Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 18.4.

Nerezové bazény preukazujú svoje prednosti

Zverejnené: 14. 7. 2015

Týmto konštatovaním je možné čo najjednoduchšie vysvetliť zvyšujúci sa podiel realizácií nerezových stacionárnych vonkajších aj krytých bazénov v Českej republike aj za jej hranicami. Keď sa k tomu pridá kvalitný nerezový materiál, vysoká úroveň prevedenia, veľmi krátky čas realizácie bazénu a jeho dlhá životnosť, potom je reč o bazénoch AKVAHELP METAL.

Spoločnosť AKVAHELP METAL spol. s r.o. so sídlom v Prahe a centralizovanou výrobnou halou v Oldřichoviciach u Třinca bola založená v roku 1992. V tomto odbore má bohaté skúsenosti a predovšetkým rozsiahle znalosti v oblasti technológie spracovania nerezových ocelí, ich tvarovanie, zváranie a konečné povrchové úpravy. Pre zákazníkov zabezpečuje návrh, výrobu, montáž a servis nerezových bazénov vrátane komplexnej dodávky technológie úpravy vody, všetko podľa prianí zákazníka.

O tom, že to firma s kvalitou myslí dôsledne a vážne, vypovedá skutočnosť, že zaviedla a nechala certifikovať vnútrofiremný systém integrovaného riadenia, teda manažmentu SIM, ktorý predstavuje jednotný spôsob vedenia a riadenia organizácie, zahŕňajúci riadenie akosti, environmentu, bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a tiež informačnej bezpečnosti. Firme Akvahelp Metal to prináša dobré hospodárske výsledky, zvyšovanie výkonnosti, spokojnosť pracovníkov a predovšetkým spokojnosť zákazníkov či už s kvalitou výrobkov, tak aj so službami realizovaných bazénových riešení.

Prednosti nerezových bazénov

  • takmer neobmedzená životnosť mnohonásobne prevyšujúca životnosť ostatných materiálov používaných k výrobe bazénov,
  • ekologicky nezávadný materiál,
  • jednoduchá a rýchla stavebná príprava,
  • krátky čas realizácie,
  • možnosť umiestnenia aj v ťažko prístupných priestoroch (pivnice, strechy atď.),
  • stálosť povrchu materiálu, ktorý nestarne, nepraská a zachováva si pôvodný vzhľad,
  • možnosť dodatočného zabudovania bazénových doplnkov,
  • priezračne čistá voda,
  • minimálne nároky na prevádzku a údržbu,
  • ľahké čistenie hygienicky nezávadného materiálu, na ktorom sa neusadzujú riasy.

Nerezové bazény v hoteloch a kúpeľoch

Kvalitný bazén v týchto zariadeniach, či už vo vnútri alebo vonku, je veľmi vítaná vec, čo môže dosvedčiť aj redakcia tohto časopisu, ktorá z podstaty svojej práce pravidelne a často využíva služieb hotelov.

Optimálne zabudovanie nerezového bazénu vyžaduje kvalitnú projektovú aj stavebnú pripravenosť, a preto by mal byť bazén plánovaný od prvopočiatku zamýšľanej novostavby alebo modernizácie objektu. Pritom je vhodné kontaktovať už na samom začiatku dodávateľa budúceho bazénu. Spoločnosť Akvahelp má v tomto smere bohaté skúsenosti či už s vlastným technickým riešením, tak jeho návrhom a prevedením. Hlavne však môže investora nasmerovať k najmodernejšiemu, funkčnému a pre dané miesto optimálnemu riešeniu a úrovni najnovších poznatkov a technológií.

Stručný popis nerezových bazénov Akvahelp

Bočné steny sú väčšinou z hladkého jednostranne brúseného plechu, kde vrchnú časť tvorí tzv. prepadovú hranu bazéna, cez ktorú sa prelieva voda do žliabku krytého roštnicami. Prepadová hrana slúži zároveň aj ako dohmatná hrana. Tento systém zabezpečuje nehlučný odvod vody do prepadového žliabku. Prepadové žliabky sú vyrobené tak, aby zabezpečovali 100% odvod bazénovej vody a sú kryté roštnicami z polypropylénu, popr. nerezovej ocele. Cirkulácia vody v bazéne je zabezpečená systémom regulovateľných dnových trysiek, ktoré sú rovnako z nerezovej ocele a ktoré zaisťujú 100%-nú výmenu vody po celej ploche bazénu bez akýchkoľvek hluchých miest.

Dno bazénu je tvorené z hĺbky menšej než 900 mm nerezovým plechom s protisklzovým dezénom, pri väčšej hĺbke plechom s hladkým povrchom. Všetky vstupy do bazénu (schody) a zábradlie sú takisto zhotovené z nerezového plechu s dezénom. Doplnky – napr. štartovné bloky, madlá, lavice, chrliče atp. sú vo väčšine prípadov pevnou súčasťou bazénov. Nerezové materiály v porovnaní s ostatnými dostupnými materiálmi pre stavbu bazénov sú v dnešnej dobe cenovo takmer porovnateľné a vykazujú mnohonásobne vyššiu životnosť a kvalitu.

Moderné ovládanie

Ovládanie a kontrola nerezových bazénov, ktoré vyrába spoločnosť AKVAHELP METAL spol. s r.o., sa stále častejšie stáva súčasťou riadenia inteligentných domov. Tieto budovy, vybavené počítačovou a komunikačnou technikou, predvídajú a reagujú na potreby obyvateľov, zvyšujú nielen ich komfort, ale znižujú spotrebu energií a poskytujú im bezpečie a zábavu.

Pomocou automatiky a mobilného telefónu či počítača je možné naprogramovať režim celej úpravy bazénu, a to nielen čistoty vody, ale tiež jej ohrev na požadovanú teplotu a prípravu celého zariadenia pre okamžité použitie. Potom už všetko pracuje samé a automaticky podľa zvoleného programu. Dávkovanie chemikálií sa udržuje na najnižšej možnej hranici, filtre sa automaticky preplachujú, všetko je bez starostí. Tieto zariadenia uvádzajú do prevádzky vo firme AKVAHELP METAL na mieru a podľa prianí zákazníka.

Pre zvýšenie komfortu je možné doplniť bazény nielen masážnymi tryskami, vlnobitím, chrličami vody apod., ale tiež podvodnými reproduktormi a osvetlením a vytvoriť tak napríklad bazénovú diskotéku či iné vodné atrakcie:

  • svetelné efekty nad aj pod hladinou,
  • zvukové efekty – podvodné nerez-reproduktory s dokonalým posluchom,
  • celobazénové prúdenie,
  • kombinovaný bazén s rôzne vyhrievanou vodou pre relaxačnú zónu,
  • vzduchové masážne lavice s komfortnou opierkou hlavy, hydromasážne trysky so sedadlami,
  • vodné detské hračky,
  • vzduchové perličky, dnové perličky,
  • chrliče, vodné delá,
  • odrazové a skákacie dosky, štartovací blok.

Stavebná pripravenosť

Hala pre budúci bazén musí mať okrem priestorovej dispozície tiež dobre vyriešené vykurovanie a tepelnú izoláciu, ktorej súčasťou je tiež riešenie možnej vyššej vlhkosti a jej prípadnej kondenzácie v konštrukciách.

Všeobecne by teplota vzduchu mala byť vyššia, než teplota vody v bazéne, čo vyžaduje inštaláciu vykurovacieho systému. Povrchové teploty stien z vnútornej strany by aj v tuhej zime mali byť dostatočne vysoké, aby na nich nekondenzovala vodná para. Okenné plochy by aj z tohto dôvodu mali byť osadené trojsklami. Steny a strop by mali mať súčiniteľ prestupu tepla (oproti vonkajšiemu prostrediu) aspoň na úrovni odporúčaní normy ČSN 73 0540.

Pre vykurovanie je vhodný nejaký typ celoplošného vykurovania; v tomto prípade sa ponúka stropné. To pri správnom prevedení umožňuje okamžitý, alebo veľmi rýchly nábeh priestorovej teploty tepelného žiarenia, od ktorého sa rýchlo ohreje aj vzduch.

Na záver malý redakčný výpočet: Hotelová hala s bazénom má vnútorné rozmery 30 × 20 m a výšku 4 m. Strop a dve susediace steny oddeľujú vonkajšie prostredie o teplote –15 °C, bazén s podlahou a ostatné steny susedia s vykurovanými priestormi budovy (na 20 °C). Pri teplote stropu 27,7 °C sa ustálená teplota bazénovej vody a podlahy udržiava cca na 23 °C, teplota vnútorných stien 23,34 °C, teplota zvonku ochladzovaných stien vzrastie na 22,94 °C. Priestorová teplota sa pritom ustáli na vopred zvolenú hodnotu 25 °C. Celkový príkon do vykurovaného stropu činí 15,403 kW.

Kontakty:
AKVAHELP METAL spol. s.r.o.
Oldřichovice 789, 739 61 Třínec
Tel.: +420 558 348 700
E-mail: bazeny@akvahelp.cz
www.akvahelp.cz

Autor: Jiří Hejhálek
Foto: Archív Akvahelp

Tématické odbory

reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama