vyhľadávanie
Dnes je 27.7.

Nosné múry. Ako ich poznať a čo si postrážiť pred rekonštrukciou?

Zverejnené: 17. 5. 2024

Chystáte sa rekonštruovať a máte obavy, aby ste nezasiahli nosný múr? Neodborným zásahom riskujete nielen pokutu, ale v horšom prípade spadnutie strechy nad hlavou. Ako rozpoznať nosnú stenu a prečo by mal mať pri posudzovaní vždy konečné slovo statik?

Na búranie ľahkých priečok stavebné povolenie nepotrebujete. Zdroj: anatoliy_gleb, shutterstock

Potrebujete vytvoriť nový otvor pre okno alebo dvere alebo chcete prepojiť viac miestností do jednej? Pred začatím búrania je nevyhnutné si zistiť, či je daný múr nosný, alebo ide „len” o priečku. Zatiaľ čo nosné steny sú previazané s ďalšími nadväzujúcimi konštrukciami, ako sú stropy, základy, strešné konštrukcie a krovy, priečky iba rozdeľujú priestor do jednotlivých miestností a ich búranie nepredstavuje (väčšinou!) také riziko. V tomto článku vám predstavíme 5 aspektov, podľa ktorých sa dá riadiť pri určovaní typu múru. Základom úspechu je snažiť sa získať o stene čo najviac informácií - od hrúbky po materiál. Dodajme, že vo väčšine prípadov možno zasiahnuť aj do nosných múrov – treba však mať na mysli, že takýto zásah vyžaduje posúdenie statika a povolenie od stavebného úradu.

1. Pozícia múru v budove

Začnime tým najjednoduchším. Obvodové steny, teda tie, ktoré nájdeme po obvode domu, sú takmer vždy nosné. Keďže samotné obvodové múry by nedokázali zaistiť dostatočnú oporu pre ďalšie konštrukcie, nachádzajú sa nosné múry tiež v interiérovej časti stavby.

2. Štrukturálne prvky

Na vnútorné nosné múry obvykle nadväzujú ďalšie nosné konštrukcie – kolmo uložené stropné (strešné) konštrukčné prvky (panely, trámy) alebo sa o poschodie vyššie v mieste nad nosným múrom nachádzajú ďalšie nosné prvky (stĺpy, steny...). Ďalšou indíciou, že sa jedná o nosný múr, vám môže byť aj umiestnenie schodiska v dome a pozícia stropných otvorov – ich dlhší rozmer väčšinou býva práve v smere nosných prvkov.

Že sa jedná o nosný múr naznačí aj schodisko a preklady. Foto: Jiří Hejhálek
Že sa jedná o nosný múr naznačí aj schodisko a preklady. Foto: Jiří Hejhálek

Všímajte si aj stĺpy a prievlaky. Pokiaľ je totiž stena prerušená stĺpom alebo prievlakom, pôjde pravdepodobne o nosnú konštrukciu.

3. Materiál a hrúbka

Obvykle platí, že nosné steny sú oproti priečkam hrubšie (majú spravidla minimálne 150 mm). Existujú ale aj domy, kde môžete naraziť aj na pomerne tenké nosné steny. Na druhú stranu sa nenechajte zmiasť akustickými a zdvojenými priečkami, ktoré môžu byť naopak široké až 250 mm. Materiálovo bývajú nosné múry vyrobené z pevnejších materiálov – betónu, tehál, pórobetónu s vysokou pevnosťou alebo z kameňa. Oproti tomu ľahké priečky sú vyhotovené väčšinou z ľahkého pórobetónu, preglejky, sadrokartónu alebo drevotriesky.

4. Projektová dokumentácia

Preštudovanie si stavebných plánov je stávkou na istotu. Najviac vám poslúžia najmä skladby stropných a stenových panelov s popisom všetkých prvkov. Ďalej sa nosné múry spravidla nachádzajú nad betónovými pätkami alebo základovými pásmi. Ak nie sú výkresy kompletné, ponúka sa vykonanie stavebno-technického prieskumu sondou, ku ktorému sa následne vyjadrí statik.

