Xella.sk: výrobca stavebného materiálu Ytong
vyhľadávanie
Dnes je 8.11.

Neprekonateľné veľké zelené vajce. Inšpiráciou bola tradičná hlinená pec z Ázie

Zverejnené: 22. 4. 2019

Princíp fungovania Big Green Egg má svoje korene v ďalekej histórií. Pred viac než 3000 rokmi sa vo východnej Ázii používalo ako tradičná hlinená pec na drevo, v ktorej si ľudia pripravovali jedlo. Tu potom tento štýl prípravy pokrmov objavili Japonci, ktorí si ho osvojili a začali nazývať “kamado”, čo v preklade znamená pec.

Začiatkom minulého storočia si komado v Japonsku vyskúšali americkí vojaci a odviezli domov ako suvenír. Model so storočnou tradíciou sa v Atlante v štáte Georgia postupne zdokonaľoval pomocou súčasných vedomostí, výrobných techník a inovatívnych materiálov. Dokonca aj revolučná technológia keramiky z NASA prispela k vzniku jedinečného zariadenia na vonkajšie varenie: Big Green Egg.

Big Green Egg nie je iba gril, ale kompletná vonkajšia kuchyňa, v ktorej môžete okrem iného upiecť pizzu, vyúdiť ryby, pomaly dusiť mäso, uvariť polievku alebo upiecť koláč. Kulinárske možnosti, ktoré ponúka, sú nekonečné.

Každý, kto ochutnal jedlo pripravené na Big Green Egg, okamžite prepadol tejto jedinečnej lahodnej chuti. A čo je jeho tajomstvom? Je to kombinácia viacerých faktorov. Predovšetkým keramika, ktorá odráža teplo a vytvára tak prúdenie vzduchu. To spôsobuje, že takto pripravené jedlá sú výnimočne krehké a šťavnaté. Je to dokonalá cirkulácia vzduchu, ktorá rovnomerne pripravuje potraviny pri požadovanej teplote. Je to skutočnosť, že teplotu je možné nastaviť, regulovať a udržiavať absolútne na stupeň presne. Ani extrémna vonkajšia teplota nemá vďaka kvalitnej a veľmi odolnej keramike žiadny vplyv na teplotu vo vnútri Big Green Egg. A v neposlednom rade je to originálny vzhľad a prírodný spôsob varenia jedla, ktoré vďaka príprave na prírodnom drevenom uhlí získava jedinečnú a autentickú príchuť a vôňu.

Veľké zelené vajce si za dobu svojej existencie vybudovalo silnú základňu fanúšikov, labužníkov, gurmánov, šéfkuchárov a expertov. Nájdete ho v mnohých známych reštauráciách a gastronomických zariadeniach po celom svete. Big Green Egg posúva hranice vonkajšieho varenia, ktoré prestáva byť obmedzené priestorom a časom. Môžete ho nechať samostatne stáť na balkóne na stole, v pojazdnom stojane na terase, alebo ho zabudovať do pracovnej dosky vonkajšej kuchyne. Variť na ňom môžete počas celého roka. Či už počas teplých zimných večerov, tak aj počas chladnejších jesenných alebo zimných dní, kedy sa teplota pohybuje pod bodom mrazu.

Autor: Mgr. Alena Křečková
Foto: Archív firmy Banador
reklama

Nové

Objavte škálu udržateľného vzorovaného skla AGC

Objavte škálu udržateľného vzorovaného skla AGC

Zverejnené 7.11. Škála vzorovaných skiel Imagin je teraz k dispozícii v štyroch rôznych verziách, vďaka čomu je vhodná pre širokú škálu použitia. Okrem čírej škály a škály drôtoskiel ponúka AGC teraz niektoré vzory aj v matnom prevedení a s lakovanou zadnou stranou.… ísť na článok

Recyklácia termických kolektorov v porovnaní s fotovoltickými panelmi

Recyklácia termických kolektorov v porovnaní s fotovoltickými panelmi

Zverejnené 4.11. Pre mnohých ľudí je dnes synonymom pre „slnečný panel“ taký, ktorý premieňa energiu zo slnka na elektrickú energiu. Avšak nie je panel ako panel a okrem fotovoltického panela existuje ešte aj termický kolektor. Aj keď sa obe zariadenia javia podobne… ísť na článok

Areál Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach získal prestížne ocenenie v rámci súťaže Stavba roku 2025

Areál Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach získal prestížne ocenenie v rámci súťaže Stavba roku 2025

Zverejnené 7.11. Predvčerom boli vyhlásené výsledky Stavby roku 2025 a medzi ocenenými sú aj Slnečné kúpele z Kúpeľov Luhačovice. Ako prebiehala rekonštrukcia tejto výnimočnej stavby Dušana Jurkoviča a čo nej porotu zaujalo najviac? ísť na článok

reklama