HELUZ – tehly, preklady, komíny, stropné systémy na stavbu rodinného domu
vyhľadávanie
Dnes je 18.5.

Nádvorie v Trnave

Zverejnené: 10. 10. 2020

Zaujímavý investičný zámer vznikol spojením parciel historických meštianskych domov a ich nádvorí do jedného prepojeného komplexu. Mnohotvárny a rozsiahly projekt v komplikovaných podmienkach jadrovej časti mesta. Rôznorodá stavebná štruktúra, zložité priestorové vzťahy, zlý technický stav mnohých pôvodných objektov, odvážna vízia…

Snahou investora aj architektov bolo vytvoriť “mikrosvet” pre komunitu nadaných mladých ľudí. Historická mestská štruktúra dostáva, aktuálnu, zmysluplnú a zdá sa že aj udržateľnú náplň. “Mesto Trnava je častokrát označované za malý slovenský Rím, či Atény Uhorska. Bolo odjakživa považované za centrum inteligencie. Tento všadeprítomný genius loci sme sa snažili premietnuť do návrhu,” približujú autori.

Nachádza sa tu mnoho rôznorodých poloverejných, či privátnych funkcií, ktoré nádvorie aktivujú, či už denne formou terasy reštaurácie, či retailov, alebo občasne formou eventov. Multifunkčný centrálny priestor je vymedzený štvoricou stromov, zmenou povrchu a osvetlením.

V oboch rekonštruovaných objektoch sme sa snažili odprezentovať všetky dôležité časové stopy prestavieb, pričom sme dbali na jednotný materiálový jazyk dodržujúc zásady pamiatkovej ochrany. História objektov siaha do 14.stor., so zmenami z 16.-20.stor. V objektoch sú sústredené rôzne funkcie ako kultúrne centrum, reštaurácia, pekáreň, predajne, kancelárske priestory, či co-working v podkroví, v rámci ktorého sú domy prepojené.

Severná dostavba dodržiava hmotu pôvodného krídla, naznačením aj v oceľovej konštrukcii s napojením na východný objekt areálu. Obsahuje okrem terasy kultúrneho centra aj študentské ubytovanie, retail, či pokračovanie reštaurácie v pôvodnom objekte.

Dostavba v južnej časti je navrhnutá ako rozšírenie objektu na Štefánikovej 3, postavená k slepej stene susedného objektu. Špecifikom je úzky pôdorys a prevažne jednostranná orientácia smerom do nádvoria. Kontrastné tvaroslovie fasády je zmiernené pravidelným rytmom a použitými materiálmi. V rámci okolitej štruktúry sa tak zachováva prirodzený ráz vnútromestskej rozdrobenosti. Dispozícia je členená vertikálne na prenajímateľné priestory, administratívu a podkrovný apartmán.

Rekonštrukcia a prístavba meštianskych domov

Miesto: Trnava
Autor: Vallo Sadovsky Architects / Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marcel Vadík, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová
Spoluautori: Michal Marcinov, Katarína Stanislavová
Klient: Trnka investments
Projekt: 2013 – 2017
Realizácia: 2018
Pozemok: 2 603 m2
Zastavaná plocha: 1 030 m2
Úžitková plocha: 3 393 m2
Náklady: 15 mil. EUR / cca 390 mil. Kč

www.vallosadovsky.sk

Autor: Tlačová správa
Foto: BoysPlayNice
reklama

Nové

Investor si prial seriózny dom, postavil ho z tehál HELUZ

Investor si prial seriózny dom, postavil ho z tehál HELUZ

Zverejnené 18.5. Rohový pozemok, ktorý nikto nechcel, pretože na ňom stála trafostanica, v ktorom však skúsené oko stavbára videlo potenciál v podobe pokoja a krásnych výhľadov na krajinu. Práve ten si vybral investor na bývanie. A pretože chcel postaviť podľa… ísť na článok

Kam na dobré pivo v Čechách? Navštívte zrekonštruovaný Kamenický Pivovar v ktorom spoločnosť Viega realizovala komplet nové rozvody

Kam na dobré pivo v Čechách? Navštívte zrekonštruovaný Kamenický Pivovar v ktorom spoločnosť Viega realizovala komplet nové rozvody

Zverejnené 17.5. Kamenice nad Lipou je medzi turistami obľúbené české mesto v okrese Pelhřimov. Jeho historické jadro je mestskou pamiatkovou zónou. Zahŕňa Mestské múzeum, Kamenický zámok so zámockým parkom a aj novo zrekonštruovaný Kamenický pivovar, ktorý je… ísť na článok

Dom pri lese – opálená fasáda a strešná zeleň - prírodná stavba splývajúca s okolitým prostredím

Dom pri lese – opálená fasáda a strešná zeleň - prírodná stavba splývajúca s okolitým prostredím

Zverejnené 13.5. Drevená fasáda, zelená strecha, výnimočne presvetlený interiér či využitie geotermálnej energie - to sú atribúty, za ktoré by táto stavba v tesnom susedstve lesa v okrese Příbram mohla dostať názov "prírodná". Autor návrhu ju nazval Dom pri lese. ísť na článok

reklama