Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Najväčšou vertikálnou záhradou v strednej Európe je nová, futuristická budova AFI Karlín – BUTTERFLY

Zverejnené: 15. 1. 2019

Spoločnosť Němec tu osadila neuveriteľných 41 000 kusov rastlín, z ktorých vzniklo 584 malých záhrad. To všetko na rozlohe 1 500 m2!

Prekvapivý a od susednej zástavby odlišný tvar budovy AFI bol vytvorený renomovaným architektom Davidom R. Chisholmom zo štúdia CMC ARCHITECTS, ktorý je autorom celého projektu. Budovu inšpirovali dva protikladné fenomény – historické strojárenské továrne Karlína a zelený vrch Vítkova. AFI Karlín – BUTTERFLY potom okoloidúcich prekvapuje bohato vypracovanými detailmi fasád, vertikálnymi záhradami a priateľskou tvárou k svojmu okoliu.

„Vytvorenie rozsiahlej vertikálnej záhrady na fasáde unikátnej budovy AFI Karlín – BUTTERFLY, bolo v našich klimatických podmienkach veľkou výzvou. Vertikálne záhrady sú živým organizmom, vyvíja sa priebežne v čase, v tom je tiež ich kúzlo a krása. Budúci rok budú vyzerať zasa inak, budú bohatšie, košatejšie, vytvoria súvislé zelené pásy rastlín,“ hovorí majiteľ spoločnosti Němec s.r.o. Josef Němec.

Celý projekt bol nesmierne náročný, rastliny sa začali sadiť už v lete 2017, kedy ešte nebolo možné spustiť automatické zavlažovanie a bolo potrebné celé leto zavlažovať záhrady manuálne, čo vyžadovalo ohromné množstvo práce. Závlahu zelene v súčasnosti samozrejme zabezpečuje inteligentný zavlažovací systém, ktorý stráži množstvo vody v systéme a automaticky ju podľa potreby dopúšťa.

„Pre tento jedinečný projekt sa architekti rozhodli použiť nami patentovanú konštrukciu vertikálnej kaskádovej záhrady, ktorá funguje na princípe samozavlažovacích kvetináčov. Voda sa napúšťa z horného poschodia. Hneď ako hladina v nádobe pod kvetináčmi stúpne do potrebnej výšky, tečie pomocou prepadov dole, do nižších poschodí. Iba v prízemí je voda pre závlahu napojená na kanalizáciu. Je to náš vlastný patentovaný systém, ktorý je veľmi jednoduchý a veľmi efektívny. Veľkou výhodou je tiež jednoduchý následný servis a prípadne aj výmena rastlín.“

Budova AFI Karlín – BUTTERFLY je najväčším projektom s živými vertikálnymi kaskádovými záhradami v strednej Európe. Aj keď sa nedá úplne presne vypočítať, aký vplyv má zelená fasáda na spotrebu energie tejto budovy, celkom istotne sa ale znížia energetické nároky na chladenie. Fasáda totiž pojme značné množstvo tepelného žiarenia. Rastliny odparujú v letných mesiacoch veľké množstvo vody a vlhký vzduch sa následne horšie otepľuje. Jej veľkou výhodou je aj veľká schopnosť pohlcovať hluk. Svojim unikátnym vzhľadom navyše skvelo korunuje jedinečnú atmosféru pulzujúcu v Karlínskej štvrti.

Ako spomína autor projektu, David R. Chisholm, dynamika celej budovy je podporená hlavne jej fasádami – premieňajú stavbu v živý organizmus, ktorý rastie, mení sa a pohybuje v čase. Zároveň fasády budovu izolujú a produkujú do najbližšieho okolia kyslík. Vertikálne zelené záhrady tiež vylepšujú akustické podmienky v najbližšom okolí. Otvorené átrium, ktoré spája okolie s budovou, je vytvorené ako pokojný „vnútorný“ vonkajší priestor nielen pre užívateľov budovy, ale tiež pre miestnych obyvateľov.

Zazeleňovanie miest a zelená architektúra sa stali úplným hitom aj potrebnou dnešnej doby. Tento trend reaguje na výrazné znečistenie prostredia, nárast hustoty dopravy a zvýšenie hluku a prašnosti v mestách. Na mnohých miestach museli bohužiaľ parky, záhrady či stromy ustúpiť iným projektom a mestskej zelene tak stále ubúda. Ideálnym riešením ako v mestách zvýšiť počet zelených plôch a zazeleniť miesta, kde nie je možné vybudovať nové parky, či vysadiť stromy, sú vertikálne zelené záhrady. Spoločnosť Němec má jedinečné skúsenosti s realizáciou vertikálnych záhrad v Čechách aj v zahraničí a preto bolo jasnou voľbou pri výbere dodávateľov odvážnej a vizionárskej budovy AFI Karlín – BUTTERFLY.

Autor: Josef Němec, preklad: Ing. Kateřina Kočická
Foto: Kateřina Němcová
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama