Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Netradičné projekty stoja na poctivom remesle

Zverejnené: 5. 5. 2020

Česká firma KASPER CZ (z Trutnova) už viac než štvrť storočia vyrába a dodáva všetky typy drevených nosných konštrukcií pre tradičné aj atypické projekty. Pre svoje realizácie hľadá inovatívne riešenia, disponuje moderným strojným vybavením a rovnako ako architekti aj projektanti s ktorými spolupracuje, využíva aj možností najnovších sofrwarov. To je spolu s profesionálnym prístupom dôvod, prečo je táto spoločnosť podpísaná pod mnohými jedinečnými projektmi.

Pavilón ajurvédskej medicíny. Foto: Milan Kabelka

V súčasnosti je táto firma jedným z najvyhľadávanejších dodávateľov strešných konštrukcií (väzníkov so styčníkovou doskou, klasických krovov aj lepených drevených konštrukcií) a nosných stenových dielcov pre drevostavby a to nielen vo východných Čechách, kde sídli. „Ročne vyrobíme a zmontujeme viac ako tisíc zákaziek," prezrádza výkonný riaditeľ Ing. David Kasper a dodáva: „Máme overených dodávateľov dreva – či už tuzemských, tak zahraničných. Posledné dva roky dovážame väčšiu časť reziva pre výrobu konštrukcií zo Švédska. Vo výpočte najnovších zmien, do ktorých sa firma rozhodla investovať, nechýba rozšírenie asfaltobetónových plôch, vybudovanie krytých skladov reziva, výstavba nových hál pre tesárske konštrukcie opracované na CNC strojoch a na výrobu stenových panelov a vykonávanie povrchových úprav. „Zároveň sa snažíme ísť cestou ekologickej zodpovednosti, novo sme zaobstarali tiež linku na výrobu drevených brikiet z odpadu, ktorá je od roku 2019 v prevádzke," vymenováva David Kasper. Takisto zmieňuje, že spoločnosť sa v poslednej dobe podieľala tiež na realizácii stavieb, ktoré pre svoj výnimočný koncept aj spracovanie získali významné ocenenia: „Niektoré realizácie boli náročnejšie než iné. V niektorých prípadoch sme čelili výzvam v podobe atypických konštrukčných detailov a požiadaviek na veľmi vysokú kvalitu."

Lyžiarska klubovňa v Trutnove, foto Miloš Šálek
Lyžiarska klubovňa v Trutnove, foto Miloš Šálek

Najväčší v strednej Európe

Pre Pavilón ajurvédskej medicíny od architekta Jakuba Tejkla, ktorý v roku 2018 rozšíril Rezort Svätá Kateřina na Vysočine, dodávala firma KASPER CZ kompletné nosné drevené konštrukcie. Zaujímavé je, že väčšinová časť konštrukcie je umiestnená na masívnych žulových kameňoch vo výške jedného až dvoch metrov nad zemou, a za pozornosť stoja tiež atypické stĺpy, ktoré majú pôdorysný tvar "+" "T" a "L". Na stavbu bolo použitých 340 m³ reziva a všetky prvky konštrukcie boli starostlivo opracované na CNC drevoobrábacom centre. Tento unikátny objekt získal v minulom roku prestížne ocenenie Stavba roka, v súčasnosti prebieha hlasovanie v ankete Drevená stavba roka, v ktorej tiež získal nomináciu a ktorá bude vyhodnotená v tohto roku.

Detail krovu v kaplnke sv. Jozefa v Slavětíne, foto Miloš Šálek
Detail krovu v kaplnke sv. Jozefa v Slavětíne, foto Miloš Šálek

Útočisko z CLT panelov

Do prírodného prostredia krkonošského lesa bola zasadená štýlová drevostavba ležiaca v nadmorskej výške 507 m n.m. Lyžiarska klubovňa na trutnovskej Paradráhe, ktorej autorom je architekt Michal Rosa, je dvojpodlažný objekt s dvojicou pultových striech, ktorý lyžiarom ponúka všetok komfort - dve klubovne a spoločenskú miestnosť, šatne , umyvárne aj garáž pre rolby a skúter. Východná fasáda ustupuje za krytú vonkajšiu plochu, ktorá čiastočne slúži ako mazací box a čiastočne ako divácka terasa. Na stavbu bolo použité smrekové a smrekovcové drevo - 1000 m² CLT panelov, ktoré v Čechách zatiaľ nie sú príliš bežné, ale vzhľadom na ich vlastnosti možno očakávať nárast ich popularity. Ďalej boli použité two by four panely, smrekovcový masív a sušené hobľované rezivo S4S; všetko chráni pred nepriazňou počasia 250 m² väzníkových striech. Časopis Forbes zaradil stavbu do rebríčka Najzaujímavejšie stavby Česka a je tiež jedným z kandidátov na ocenenie Drevená stavba roka.

Nový krov z hoblovaného masívu

V súčasnej dobe prechádza kompletnou obnovou kaplnka sv. Jozefa vo Slavětíne, ktorá bola postavená zhruba pred 120 rokmi a bez zásadnej, avšak citlivej rekonštrukcie by lokalite už dlho slávu neprinášala. Táto realizácia je v mnohých ohľadoch skutočne výnimočná - v porovnaní s novostavbami rodinných domov si žiada odlišný prístup. Nový krov je zo smrekového hobľovaného masívu opracovaného na CNC drevoobrábacom centre, bez ďalších povrchových úprav. Ako záklop strešnej roviny slúžia smrekové podlahové fošne, ktoré sú kvôli čo najväčšej odolnosti, ošetrené tromi nátermi bielej olejovej lazúry.

Tento článok vyšiel v časopise INTRO Drevo. Viac na www.introonline.cz

Autor: Kolektív autorov
Foto: Milan Kabelka, Miloš Šálek

Tématické odbory

reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama