THERMO|SOLAR - slnečné termické kolektory a kotly na biomasu
vyhľadávanie
Dnes je 19.7.

Neprekonateľné veľké zelené vajce. Inšpiráciou bola tradičná hlinená pec z Ázie

Zverejnené: 22. 4. 2019

Princíp fungovania Big Green Egg má svoje korene v ďalekej histórií. Pred viac než 3000 rokmi sa vo východnej Ázii používalo ako tradičná hlinená pec na drevo, v ktorej si ľudia pripravovali jedlo. Tu potom tento štýl prípravy pokrmov objavili Japonci, ktorí si ho osvojili a začali nazývať “kamado”, čo v preklade znamená pec.

Začiatkom minulého storočia si komado v Japonsku vyskúšali americkí vojaci a odviezli domov ako suvenír. Model so storočnou tradíciou sa v Atlante v štáte Georgia postupne zdokonaľoval pomocou súčasných vedomostí, výrobných techník a inovatívnych materiálov. Dokonca aj revolučná technológia keramiky z NASA prispela k vzniku jedinečného zariadenia na vonkajšie varenie: Big Green Egg.

Big Green Egg nie je iba gril, ale kompletná vonkajšia kuchyňa, v ktorej môžete okrem iného upiecť pizzu, vyúdiť ryby, pomaly dusiť mäso, uvariť polievku alebo upiecť koláč. Kulinárske možnosti, ktoré ponúka, sú nekonečné.

Každý, kto ochutnal jedlo pripravené na Big Green Egg, okamžite prepadol tejto jedinečnej lahodnej chuti. A čo je jeho tajomstvom? Je to kombinácia viacerých faktorov. Predovšetkým keramika, ktorá odráža teplo a vytvára tak prúdenie vzduchu. To spôsobuje, že takto pripravené jedlá sú výnimočne krehké a šťavnaté. Je to dokonalá cirkulácia vzduchu, ktorá rovnomerne pripravuje potraviny pri požadovanej teplote. Je to skutočnosť, že teplotu je možné nastaviť, regulovať a udržiavať absolútne na stupeň presne. Ani extrémna vonkajšia teplota nemá vďaka kvalitnej a veľmi odolnej keramike žiadny vplyv na teplotu vo vnútri Big Green Egg. A v neposlednom rade je to originálny vzhľad a prírodný spôsob varenia jedla, ktoré vďaka príprave na prírodnom drevenom uhlí získava jedinečnú a autentickú príchuť a vôňu.

Veľké zelené vajce si za dobu svojej existencie vybudovalo silnú základňu fanúšikov, labužníkov, gurmánov, šéfkuchárov a expertov. Nájdete ho v mnohých známych reštauráciách a gastronomických zariadeniach po celom svete. Big Green Egg posúva hranice vonkajšieho varenia, ktoré prestáva byť obmedzené priestorom a časom. Môžete ho nechať samostatne stáť na balkóne na stole, v pojazdnom stojane na terase, alebo ho zabudovať do pracovnej dosky vonkajšej kuchyne. Variť na ňom môžete počas celého roka. Či už počas teplých zimných večerov, tak aj počas chladnejších jesenných alebo zimných dní, kedy sa teplota pohybuje pod bodom mrazu.

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archív firmy Banador
reklama

Nové

Tepelnoizolačná tvarovka pre debnenie vencov a obmurovanie stropov pre murivo z brúsených tehál

Tepelnoizolačná tvarovka pre debnenie vencov a obmurovanie stropov pre murivo z brúsených tehál

Zverejnené 17.7. Stužujúce vence sú nevyhnutnou súčasťou murovaných stavieb na zabezpečenie tuhosti stavby a na prenášanie účinkov zaťaženia od vodorovných síl. Pri návrhu konštrukcií murovanej stavby je potrebné nájsť vhodný kompromis pri dimenzovaní konštrukcií s… ísť na článok

Letné prehrievanie budov: Ako mu efektívne predchádzať pomocou tieniacej techniky

Letné prehrievanie budov: Ako mu efektívne predchádzať pomocou tieniacej techniky

Zverejnené 16.7. Letné vlny horúčav už nie sú výnimkou, ale pravidlom. Zatiaľ čo predtým išlo o niekoľko extrémne teplých dní v roku, dnes mnohé budovy čelia prehrievaniu interiérov prakticky celé leto. Teploty nad 30° C v kanceláriách či obývacích izbách sa z… ísť na článok

Keď sa vzájomná dôvera odzrkadlí pri stavbe domu

Keď sa vzájomná dôvera odzrkadlí pri stavbe domu

Zverejnené 14.7. Vybudovať vzájomnú dôveru nie je nikdy jednoduché – obzvlášť keď ide o tak náročný projekt, ako je stavba rodinného domu. V prípade realizácie v južných Čechách sa však podarilo vytvoriť výnimočné partnerstvo medzi majiteľmi, projektantom, stavebnou… ísť na článok

reklama