Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Národné centrum divadla a tanca vo Valticiach

Zverejnené: 21. 7. 2016

Po rozsiahlej rekonštrukcii bolo v septembri roku 2015 v Štátnom zámku vo Valticiach slávnostne otvorené Národné centrum divadla a tanca (NCDT). Spoločne s týmto objektom bola obnovená zimná jazdiareň a záhradný domček. Tým sa podarilo zachrániť tri chátrajúce objekty, ktoré sú zapísané v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako integrálna súčasť Lednicko-valtického areálu.

O tomto zaujímavom mieste a rekonštrukcii sme sa dozvedeli od firmy Merida, ktorá do objektu dodávala svoje výrobky. Následne sme vďaka pánovi Mgr. Zbyňkovi Šolcovi mali možnosť prejsť si priestory a dozvedieť sa o nich viac. O poznatky sa s vami podelíme v tomto článku.

Stručná história budovy zámockého divadla vo Valticiach do roku 2014

Jednopriestorovú budovu divadla v obdĺžnikovom pôdoryse postavil Karol Ján Rudzinský (1751–1818), ktorý bol už po otcovi lichtenštajnský úradník, architekt a riaditeľ adamovských a jozefovských železiarní, s ktorého menom je spojený aj prvý vedecký výskum Macochy v roku 1784.

Ešte v tridsiatych rokoch minulého storočia bolo divadlo relatívne dobre zachované, ale koniec vojny priniesol zánik zavŕšený neskoršou prestavbou na traktorovú stanicu. Drevený krov bol nahradený oceľovým so sedlovou strechou s valbou. Na účely vjazdu traktorov bol prelomený prejazd v severozápadnej stene divadla od prístupovej cesty pozdĺž lisovne. Devastačné a degradujúce zásahy vyvrcholili v osemdesiatych rokoch 20. storočia vybudovaním betónového javiska v mieste hľadiska a prístavbou s komínom v zadnej časti javiska.

Kôš, dávkovače na mydlo a zásobníky na papierové vreckovky.
Kôš, dávkovače na mydlo a zásobníky na papierové vreckovky.

Znovuzrodenie zámockého divadla

Rekonštrukcia divadla začala následne po príspevku z fondov EÚ, v apríli 2014 a prebiehala do júna 2015. Počas nej boli oceľové krovy znesené a bola obnovená masívna drevená konštrukcia strechy v pôvodnej podobe, s polvalbou a oknami. Betónové a murované povojnové konštrukcie boli odstránené a po vykonaní archeologického prieskumu bolo divadlo, z ktorého sa vlastne zachovali len obvodové steny, vybavené modernou technickou infraštruktúrou, replikou barokovej mašinérie z 18. storočia a bola mu navrátená pôvodná dispozícia. Vznikla tak unikátna divadelná scéna, ktorá poskytuje možnosť rekonštrukcie dobových predstavení a na rozdiel od podobných zámockých divadiel (ktorých nie je veľa), nie je prevádzkovo limitovaná pamiatkovou ochranou. Prináša však divákom podobný umelecký zážitok, aký mali aj predošlé generácie, či už ich vtedy pôvod alebo aktuálne spoločenské postavenie usadilo do parteru, lóžie či na galériu. Kapacita divadla je 180 miest.

S novou podobou valtického zámockého divadla sa návštevníci môžu zoznámiť v rámci nového prehliadkového okruhu.

Do zrekonštruovaného divadla sme vstupovali cez vestibul, ktorý je situovaný v starej lisovni z roku 1719. Jeho murivo a klenby sú zrejme najstaršou dochovanou časťou objektu.

Zimná jazdiareň a záhradný domček

Druhým obnoveným objektom sa stala zimná jazdiareň. Aj tá prešla veľkou rekonštrukciou a dnes slúži ako kultúrna sála s kapacitou viac ako 800 miest na sedenie zaberajúcich plochu 1200 m2. Na ňu nadväzuje e-bádateľňa v záhradnom domčeku.

Tieto tri historické budovy teraz poskytujú zázemie pre divadelné a tanečné predstavenie a na štúdium. V obnovených priestoroch sa v súčasnosti konajú stretnutia, školenia a umelecké vystúpenia súborov zameraných na divadlo, tanec atď.

