Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 20.4.

Nerezové siete X-TEND® pre zachytenie vertikálneho pádu osôb

Zverejnené: 24. 7. 2015

Spoločnosť Carl Stahl zabezpečila bezpečnostné siete X-TEND® pre spoločenské centrum Máj v Českých Budejoviciach. Zvíťazila vo výberovom konaní firmy HOCHTIEF CZ na dodávateľa bezpečnostných sietí. Medzi hlavnými kritériami výberu bola vysoká kvalita produktu a vlastná inštalácia, rýchlosť dodania, návrh riešenia, statický výpočet a samozrejme certifikácia pre zaistenie pádu osôb.

Carl Stahl obdržal najvyššie možné ocenenie – vysoká kvalita

Vo všetkých spomenutých požiadavkách splnil Carl Stahl kritériá viac než nadštandardne, čo sa potvrdilo tiež pri preberaní dokončeného diela, kedy bol zo strany dodávateľa ocenený najvyšším možným hodnotením – vysoká kvalita. „Pre dané hodnotenie bol zásadný celkový priebeh spolupráce počas danej realizácie, pracovné nasadenie skúseného montážneho tímu, schopnosť flexibilne reagovať na neočakávané situácie na stavbe, samotná kvalita aj cena dodaného produktu vrátane potrebných certifikácií, hlavne európskej certifikácie ETA,” uviedol Ing. Petr Hadač, hlavný stavbyvedúci projektu zo spoločnosti HOCHTIEF CZ.

Náležite vykonaný statický výpočet a unikátny návrh riešenia zabezpečil realizáciu stavby Máj

Carl Stahl dodal pre tento projekt statický výpočet vrátane návrhu kotvenia a kompletnej projektovej dokumentácie. „Ponúkli sme riešenie v podobe obvodových lán o priemere 8 mm s frekvenciou kotvenia cca po 500 mm. Pre stavbu bol použitý špeciálne vyvinutý prvok s aretáciou, čo nám umožnilo použiť oveľa nižšie dimenzie na základe rovnomerného rozloženia síl do väčšieho priestoru. Celkovo sa vyvŕtalo cca 3,5 tisíca dier po celej železobetónovej stavbe,” priblížil technické špecifikácie David Pařízek zo spoločnosti Carl Stahl.

Spoločenské centrum Máj je jediná stavba, ktorá využíva nerezové siete ako jedinečný bezpečnostný prvok pre zachytenie vertikálneho pádu osôb. Po obvode nie sú použité žiadne ďalšie zabezpečovacie prvky v podobe zábradlí, madiel a pod.

Pre spomenutý projekt bolo použitých cca 1700 m2 nerezových sietí X-TEND® o veľkosti oka MW120 pri priemere lana 2 mm, ktoré boli určené pre zabezpečenie proti pádu osôb po takmer celom obvode budovy a ďalej u všetkých schodísk v celom objekte. Tento typ sietí slúži ako bezpečnostný prvok bez potreby použitia ďalšieho zábradlia. Uvedený typ sietí X-TEND® o veľkosti oka 120 mm dosiahol značnej vzdušnosti celej stavby pri dodržaní 100% bezpečnosti proti pádu osôb. Uvedené siete pre opláštenie týchto troch poschodí budovy budú v budúcnosti slúžiť ako podporná konštrukcia pre popínavú zeleň, ktorá je osadená z dvoch strán budovy. Táto zeleň umožní užívateľom priestorov budovy celkom prírodné zatienenie, ktoré ocenia predovšetkým v letných mesiacoch. Za zmienku stojí tiež použitie nerezovej siete X-TEND® na streche budovy, kde sa nachádza otvorené multifunkčné ihrisko, dosahujúce výšky 2 metrov. V návrhu sa počítalo s intenzívnym využitím sietí pri rôznych športových aktivitách. „Použili sme nerezové siete X-TEND® o veľkosti oka MW40 pri priemere lanka 2 mm. Veľkosť oka 40 mm zabezpečuje zamedzenie prieniku tenisovej loptičky na všade prítomné okolité komunikácie. Priemer lanka 2 mm plní bezpečnostnú funkciu, zamedzuje poškodeniu nerezových lán sietí aj prípadnému pádu hráčov,” dodal David Pařízek.

Realizácia prebehla v rekordnom čase od 8. do 27. 6. 2014. Projektantom stavby bol slovenský ateliér SLLA Ing. arch. Michala Suly.

Siete X-TEND® uľahčujú prácu projektantom aj architektom

  • vyriešite zároveň estetickú aj bezpečnostnú funkciu celého projektu,
  • poskytneme vám absolútnu technickú podporu,
  • vďaka našim certifikátom ETA a DNKV získate garanciu bezpečnosti,
  • siete sú certifikované aj pre horizontálne zaistenie pádu (Carl Stahl je jediný výrobca, ktorý túto certifikáciu vlastní),
  • sú bez potreby údržby, vyrobené z jednej z najvyšších tried nerezovej ocele A4, AIS 316,
  • sú imúnne aj voči agresívnemu prostrediu vrátane prímorských oblastí (naše realizácie nájdete napr. na Maldivách).

Životnosť sietí X-TEND®

Naša najstaršia realizácia sietí X-TEND®je z roku 1994 a dodnes plní svoj účel a stojí v tej podobe, ako sme ju zrealizovali. Nikdy sme sa k žiadnej zákazke nemuseli vracať. Pokiaľ by ale predsa len došlo k poškodeniu sietí napríklad z dôvodu vandalizmu, sieť opravíme priamo u zákazníka. Výsledok – funkčná a esteticky neporušená sieť, presne ako tomu bolo pred zásahom.

Autor: Romana Ripper
Foto: Archív fírem
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama