Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 26.4.

Nábytok z OSB dosiek? 3 dôvody, prečo sa oplatí

Zverejnené: 31. 5. 2021

OSB dosky sa v minulosti používali najmä pri stavebných prácach. Napríklad na obloženie vonkajších múrov či na podbitie strechy. Dnes však majú svoje miesto už aj v interiéri. Populárne sú nielen na výrobu predeľovacích stien, ale aj nábytku.

Páči sa vám netradičný nábytok, ktorý len tak niekde nenájdete? Tak to je pre vás ten z OSB dosiek ideálnou voľbou. Zdroj: bigstockphoto.com

Ako sa OSB dosky vyrábajú?

OSB dosky sa vyrábajú lisovaním veľkoplošných drevených triesok. Tie najčastejšie pochádzajú zo smrekového alebo borovicového dreva. Jedna OSB doska je tvorená z troch vrstiev takýchto napevno zlisovaných triesok. Jednotlivé vrstvy sú potom k sebe prilepené polyuretánovou živicou. Tá neobsahuje žiaden formaldehyd, takže je zdravotne nezávadná.

Vďaka spôsobu výroby sú OSB dosky kvalitné, pevné, odolné a tvarovo stále. Poskytujú rovnaké výhody ako drevený masív, no nerobia sa na nich rôzne praskliny či hrče. Tie sú pri klasických drevených doskách veľmi častý problém. Aj na OSB dosky môžete použiť rôzne nátery a prispôsobiť si ich tak podľa svojich preferencií. Navyše sú veľmi bezpečné, keďže patria k ohňovzdorným materiálom.

Jedna OSB doska je tvorená z troch vrstiev napevno zlisovaných triesok. Zdroj: bigstockphoto.com
Jedna OSB doska je tvorená z troch vrstiev napevno zlisovaných triesok. Zdroj: bigstockphoto.com

Prečo zvoliť nábytok z OSB dosiek?

1. Je ekologický

Aj v interiérovom dizajne sa čoraz viac dbá na využívanie ekologických a udržateľných materiálov. A OSB dosky k takýmto materiálom rozhodne patria, keďže triesky sa vyrábajú zo zvyškov guľatiny, ktorá sa už nedá inak spracovať.

Ak si teda vyrobíte alebo necháte vyrobiť nábytok z OSB dosiek, získate kúsky šetrné k životnému prostrediu. Aj tu však platí, že ak chcete byť naozaj ekologickí, najlepšie je siahnuť po nábytku z druhej ruky. Ak ale túto možnosť nemáte alebo ju nechcete využiť, nábytok z OSB dosiek môže byť vhodným kompromisom.

2. Šetrí peňaženku

Nábytok z dreveného masívu je síce krásny, no poriadne si zaň priplatíte. Ak si ho nevyrobíte svojpomocne, pripravte sa na vysokú cenu nielen za materiál, ale aj za prácu. Tá je však pochopiteľná, keďže veľakrát musí stolár drevo najprv opracovať, aby sa z neho dalo ďalej tvoriť.

Zdroj: bigstockphoto.com
Zdroj: bigstockphoto.com

Nábytok z OSB dosiek vás, na druhej strane, príliš finančne nezaťaží. Samotný materiál je veľmi lacný, a hoci stále budete musieť zaplatiť aj za prácu, dokopy vás to bude stáť oveľa menej ako pri nábytku z dreveného masívu.

3. Dizajnovo netradičný

Páči sa vám netradičný nábytok, ktorý len tak niekde nenájdete? Tak to je pre vás ten z OSB dosiek ideálnou voľbou. Stoly, stolíky, stoličky, skrinky či celá kuchynská linka – vyrobiť sa z nich dá naozaj všetko. Ak dosky neskryjete pod vrstvu farebného náteru, skvelo vynikne ich zaujímavá triesková štruktúra. Takýto trochu „surový“ vzhľad sa hodí najmä do interiérov zariadených v industriálnom štýle, kde je veľa kovu, betónu, priznaných trámov či tehál.

OSB dosky sa stali populárnym materiálom aj u rôznych svetoznámych interiérových dizajnérov. Tí z nich dokonca vytvorili celé kolekcie. Niet sa čomu diviť, keďže majú naozaj veľký potenciál. Sú lacné a majú zaujímavý vzhľad, ktorý sa dá ľahko pozmeniť pigmentovou lazúrou či vybrúsením.

Autor: Kolektív autorov
Foto: BigStockphoto

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama