykurovacích telies či zásobníkové ohrievače vody. Je možné ich pripojiť aj do existujúceho vykurovacieho systému v kombinácii s elektrickým či plynovým kotlom. Inštaláciu krbových kachlí by vždy mali vykonávať odborné kúrenárske firmy, ktoré by mali byť schopné poradiť s výberom vhodného typu krbových kachlí s výmenníkom. Všeobecne platí, že výkon výmenníku by mal zodpovedať výkonu radiátorov a tepelným stratám miestností.

Krbové kachle Lugano
Krbové kachle Lugano

Všetky typy výmenníkových kachlí firmy HAAS+SOHN majú vyberateľný výmenník, ktorý je možné podľa potreby vybrať či naopak doplniť. Výmenník je schopný odovzdávať do vykurovacích telies (zásobníka vody) v závislosti na type kachlí približne 45–75 % (4,9–11,3 kW) z celkového tepelného výkonu kachlí.

Krbové kachle s výmenníkom musia byť vždy zabezpečené proti výpadku elektrického prúdu a to buď použitím záložného zdroja (UPS 300) alebo dochladzovacej slučky, ktorá je dodávaná ako zvláštne príslušenstvo na objednávku k niektorým modelom. Ako už bolo spomenuté dochladzovacia slučka je navrhnutá tak, aby v plnom rozsahu ochránila výmenník proti prekúreniu pri výpadku elektrickej energie. Predpokladom správnej funkcie a pripojenia je potrebný prívod studenej vody so stálym minimálnym tlakom 2 bar a teplote 15 °C. Zdroj vody musí byť nezávislý na výpadku elektrickej energie (najlepšie vodovodný poriadok). Chladiaca voda z dochladzovacej slučky sa odvádza do odpadovej nádrže.

Krbové kachle Lugano
Krbové kachle Lugano

Terciálne spaľovanie

Výkon krbových kachlí tiež výrazne ovplyvňuje terciálne spaľovanie, ktoré býva často označované ako „CLEAN BURNING” (CB). Tento systém využíva vzduchu vedeného kanálikmi pozdĺž spaľovacej komory, kde sa predhreje na vysokú teplotu, čím podporí kvalitnejšie spaľovanie. Toto riešenie umožňuje prirodzené zásobovanie plameňa v zodpovedajúcom mieste podľa súčasnej potreby a fázy horenia. Najvýraznejšie jeho funkciu poznáme prostredníctvom „bočných” plamienkov v hornej časti spaľovacej komory (nad plameňom). Celý systém zvyšuje celkovú účinnosť kachlí, čo v konečnom dôsledku prináša nižšiu spotrebu paliva.

Externý prívod vzduchu

U novo vyrábaných modelov krbových kachlí s výmenníkom je neoddeliteľnou súčasťou externý prívod vzduchu. Niekedy býva označovaný aj ako centrálny prívod vzduchu (CPV). Pre prísun vzduchu pre spaľovanie je využívaný otvor v zadnej časti kachlí. U výrobkov firmy HAAS+SOHN je priemer hrdla100 mm. Po pripojení trubice dochádza k nasávaniu vzduchu z vonkajších priestorov, nedochádza teda k spaľovaniu kyslíku z obytnej miestnosti, kde sú kachle umiestnené.

Pasívna ochrana proti prekúreniu

Modely krbových kachlí GRAND MAX PLUS 11 s výmenníkom a KALMAR 11 s výmenníkom sú navyše vybavené pasívnou ochranou proti prekúreniu v podobe automatickej regulácie primárneho spaľovacieho vzduchu. Pri výpadku elektrickej energie, v momente, kedy voda vo výmenníku dosiahne teploty 95 °C, uzavrie pomocou špeciálnej termostatickej kapilárnej klapky prívod primárneho prísunu vzduchu do spaľovacej komory, čím znemožní horenie.

Vhodný komín

Pre správnu funkciu kachlí je veľmi dôležitý vhodný komín. Pred pripojením krbových kachlí ku komínu by mal byť preverený celkový technický stav komína kominárskou firmou. Ďalej by mal komín spĺňať predpísaný ťah komína (cca 12 Pa) a samozrejme priemer komína, ktorý musí byť minimálne rovnako veľký ako priemer dymového hrdla krbových kachlí. Na komínový ťah môže mať vplyv mnoho ďalších faktorov, napríklad momentálne počasie, lokalita v ktorej je dom postavený, umiestnenie domu v súvislosti s okolitými objektami, ale aj stavba, vek a umiestnenie komína.

Autor: Irena Grofová
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama