Keď chceš dom, chceš HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 27.6.

Neprekonateľné veľké zelené vajce. Inšpiráciou bola tradičná hlinená pec z Ázie

Zverejnené: 22. 4. 2019

Princíp fungovania Big Green Egg má svoje korene v ďalekej histórií. Pred viac než 3000 rokmi sa vo východnej Ázii používalo ako tradičná hlinená pec na drevo, v ktorej si ľudia pripravovali jedlo. Tu potom tento štýl prípravy pokrmov objavili Japonci, ktorí si ho osvojili a začali nazývať “kamado”, čo v preklade znamená pec.

Začiatkom minulého storočia si komado v Japonsku vyskúšali americkí vojaci a odviezli domov ako suvenír. Model so storočnou tradíciou sa v Atlante v štáte Georgia postupne zdokonaľoval pomocou súčasných vedomostí, výrobných techník a inovatívnych materiálov. Dokonca aj revolučná technológia keramiky z NASA prispela k vzniku jedinečného zariadenia na vonkajšie varenie: Big Green Egg.

Big Green Egg nie je iba gril, ale kompletná vonkajšia kuchyňa, v ktorej môžete okrem iného upiecť pizzu, vyúdiť ryby, pomaly dusiť mäso, uvariť polievku alebo upiecť koláč. Kulinárske možnosti, ktoré ponúka, sú nekonečné.

Každý, kto ochutnal jedlo pripravené na Big Green Egg, okamžite prepadol tejto jedinečnej lahodnej chuti. A čo je jeho tajomstvom? Je to kombinácia viacerých faktorov. Predovšetkým keramika, ktorá odráža teplo a vytvára tak prúdenie vzduchu. To spôsobuje, že takto pripravené jedlá sú výnimočne krehké a šťavnaté. Je to dokonalá cirkulácia vzduchu, ktorá rovnomerne pripravuje potraviny pri požadovanej teplote. Je to skutočnosť, že teplotu je možné nastaviť, regulovať a udržiavať absolútne na stupeň presne. Ani extrémna vonkajšia teplota nemá vďaka kvalitnej a veľmi odolnej keramike žiadny vplyv na teplotu vo vnútri Big Green Egg. A v neposlednom rade je to originálny vzhľad a prírodný spôsob varenia jedla, ktoré vďaka príprave na prírodnom drevenom uhlí získava jedinečnú a autentickú príchuť a vôňu.

Veľké zelené vajce si za dobu svojej existencie vybudovalo silnú základňu fanúšikov, labužníkov, gurmánov, šéfkuchárov a expertov. Nájdete ho v mnohých známych reštauráciách a gastronomických zariadeniach po celom svete. Big Green Egg posúva hranice vonkajšieho varenia, ktoré prestáva byť obmedzené priestorom a časom. Môžete ho nechať samostatne stáť na balkóne na stole, v pojazdnom stojane na terase, alebo ho zabudovať do pracovnej dosky vonkajšej kuchyne. Variť na ňom môžete počas celého roka. Či už počas teplých zimných večerov, tak aj počas chladnejších jesenných alebo zimných dní, kedy sa teplota pohybuje pod bodom mrazu.

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archív firmy Banador
reklama

Nové

SmetaNová sála: nová éra Smetanovej Litomyšle pod taktovkou Josefa Pleskota

SmetaNová sála: nová éra Smetanovej Litomyšle pod taktovkou Josefa Pleskota

Zverejnené 27.6. Usporiadatelia festivalu Smetanova Litomyšl urobili zásadný krok. Na druhom zámockom nádvorí Štátneho zámku Litomyšl vyrastie unikátna mobilná operná a koncertná sála. Projekt, ktorý navrhol renomovaný architekt Josef Pleskot, prinesie modernú scénu… ísť na článok

Výborná akustika bytových domov na Pohroní vďaka medzibytovým akustickým stenám Silka

Výborná akustika bytových domov na Pohroní vďaka medzibytovým akustickým stenám Silka

Zverejnené 24.6. Nie je žiadnym tajomstvom, že Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) podporuje mestá a obce pri obstaraní nových nájomných bytov. Že to ide naozaj jednoducho, potvrdzujú aj skúsenosti projektanta Ing. Pavla Baraníka z Hliníka nad Hronom, ktorý pomáha… ísť na článok

Slnečné kolektory ako cesta k úsporám pri prevádzke bazénov. Teplá voda v bazéne takmer zadarmo

Slnečné kolektory ako cesta k úsporám pri prevádzke bazénov. Teplá voda v bazéne takmer zadarmo

Zverejnené 21.6. Slnečné počasie a kalendár ukazujú, že je najvyšší čas zaobstarať si slnečné kolektory na ohrev bazéna. Sú vynikajúcim riešením, najmä ak máte záujem o ekologické a ekonomické zlepšenie vašej domácnosti. Nezabúdajte, že bazén je veľkým spotrebiteľom… ísť na článok

reklama