Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 3.5.

Montáž nadkrokevnej izolácie PUR/PIR LINITHERM

Zverejnené: 10. 12. 2009

Medzi klasické súčasti rodinných domov, ktorých sa tepelná izolácia najviac týka patrí strecha. Aj tak sa nakoniec väčšina vynaloženej energie stráca vďaka zle odizolovaným strechám. Tepelná izolácia nad krokvami patrí určite medzi obzvlášť elegantný spôsob ako pre novostavby, tak aj rekonštrukcie strechy, pretože je možné uplatniť všetky prednosti nasadeného PUR/PIR-systému tepelnej izolácie nad krokvami: rýchla montáž a potom okamžitá vzduchotesnosť a odolnosť proti dažďu.

Nezávislé vedecké štúdie spoločnosti Ökotest, Fraunhoferovho ústavu konštrukčnej fyziky a výskumného ústavu tepelných izolácií v Mníchove okrem toho preukázali, že vďaka nízkemu stupňu tepelnej vodivosti izolačného materiálu klesá teplota v priestoroch povál do príjemného rozmedzia. Tým poskytujú produkty PAL N+F izolačného systému LINITHERM tiež efektívnu vonkajšiu tepelnú izoláciu v letných mesiacoch.

Izolačné PUR/PIR prvky patria podľa svojich protipožiarnych vlastností k protipožiarnej triede E, popr. B2, podľa normy DIN 4102. V prípade požiaru netlejú, netavia sa a neodkvapkávajú v horiacich častiach.

Obľuba systému u montážnych firiem

Podstatnou prednosťou systému je to, že pri nasadení PAL N+F-prvkov nie je vďaka aplikovaným špeciálnym spojom hrán žiadny problém vytvoriť vzduchotesnú dosku. Kedysi mali realizačné firmy s ostatnými produkty vždy problémy s kondenzujúcou vodou, pretože nebolo ľahké spoje medzi jednotlivými prvkami poriadne utesniť a v škárach vždy kondenzovala vlhkosť. S PAL N+F prvkami také problémy nevznikajú. Zásuvný spoj sa podľa názoru firiem používajúcich systém LINITHERM osvedčil po všetkých stránkach.

Počas zahájenia vlastnej montáže je jasné, že izolačné dosky PAL N+F systému LINITHERM je možné transportovať na strechu a na streche pokladať rýchlo a bez vysokého vynaloženia síl, aj keď sa jedná napríklad o šikmú strechu s izolačnými doskami o hrúbke 160 mm. Izolačná vrstva sa upevňuje priskrutkovaním strešných latiek pomocou systémových skrutiek.

Sieťovaná potlač na doskách uľahčuje vyrovnanie a odrezanie materiálu, čo spoločne s veľkými rozmermi dosiek zaistí krátky čas montáže.

Prestupy, medzi ktoré patria komín alebo držiak satelitnej antény, je možné v izolačných prvkoch vyrezať pomocou priamočiarej píly a potom nasleduje zateplenie butyl-kaučukovou lepiacou páskou, ktorá je súčasťou izolačného systému. Izolačný materiál je možné používať obojstranne: orezané zvyšky dosiek, ktoré vznikajú počas montáže na vikieroch a úbočiach strechy, je možné jednoducho otočiť a použiť na protiľahlej strane, čo vedie k úspore materiálu a pracovného času.

Podľa odporúčaní výrobcu spoločnosti Linzmeier je vhodné aplikovať pred montážou izolačných prvkov odkvapovú fošňu, ktorá slúži ako nadpražie pre izolačný materiál. Odkvapová fošňa tiež súčasne predstavuje dobrú možnosť k optimalizácii odrezávaného materiálu, pretože je možné jej formu v oblasti prečnievajúcej strechy obmieňať a v prípade potreby ju dokonca vybudovať do konštrukcie dreveného rámu. Odkvapová fošňa slúži okrem toho k vyrovnaniu izolačného materiálu v pravom uhle k ploche strechy.

Vďaka špeciálnemu stláčaciemu spoju, ktorý sa nachádza na všetkých stranách, a dodatočnému drážkovému pružinovému zásuvnému spoju, ktorý sa nachádza na pozdĺžnych stranách, tvoria izolačné dosky PAL N+F okamžite po montáži vzduchotesnú vrstvu s odolnosťou proti dažďu, čo poskytuje spoľahlivú ochranu povalových priestorov, ktoré sa nachádzajú pod strechou. Tesári musia dodatočne len zatepliť zvislé škáry pomocou butyl-kaučukovej lepiacej pásky, dodávanej spoločnosťou Linzmeier.

PUR/PIR ako obratné riešenie

Z hľadiska statiky majú PAL N+F prvky LINITHERM výhodu, že vďaka svojej objemovej hmotnosti v hodnote iba 33 kg/m3patria medzi izolačnými materiálmi do skupiny ľahkých záťaží. Čo znamená jednoduchú manipuláciu na streche a takmer žiadne dodatočné zaťaženie strechy. Strecha preto vykazuje veľké rezervy v prípade silného sneženia alebo inej záťaže, zatiaľ čo taká bezpečnostná rezerva v prípade izolačných materiálov s vysokou hmotnosťou môže drasticky klesnúť.

Obojstranne potiahnutá hliníková fólia tvorí homogénnu, plno plošnú vrstvu bez tepelných mostov a stávajúce konštrukcie sa nachádzajú v zateplenej zóne.

Pre produkty LINITHERM je okrem toho rozhodujúce, že sa jedná o rýchlo inštalovateľnú izoláciu s výhodným pomerom ceny/výkonu. A tiež, že sa vďaka izolačným PUR/PIR-prvkom strešná nadstavba zvýši iba nepatrne. Už pri hrúbke 80 mm dosiahne izolačný systém vďaka stupňu tepelnej vodivosti 024 súčiniteľa tepelnej vodivosti ≤ 0,30 W/m2K . Dosky sa vyrábajú štandardne do hrúbky 200 mm, pri ktorej dosiahne systém súčiniteľa tepelnej vodivosti ≤ 0,12 W/m2K. V prípade požiadaviek na ešte nižšie hodnoty je možné dosky vrstviť.

Viac informácií nájdete na stránkach www.LINITHERM.com.

Autor: Andreas Lutscher
Foto: Archiv firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama