Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Modernizácia výťahov v panelových domoch

Zverejnené: 11. 4. 2014

V dnešnej dobe sa stále viac hovorí o zastaraných výťahoch, ktoré trápia staršie panelové domy u nás na Slovensku, aj v susednej Českej republike. V mnohých ohľadoch už nezodpovedajú dnešnému štandardu techniky a skrýva sa v nich veľké množstvo nebezpečenstva.

Oslovili sme preto odborníka na staršie výťahy Tomáša Novotného, obchodného manažéra spoločnosti Schindler CZ, a.s. pre oblasť modernizácií.

Najskôr mi dovoľte položiť otázku, kto je za výťah zodpovedný?

Za výťah je podľa legislatívy zodpovedný majiteľ výťahu. Ten si musí uvedomiť, že prevádzkovať výťah s vysokými prevádzkovými rizikami, môže predstavovať riziko pre osoby, ktoré výťah používajú. Vlastník je teda výlučnou osobou, ktorá rozhoduje. Jeho finančné prostriedky výrazne ovplyvňujú to, či, ako a kým bude existujúci výťah servisovaný, modernizovaný alebo kompletne vymenený. Pre lepšiu predstavu si môžete výťah prirovnať k automobilu. Keď sa rozhliadnete po parkoviskách, nájdete prevažne autá, ktoré nemajú viac ako 10 rokov. Prečo to tak asi je? Je prirodzenou vlastnosťou človeka investovať do svojej bezpečnosti, pohodlia a komfortu, ktoré tieto novšie autá poskytujú. Prečo teda jazdíme výťahmi, ktoré sú staré niekoľko desiatok rokov a nemajú takmer žiadne bezpečnostné prvky?

S akými nástrahami sa môžu cestujúci stretnúť?

Najčastejšie bezpečnostné riziká sú uvedené v Inšpekčných správach a sú rozdelené do kategórií od nízkych až po vysoké. U starších výťahov patria medzi najčastejšie problémy vysoké riziko absencie kabínových dverí, kde hrozí riziko kolízie predmetov alebo vtiahnutie do medzery medzi kabínou a čelnou stenou šachty behom jazdy. Ďalším rizikom je drevená kabína, presnosť zastavovania výťahu, absencia obojsmerných zachytávačov (zabraňujú nekontrolovanej jazde smerom dolu alebo hore), nebezpečné priestory v šachte pre servisných pracovníkov (sú to ľudia, ktorí sú tým pádom v nebezpečenstve pri starostlivosti o váš výťah), atď.

Rizík je, celkom podľa všetkých platných noriem a predpisov, až 86. Všetko závisí na type a dobe prevádzkovania výťahu. Všetky riziká vašeho výťahu sú presne popísané v poslednej platnej Inšpekčnej prehliadke, ktorú by v dnešnej dobe mal mať po správnosti každý výťah. Nesmieme zabudnúť na náklady spojené s prevádzkou výťahu, tzn. spotreba elektrickej energie, náklady na opravy starého výťahu a spoľahlivosť prevádzky. Ďalším aspektom je vysoká hlučnosť, malá úžitková plocha výťahov (nie je možné bezpečne prepraviť kočík, bicykel a invalidný vozík) a presnosť zastavovania.

Aké produkty ponúkate pre panelové domy?

Spoločnosť Schindler sa už vo fáze ponuky zameriava na to, aby bolo možné vytvoriť každému výťah podľa jeho možností a presne na mieru. Zároveň kladieme dôraz na nízku energetickú náročnosť, moderný vzhľad a komfortnú jazdu. Pokiaľ sa budeme baviť o panelových domoch, tak pricházda do úvahy produkt Schindler 6300 alebo Schindler 6200 Novej generácie pre menšie šachty. Obidva zo spomínaných produktov sa plne prispôsobujú existujúcim rozmerom šachty a sú v prevedení so strojovňou aj bez strojovne. Maximálne využitie priestoru šachty prináša zákazníkovi najväčšiu možnú kabínu a nosnosť. Neprehliadnuteľnou výhodou je tiež možnosť inštalácie širších šachtových dverí s minimálnou náročnosťou stavebných úprav. To ocenia hlavne vozíčkári, maminky s kočíkmi a obyvatelia s cestnými bicyklami. Nezabudnime ale aj na zníženie „hlučných” prác pri výmene výťahu.

Spoločnosť Schindler používa vo svojich produktoch ploché trakčné prostriedky s predĺženou dobou životnosti, ktoré znižujú vibrácie, majú tichý chod a pri ich výmene nie je potrebná výmena trakčného kolesa. Preto si aj obyvatelia horných poschodí môžu byť istí menšou mierou hluku zariadenia.

Pre zníženie energetickej náročnosti využívame moderné technológie v podobe Stand-by režimu (režim spánku), frekvenčného riadenia (vieme doplniť rekuperáciu elektrickej energie, ale v obytných budovách je to nevyužitelné) a LED osvetlenie. S našimi výťahmi je možné dosiahnuť zníženie ročnej úspory nákladov za elektrickú energiu až o 50 % (najväčšie úspory sú pri výmene hydraulických výťahov za výťahy s trakčným systémom pohonu).

Už 20 rokov sa v Českej republike zaoberáme výťahmi v panelových domoch a tak máme bohaté skúsenosti, ktoré môžeme zákazníkom poskytnúť. Našim cieľom je, aby bola výmena výťahu vykonaná na najvyššej profesionálnej úrovni s minimálnou odstávkou prevádzky a maximálnym dôrazom na bezpečnosť.

Kto sa stará o servis výťahov?

Dôležitá je samozrejme kvalitná údržba či už pôvodných výťahov, alebo aj výťahov nových. Rozsah činností a termínov vykonávaných na zariadení je daný ČSN EN 27 4002 a 27 4007 alebo pokynom výrobcu. Našou prioritou sú bezpečné, funkčné výťahy a spokojný zákazník. Preto pravidelne vzdelávame našich servisných technikov ako vykonávať servis na vlastných zariadeniach, ako aj zariadeniach od ostatných výrobcov. Ďalším dôležitým aspektom našej činnosti je dodržiavanie bezpečnosti práce, kedy v oblasti bezpečnosti našich zamestnancov pravidelne vzdelávame a interne kontrolujeme.

Naša spoločnosť patrí celosvetovo medzi najväčších poskytovateľov servisných služieb v oblasti výťahovej techniky, eskalátorov a pohyblivých chodníkov, a aj v Českej republike disponujeme hustou sieťou servisných pracovníkov. Zákazníci sa k nám dovolajú 24 hodín denne, 365 dní v roku, k dispozícii majú nepretržitý dispečing a operátorov.

Rozhodnutie o výmene výťahu je rozhodnutím minimálne na 20 rokov. Preto je správny výber dodávateľa oveľa dôležitejší než sa môže na prvý pohľad javiť. Zákazník by nemal podceniť ani voľbu poskytovateľa servisných služieb.

Ďakujem za rozhovor.

Autor: Tomáš Novotný, Rafael Tyml
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama