Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Neprekonateľné veľké zelené vajce. Inšpiráciou bola tradičná hlinená pec z Ázie

Zverejnené: 22. 4. 2019

Princíp fungovania Big Green Egg má svoje korene v ďalekej histórií. Pred viac než 3000 rokmi sa vo východnej Ázii používalo ako tradičná hlinená pec na drevo, v ktorej si ľudia pripravovali jedlo. Tu potom tento štýl prípravy pokrmov objavili Japonci, ktorí si ho osvojili a začali nazývať “kamado”, čo v preklade znamená pec.

Začiatkom minulého storočia si komado v Japonsku vyskúšali americkí vojaci a odviezli domov ako suvenír. Model so storočnou tradíciou sa v Atlante v štáte Georgia postupne zdokonaľoval pomocou súčasných vedomostí, výrobných techník a inovatívnych materiálov. Dokonca aj revolučná technológia keramiky z NASA prispela k vzniku jedinečného zariadenia na vonkajšie varenie: Big Green Egg.

Big Green Egg nie je iba gril, ale kompletná vonkajšia kuchyňa, v ktorej môžete okrem iného upiecť pizzu, vyúdiť ryby, pomaly dusiť mäso, uvariť polievku alebo upiecť koláč. Kulinárske možnosti, ktoré ponúka, sú nekonečné.

Každý, kto ochutnal jedlo pripravené na Big Green Egg, okamžite prepadol tejto jedinečnej lahodnej chuti. A čo je jeho tajomstvom? Je to kombinácia viacerých faktorov. Predovšetkým keramika, ktorá odráža teplo a vytvára tak prúdenie vzduchu. To spôsobuje, že takto pripravené jedlá sú výnimočne krehké a šťavnaté. Je to dokonalá cirkulácia vzduchu, ktorá rovnomerne pripravuje potraviny pri požadovanej teplote. Je to skutočnosť, že teplotu je možné nastaviť, regulovať a udržiavať absolútne na stupeň presne. Ani extrémna vonkajšia teplota nemá vďaka kvalitnej a veľmi odolnej keramike žiadny vplyv na teplotu vo vnútri Big Green Egg. A v neposlednom rade je to originálny vzhľad a prírodný spôsob varenia jedla, ktoré vďaka príprave na prírodnom drevenom uhlí získava jedinečnú a autentickú príchuť a vôňu.

Veľké zelené vajce si za dobu svojej existencie vybudovalo silnú základňu fanúšikov, labužníkov, gurmánov, šéfkuchárov a expertov. Nájdete ho v mnohých známych reštauráciách a gastronomických zariadeniach po celom svete. Big Green Egg posúva hranice vonkajšieho varenia, ktoré prestáva byť obmedzené priestorom a časom. Môžete ho nechať samostatne stáť na balkóne na stole, v pojazdnom stojane na terase, alebo ho zabudovať do pracovnej dosky vonkajšej kuchyne. Variť na ňom môžete počas celého roka. Či už počas teplých zimných večerov, tak aj počas chladnejších jesenných alebo zimných dní, kedy sa teplota pohybuje pod bodom mrazu.

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archív firmy Banador
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama