Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 8.5.

Najjednoduchšie neznamená ideálne. Zaujímavý stavebný pozemok často zostane neobjavený

Zverejnené: 24. 7. 2021

Ideálny pozemok na stavbu rodinného domu by sa dal prirovnať k dobrému jedlu, pretože každý si pod ním predstaví niečo iné. O tom, ako by pozemok vyberal sám architekt, sa s nami podelil Jan Tesař.

Každý z nás sa cíti dobre v inom prostredí. Niekomu vyhovuje slnečný svah, inému naopak tienistý les. Univerzálny pozemok, ktorý by bol ideálny pre všetkých, podľa Jana Tesaře neexistuje. Sú však realitné klišé, ktoré o ideálnom pozemku hovoria ako o rovinatej, slnečnej parcele s príjazdovou cestou na sever. Také miesto je síce z hľadiska nákladov a náročnosti na premýšľanie najjednoduchšou možnosťou, ale nemusí byť práve ideálnou.

„V aktuálnej životnej situácii je pre mňa dôležité, aby som mal v dostupnosti kvalitné vzdelanie pre svojho syna a aby som mal dostupnú kultúru a služby," hovorí architekt. Volil by teda bývanie skôr v meste, než na dedine, hoci uprostred prírody, pretože tam by bol odkázaný na auto a väčšinu času by navyše rovnako trávil mimo domova. Jan Tesař zároveň podotýka, že by si určite nevybral pozemok na rozparcelovanie poli a to z dvoch dôvodov. Jednak človek dopredu netuší, čo sa bude na susedných pozemkoch stavať a nemôže teda vopred na okolitú zástavbu adekvátne zareagovať a jednak sa môže stať, že ho niekoľko ďalších rokov bude výstavba okolitých domov rušiť.

Univerzálny pozemok, ktorý by bol ideálny pre všetkých, neexistuje.
Univerzálny pozemok, ktorý by bol ideálny pre všetkých, neexistuje.

Čo sa týka dôležitosti výhľadov, tak nemusí ísť práve o výhľady do údolia alebo na hory, hoci by to pre mnohých z nás boli ideálne. „Zaujíma ma, na čo sa budem pozerať z obývačky. Krásnym výhľadom pre mňa môžu byť aj záhrady v okolí, vrátane tej mojej," vysvetľuje architekt.

Pozemok, ktorý je možné zastavať

V prvom rade je dobré vedieť, kde všade je vôbec možné rodinný dom postaviť. Aby sme mohli stavať, musí byť pozemok z hľadiska územného plánu obce ako stavebný a pokiaľ obec územný plán nemá, musí sa parcela nachádzať v takzvanom intraviláne obce 1). Ďalej je dôležité, aby bola na pozemok privedená elektrina a nechýbal na ňom zdroj pitnej vody - či v podobe vodovodného radu alebo studne. K parcele nesmie chýbať prístupová cesta, teda obecné komunikácie alebo súkromný pozemok, ten však musí mať v katastri nehnuteľností zapísané, že má na sebe vecné bremeno cesty. Všetko ostatné sa dá vyriešiť, napríklad chýbajúcu kanalizáciu možno nahradiť čistiarňou odpadových vôd.

Architekt a výber pozemku

„Myslím si, že výber pozemku je najvhodnejšou dobou, kedy sa s architektom zoznámiť, stretnúť sa s nim a zistiť, či ste naladení na rovnakú vlnu,“ hovorí Jan Tesař a upresňuje, že architekt vám jednak na základe dialógu môže pomôcť vybrať ten pravý pozemok pre váš domov a jednak vám poradí aj po odbornej stránke, napríklad s najrôznejšími regulatívami 2) , ktoré pre laika bývajú nezrozumiteľné a môžu stavbu rodinného domu zbrzdiť.

Atypické parcely

Rodinný dom je možné navrhnúť často aj priamo na mieste, ktoré sa na prvý pohľad zdá pre stavbu nevhodné. Ako príklad spomeňme rodinný dom na jednej zo sprievodných fotografií, ktorý sa nachádza na veľmi úzkej parcele, v záplavovej oblasti rieky Berounky. Aj napriek týmto nedostatkom mal však pozemok nesporné kvality - jedinečný výhľad, úchvatné okolie a nízku cenu. Architekti sa teda pri projektovaní zamerali na to, aby prípadné záplavy dom čo najmenej znehodnotili. Riešením bolo situovať všetky obytné miestnosti na poschodie - čím navyše autori stavby ešte umocnili výhľad do údolia - a na prízemí ponechať len garáž. Dôkazom toho, že sa dielo podarilo, je spokojná rodina, ktorá tento dom obýva už niekoľko rokov.

Rodinný dom na veľmi úzkej parcele v záplavovej oblasti Berounky.
Rodinný dom na veľmi úzkej parcele v záplavovej oblasti Berounky.

Ďalším príkladom je rodinný dom v Mšene v Jablonci nad Nisou (ČR) na strmom pozemku, ktorý by sa svojím profilom dal prirovnať k čiernej zjazdovke. Napriek tomu sa tu architektom podarilo navrhnúť jednopodlažnú a bezbariérovú stavbu, presne ako si majiteľ prial. K stavbe sa viaže aj zaujímavá historka. Pôvodná majiteľka parcely k dokončovanému domu poznamenala, že keby tušila, čo sa na takom mieste dá postaviť, vôbec by pozemok nepredávala.

Na záver si Vás dovoľujeme pozvať na ďalšie zo série článkov zameraných na stavbu rodinného domu. Ten bude podrobnejšie zameraný práve na limity a regulatívy, s ktorými sa pri výbere stavebného pozemku môžete stretnúť.

1) Intravilán je súhrnné označenie pre zastavané plochy obcí, prípadne pre zastavané plochy a plochy určené na zástavbu. Nezastavaná časť obce sa označuje ako extravilán.

2) Súbor obmedzení, vymedzení a predpisov, ktoré sú pre budovanie nových nehnuteľností v danej lokalite záväzné.

Autor: Jiří Hejhálek ml.
Foto: Tomáš Kalhous
reklama

Nové

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Zverejnené 8.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Moderné bývanie s vidieckym charakterom. Ako postaviť dom v CHKO?

Zverejnené 3.5. Architekt Lukáš Vetrovec si stavia rodinný dom a vlastný ateliér. Má obmedzený rozpočet, preto si projekt rozfázoval tak, aby ho postupne z vlastných zdrojov ufinancoval. Dôležitú úlohu v pláne hrá voľba jednovrstvového muriva HELUZ. ísť na článok

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Prečo zatepliť dom s využitím polystyrénu ak sú zimy stále teplejšie?

Zverejnené 7.5. Nehovoria to len štatistiky, cítime to i na vlastnej koži. Podľa SHMÚ bola tohtoročná zima najteplejšou, akú sme na Slovensku zažili. Možno aj vy uvažujete nad zateplením, ale stále teplejšie zimy vás od neho odrádzajú. Zatepliť sa však neoplatí len… ísť na článok

reklama