Bioklimatická pergola ARTOSI
vyhľadávanie
Dnes je 30.4.

Neprekonateľné veľké zelené vajce. Inšpiráciou bola tradičná hlinená pec z Ázie

Zverejnené: 22. 4. 2019

Princíp fungovania Big Green Egg má svoje korene v ďalekej histórií. Pred viac než 3000 rokmi sa vo východnej Ázii používalo ako tradičná hlinená pec na drevo, v ktorej si ľudia pripravovali jedlo. Tu potom tento štýl prípravy pokrmov objavili Japonci, ktorí si ho osvojili a začali nazývať “kamado”, čo v preklade znamená pec.

Začiatkom minulého storočia si komado v Japonsku vyskúšali americkí vojaci a odviezli domov ako suvenír. Model so storočnou tradíciou sa v Atlante v štáte Georgia postupne zdokonaľoval pomocou súčasných vedomostí, výrobných techník a inovatívnych materiálov. Dokonca aj revolučná technológia keramiky z NASA prispela k vzniku jedinečného zariadenia na vonkajšie varenie: Big Green Egg.

Big Green Egg nie je iba gril, ale kompletná vonkajšia kuchyňa, v ktorej môžete okrem iného upiecť pizzu, vyúdiť ryby, pomaly dusiť mäso, uvariť polievku alebo upiecť koláč. Kulinárske možnosti, ktoré ponúka, sú nekonečné.

Každý, kto ochutnal jedlo pripravené na Big Green Egg, okamžite prepadol tejto jedinečnej lahodnej chuti. A čo je jeho tajomstvom? Je to kombinácia viacerých faktorov. Predovšetkým keramika, ktorá odráža teplo a vytvára tak prúdenie vzduchu. To spôsobuje, že takto pripravené jedlá sú výnimočne krehké a šťavnaté. Je to dokonalá cirkulácia vzduchu, ktorá rovnomerne pripravuje potraviny pri požadovanej teplote. Je to skutočnosť, že teplotu je možné nastaviť, regulovať a udržiavať absolútne na stupeň presne. Ani extrémna vonkajšia teplota nemá vďaka kvalitnej a veľmi odolnej keramike žiadny vplyv na teplotu vo vnútri Big Green Egg. A v neposlednom rade je to originálny vzhľad a prírodný spôsob varenia jedla, ktoré vďaka príprave na prírodnom drevenom uhlí získava jedinečnú a autentickú príchuť a vôňu.

Veľké zelené vajce si za dobu svojej existencie vybudovalo silnú základňu fanúšikov, labužníkov, gurmánov, šéfkuchárov a expertov. Nájdete ho v mnohých známych reštauráciách a gastronomických zariadeniach po celom svete. Big Green Egg posúva hranice vonkajšieho varenia, ktoré prestáva byť obmedzené priestorom a časom. Môžete ho nechať samostatne stáť na balkóne na stole, v pojazdnom stojane na terase, alebo ho zabudovať do pracovnej dosky vonkajšej kuchyne. Variť na ňom môžete počas celého roka. Či už počas teplých zimných večerov, tak aj počas chladnejších jesenných alebo zimných dní, kedy sa teplota pohybuje pod bodom mrazu.

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archív firmy Banador
reklama

Nové

Stavajte raz, poriadne a s dobrým pocitom, že ste sa rozhodli správne! Heluz vám s tým pomôže

Stavajte raz, poriadne a s dobrým pocitom, že ste sa rozhodli správne! Heluz vám s tým pomôže

Zverejnené 25.4. Postaviť dom je pre väčšinu z nás veľký životný krok, ktorý sa málokedy opakuje. Často počujeme „staviam raz v živote“, ale čo keď sa pri realizácii zabudne na kľúčové detaily? Alebo sa ušetrí na nevhodnom mieste? Presne na také situácie reaguje… ísť na článok

Aj človek nedotknutý stavebníctvom zvládne realizáciu domu svojpomocne. Prečo sa veľkoformátové tvárnice hodia aj na rodinné domy?

Aj človek nedotknutý stavebníctvom zvládne realizáciu domu svojpomocne. Prečo sa veľkoformátové tvárnice hodia aj na rodinné domy?

Zverejnené 24.4. Veľkoformátové tvárnice Silka Tempo a Ytong Jumbo sú obľúbené predovšetkým v bytovej výstavbe. Výrazne zjednodušiť hrubú stavbu však dokážu aj stavebníkovi amatérovi, o čom sa presvedčil aj pán Ján s rodinou, ktorý sa rozhodol postaviť svojpomocne… ísť na článok

Aké interiérové schodiská ovládnu rok 2025?

Aké interiérové schodiská ovládnu rok 2025?

Zverejnené 30.4. Trendy sa netýkajú len nábytku alebo farieb stien, ale podliehajú ním aj schodiská, ktoré už dávno nie sú len obyčajným spojovacím prvkom medzi poschodiami. Dnes dokážu oživiť interiér, dodať mu jedinečný štýl a stať sa jeho výraznou dominantou. Aké… ísť na článok

reklama