Pokiaľ je stena prerušená stĺpom alebo prievlakom, pôjde o nosnú konštrukciu. Foto: Jiří Hejhálek
Pokiaľ je stena prerušená stĺpom alebo prievlakom, pôjde o nosnú konštrukciu. Foto: Jiří Hejhálek

5. Posudok od statika

Pokiaľ nebudete 100% schopní vylúčiť, že stavebnými úpravami nezasiahnete do nosnej konštrukcie, konzultujte svoj zámer s autorizovaným statikom, ktorý pozná, akým spôsobom stavba funguje a poradí, čo je možné vybúrať a čo nie. V prípade ťažkých priečok z tehál, betónových panelov a tvárnic je konzultácia s odborníkom dokonca nevyhnutná. To isté platí pri starých budovách, v ktorých môžu byť pôvodné nosné steny narušené a aj keby ste do nich nechceli zasahovať, statik vám môže odporučiť ich podoprieť, vystužiť alebo opraviť.

Kedy zájsť na stavebný úrad?

Pred zásahom do nosnej steny vás neminie návšteva stavebného úradu a vybavenie stavebného povolenia. Jeho súčasťou musí byť okrem projektu aj spomínané posúdenie od statika. Pozor na to, že aj priečky v systéme panelovej výstavby môžu podopierať stropný panel alebo časť schodiska. Tento jav môžeme pozorovať najmä pri predvojnových domoch, v ktorých bývajú murované stropy spojené s priečkami oceľovými nosníkmi (ide o tzv. Kleinov strop). Samotné búracie práce by potom mala vykonávať iba firma s príslušnými oprávneniami.

Stropná konštrukcia Miako posadená kolmo na nosné múry. Foto: HELUZ
Stropná konštrukcia Miako posadená kolmo na nosné múry. Foto: HELUZ

Na záver

Tento článok slúži iba na predbežný odhad. Identifikácia nosných múrov je náročná a komplexná úloha vyžadujúca starostlivé posúdenie a jediným človekom, kto by o nich mal rozhodovať, je len statik. Pokiaľ si teda nie ste 100% istí, do rekonštrukcie sa sami nepúšťajte. Investícia do odborného posudku sa vám oplatí – náklady na jeho vypracovanie budú niekoľkonásobne nižšie ako výdavky na opravy problémov, ktoré by mohli vzniknúť nepremysleným a neodborným zásahom.

Čítajte tiež:

Autor: Mgr. Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Priečky, schody a stropy Ytong a ich uplatnenie pri rekonštrukciách

Zverejnené 26.7. Ako si zaistiť pekné a moderné bývanie, keď nové domy sú neúnosne drahé a hypotekárne úroky vysoké? Pre mnohých záujemcov o vlastné bývanie tak prichádza do úvahy rekonštrukcia alebo prestavba existujúceho objektu. ísť na článok

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Aký bazén sa hodí do vašej záhrady

Zverejnené 24.7. Leto je v plnom prúde a túžba po osviežení počas horúcich dní je veľká. Ak máte záhradu, určite vás láka súkromie a pohodlie vlastného priestoru, kde si môžete užiť vodné radovánky a príjemné schladenie. Výber správneho bazéna môže byť kľúčom k… ísť na článok

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Do Slnečných kúpeľov v Luhačoviciach sa vracia spoločenský život

Zverejnené 23.7. Náročná rekonštrukcia Jurkovičových stavieb Vodoliečebného ústavu a Slnečných kúpeľov je na konci a do pamiatkovo chráneného areálu sa rýchlo vracia život. Od jari tohto roku sa tak návštevníci Luhačovíc môžu vypraviť na úžasnú expozíciu Dušana… ísť na článok

reklama