Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 4.5.

Montáž polykarbonátového skleníku svojpomocne. Krok za krokom

Zverejnené: 28. 3. 2023

Na našom pozemku sme sa rozhodli tento rok pridať nový prvok a to vo forme skleníka. Ako je každému záhradkárovi už známe, s teplom v skleníku rastliny rýchlejšie rastú, kvitnú, plodia a navyše na ne nedosiahne žiaden rozmar počasia. Vyberali sme z viacerých druhov a nakoniec sme sa rozhodli pre polykarbonátový z pozinkovanej konštrukcie, ktorej oblúky sú z jedného kusu materiálu, preto nie je potrebné oblúk nijako spájať a tým pádom má oveľa väčšiu pevnosť, ako keď sa skladá z viacerých častí. V nasledujúcom článku vám prinášame postup konštrukcie krok za krokom.

Ako sme už v úvode článku písali, výber padol na polykarbonátový skleník z pozinkovej ocele, ktorého jednotlivé oblúky nie sú spájané, ale z jedného kusu – tzv. ohýbaný profil. To bol mimochodom rozhodujúci prvok vo výbere práve tohto typu. Konštrukcia je tak oveľa pevnejšia. Následne nám bol skleník zo stránky sklenikovo.sk veľmi rýchlo dodaný a mohli sme začať stavať.

1. Príprava vhodného priestoru

Ešte pred dodávkou skleníka sme si zvolili a upravili priestor, v ktorom bude následne umiestnený, pretože pôda, na ktorej bude skleník stáť, musí byť relatívne rovná a vopred pripravená. Takisto vzdialenosť od ostatných budov, plotov atď. od strany skleníka by nemala byť menšia ako 100 cm.

2. Základ, v ktorom bude skleník ukotvený

Podľa rozmerov skleníku (my sme zvoli najbežnejší 3 x 4 metre) sme si pripravili dubové hranoly v rozmere 15 x 15 cm. (Vy môžete aj vymurovať, pre nás však bol tento spôsob najvýhodnejší a najlepšie nám zapasoval aj s architektúrou na našom pozemku.) Tieto dubové hranoly boli následne ukotvené do seba a do roviny. Pevné ukotvenie skleníka do zeme je nutnosťou. Takisto však môžete skleník postaviť na betónový základ alebo murovanú podmurovku. Kotvenie skleníka je zabezpečené pomocou kotvy T, ktorá je súčasťou balenia.

3. Vyrezanie predného a zadného oblúku

V ďalšom kroku sme vyrezali oblúky z polykarbonátu (lexanu) na prednú a zadnú časť skleníka (podľa návodu). Nezabudnite, že rezaný polykarbonát je potrebné ešte prelepiť paropriepustnou páskou. Tá zabraňuje vniknutiu nečistôt do komôrok a takisto zabezpečuje odparovanie. V tomto kroku by ste nemali zabudnúť už vyrezať aj dvere a okno na prednú a zadnú stranu.

4. Montáž jednotlivých oblúkov

Následne sme zmontovali konštrukciu skleníka z jednotlivých oblúkov. Jemne sme podoťahovali všetky matky a skrutky tak, aby sa dalo so skleníkom ešte pohnúť.

5. Stanovenie roviny pred finálnym ukotvením

Keď už bola zostrojená (nedotiahnutá) konštrukcia skleníka, okolo rámu sme natiahli murársku šnúrku, aby sme si presne stanovili rovinu všetkých štyroch stien. Keď sme mali už danú rovinu skleníka, podoťahovali sme všetky matky a skrutky napevno. Následne sme konštrukciu ukotvili do dubového základu.

6. Prekrytie polykarbonátom

Teraz máme už ukotvený skleník, môžeme dávať jednotlivé časti polykarbonátu. Nezabudnite, že polykarbonát (lexan) nemôžete otočiť naopak, lebo iba z jednej strany je špeciálne upravený proti UV žiareniu. V našom prípade sme si odmerali dĺžku oblúka a odrezali na požadovanú dĺžku, konce polykarbonátu sme prekryli plastovou lištou, ktorá slúži na spevnenie okraja.

7. Prekrytie jednotlivých častí oblúkov

Skleník je navrhnutý tak, aby sa polykarbonátové dosky v strede prekrývali minimálne 10 cm a na okrajoch pretŕčali aspoň 5 cm. Na všetkých častiach konštrukcie skleníka sú predvŕtané otvory, kde sa majú skrutokovať kotviace skrutky s gumovou hlavičkou, takže nemusíte počítať, aby boli skrutky presne. Namontujete už len dvere a okná a konštrukcia skleníka je už hotová.

8. Príprava vnútorných záhonov

V ďalšom kroku sme si pripravili samotné vnútro skleníka na sadenie. Z dubových fošní sme vytvorili dva záhony s priestorom na stredovú uličku a keďže máme na pozemku veľa hrabošov a obávali sme sa, či by nám neprenikli aj do toho priestoru, na spodok (pred vysypaním zeminy) sme umiestnili zvárané pogumované pletivo.

Čítajte tiež:

Autor: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Archív autora
reklama

Nové

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Screenové rolety – ideálne riešenie pre terasy, pergoly a balkóny

Zverejnené 30.4. Tieniace prvky nie sú len pomocníkom, ktorý bráni pohľadom zvonku, ale predovšetkým dokážu regulovať svetlo a teplo, ktoré preniká dovnútra vášho domu. K vhodným tieniacim prvkom dnes už nepatria len žalúzie a rolety, dnes sú mimoriadne pôsobivým,… ísť na článok

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

reklama