Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Návštevnícke Centrum Bernard

Zverejnené: 11. 5. 2023

Poslaním architektúry Návštevníckeho centra Bernard je umocnenie zážitku z návštevy pivovaru, ale aj poskytnutie útulného prostredia na odpočinok a posedenie s priateľmi. Návštevnícke centrum s expozíciou, predajňou a pivnicou slúži či už miestnym z Humpolca a priľahlých miest, tak aj návštevníkom zo vzdialenejších častí republiky i sveta.

Stena z pivných fliaš a logom pivovaru je kľúčovým motívom pri vstupe do novo vybudovanej prístavby recepcie. Foto: Alex Shoots Buildings

Koncepcia prostredia sa inšpiruje priemyselným charakterom pivovaru. Pre exteriér sú typické členené okná a výklenky. Atmosféru interiéru tvorí čierna cementová stierka na stenách a drevený nábytok, v harmonickom kontraste vynikajú medené prvky na bare, nábytku, osvetlení aj konštrukčných prvkoch. Charakteristickými objektmi interiéru sú steny z pivných fliaš zasadené v kovovom ráme. Tento dizajnový element súčasne slúži ako deliaca priečka medzi jednotlivými priestormi. Svetlo prechádzajúce sklom fliaš tvorí magickú tieňohru a farbí interiér do medového odtieňa piva.

Stena z pivných fliaš a logom pivovaru je kľúčovým motívom pri vstupe do novo vybudovanej prístavby recepcie.

Z recepcie sa cez takzvaný spojovací kŕčok dostávame do historickej budovy pivovaru. Tu sa návštevníci zoznámia v interaktívnej expozícii s históriou piva Bernard a jedinečnými procesmi jeho varenia. Tehlové klenby a steny tohto priestoru zostali zachované vo svojej surovej podobe, expozícia nadväzuje na pôvodný vzhľad pivovarníckych štokov. Na poschodí je tiež malá kinosála a toalety.

Využitie Sládkovej sály na nasledujúcom poschodí je maximálne multifunkčné. Priestor je možné rozdeliť na dva až tri celky pomocou mobilných drevených priečok. Sále dominuje štvorcový bar, ktorý je vymedzený stĺpmi a lemovaný dekoráciou z pivných fliaš. Skrz bar je možné nahliadnuť do chladeného skladu s medenými tankami s pivom Bernard.

Na stenách sa uplatňuje štuka v príjemnom béžovom odtieni. Stvárnenie stropu odkazuje na históriu budovy, drevené oblúky kopírujú tvar valených klenieb z druhého podlažia a nadväzujú tak na výraz bývalých štokov.

Priestor pivnice, situovanej na ploche celého štvrtého podlažia, ovláda bar so zavesenými medenými pivnými tankami. Bar je vsadený do vstavaného mezanínu, do ktorého je vložené aj sociálne zázemie. Atmosféra interiéru je oproti predchádzajúcim priestorom pokojnejšia, čomu zodpovedajú aj zvolené materiály. Na stenách je použitá čierna cementová stierka a tmavé závesy. Dekorácia z pivných fliaš Bernard plní tentoraz funkciu deliacich priečok. Dynamiku v priestore vytvára šikmo ložená dosková podlaha. Osvetlenie krovu zaisťuje primárne systém stmievateľných reflektorov. Dopĺňajú ich výrazné dekoratívne svietidlá Bomma Tim s medenými detailmi. Lokálne sú na stenách umiestnené medené pásy, na ktoré sú namierené nástenné svietidlá vytvárajúce nepriame teplé, medovo sfarbené reflexie. Repasovaný nábytok je súčasťou celkového konceptu „Old meets new“, v ktorom sa nové stretáva s históriou.

Na pivnicu nadväzuje novo vybudovaná terasa, ktorá otvára panorámu Humpolca a vďaka posuvným skleneným stenám je celoročne využívaná na príjemné vonkajšie posedenie.

Štúdio: B² Architecture
Autor: Ing. arch. Barbara Bencova
Rok dokončenia: 2022
Zastavaná plocha: 800 m²
Úžitková plocha: 1772 m²
Fotografie: Alex Shoots Buildings, www.alexshootsbuildings.com

Autor: Tlačová správa LINKA News
Foto: Alex Shoots Buildings
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Outdoor living -  Trend, ktorý získava na popularite

Outdoor living - Trend, ktorý získava na popularite

Zverejnené 19.4. Odpočívať, pracovať, zabávať sa, jesť a pripravovať jedlo. So slnečnými lúčmi prichádza aj túžba vykonávať čo najviac aktivít na čerstvom vzduchu. Existuje niekoľko spôsobov, ako si prispôsobiť vlastný vonkajší kútik. Dôležité je v prvom rade vedieť… ísť na článok

reklama