Neodmysliteľnou súčasťou všetkých troch budov sú hygienické priestory. Súčasťou divadla sú šatne, maskérňa a sprchy. Všade v týchto priestoroch sme videli sanitárne doplnky od spoločnosti Merida Hradec Králové, s.r.o. – dávkovače mydla, zásobníky na papierové uteráky a toaletný papier, koše na odpadky. Všetky v línii Merida STELLA nerezová matná.

Šatňa pre hercov. V nej sa nachádza kôš, dávkovače na mydlo a zásobníky na papierové uteráky. Všetky v línii Merida STELLA nerezová matná.
Šatňa pre hercov. V nej sa nachádza kôš, dávkovače na mydlo a zásobníky na papierové uteráky. Všetky v línii Merida STELLA nerezová matná.

Merida a jej výrobky

Ak budete chcieť vybaviť hygienické priestory výrobkami Merida, potom môžete vyberať zo 4 línií. Konkrétne už z vyššie uvedenej Meridy STELLA, ďalej Meridy TOP, Meridy MERCURY a z línie produktov na inštaláciu do steny.

Kompletné línie obsahujú: dávkovače na mydlo, penové mydlo, na krém na ruky, na dezinfekciu; zásobníky na papierové uteráky skladané, v rolkách a Automatic; zásobníky na toaletný papier v rolkách aj skladaný; sušiče na ruky; koše; osviežovače vzduchu; zásobníky na papierové podložky na toaletu a zásobníky na hygienické potreby na dámsku toaletu, WC súpravy.

Merida STELLA

Táto línia v dizajne STELLA má štyri varianty prevedenia: Nerezové matné, nerezové lesklé, kovové biele a nerezové Economy.

  • STELLA nerezová matná a lesklá: hrúbka materiálu je 1 mm, má zvarované a leštené hrany, nity sú skryté, zámok je zapustený do povrchu.
  • STELLA biela: vyrobená z farbeného plechu na bielo, zvarované a leštené hrany, väčšina výrobkov má zapustený cylindrický zámok.
  • STELLA economy: tento cenovo dostupnejší variant je vyrobený z matnej nerezovej ocele v hrúbke 0,8 mm, zámok má zapustený do povrchu, ale sú v nej viditeľné nity a nitované hrany.

Merida TOP

Línia z tvrdeného plastu ABS v bielej farbe v modernom dizajne charakteristická ozdobnými farebnými priehľadnými okienkami v tvare slzy.

Merida MERCURY

Línia kombinujúca čierny plast ABS vždy s čelným plátom z nerezovej ocele.

Línia pre inštaláciu do steny

Do nej patria produkty TRADITIONAL, SIMPLICITY, ROVAL odlišujúce sa hrúbkou materiálu, zhotovením a dizajnom (podrobnosti na www.meridask.sk).

Tieto produkty sú náročnejšie na inštaláciu a stavebnú pripravenosť. Ich využitie preto musí byť riešené už vo fáze projektu stavby či rekonštrukcie. Nebojte sa však spoločnosť požiadať o radu pri riešení svojich problémov. Poskytne vám odborné poradenstvo pri výbere vhodného zariadenia, umožní zapožičanie vzoriek na predvedenie investorovi a spoločne s dodávkou tovaru tiež zabezpečí montáž zariadenia.

Ďalšími produktmi od tejto firmy sú napríklad osviežovače vzduchu, osušovače, spotrebný materiál, upratovacia technika a prostriedky či upratovacia chémia.

Merida a história

Merida Hradec Králové, s.r.o. pôsobí na českom trhu už od roku 1993. Za túto dobu svojho pôsobenia má tisíce spokojných zákazníkov. Je to určite preto, že súčasne s dodávkou sanitárnych doplnkov zabezpečuje aj ich montáž. Navyše vybudovala dve centrály. Jedna sa nachádza v Hradci Králové a druhá v Bratislave. Ďalej má svoje pobočky v Brne, Ostrave, Prahe, Plzni a v Českých Budejoviciach. A práve vďaka toľkým miestam dokáže zabezpečiť či už súčasným, tak aj budúcim zákazníkom aj veľmi rýchle zásobovanie. Všetky prevádzky sú otvorené od pondelka do piatku od 7.30 do 15.30.

Viac sa môžete dočítať na internetových stránkach www.meridask.sk.

Autor: Helena Hejhálková
Foto: Helena Hejhálková, Jiří Hejhálek
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama