Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 29.3.

Novinka RAURAIN v systéme decentrálneho vsakovania vody REHAU – RAUSIKKO

Zverejnené: 13. 8. 2009

Systémy RAUSIKKO RR a RAUSIKKO MR, ktoré vyvinula spoločnosť REHAU, sú určené k decentrálnemu vsakovaniu, riadenej retencii a k akumulácii dažďovej vody a ich použitie sa riadi kvalitou povrchovej vody určenej k vsakovaniu. Významný je aj program RAURAIN určený pre efektívne využitie zrážkových vôd.

Moderné komunálne hospodárenie s dažďovou vodou v dnešnej dobe vyžaduje miestne decentrálne vsakovanie, ktoré má prínos nielen pre investorov v nových priemyselných zónach, ale aj pre drobných stavebníkov.

Systém RAUSIKKO RR (trubka-rigol) sa používa pre vsakovanie prevažne čistej odtokovej vody, napr. zo strešných plôch v obytných oblastiach. Zrážková voda sa dostáva cez kontrolnú a rozdeľovaciu šachtu RAUSIKKO do napojeného systému trubka-rigol, obr. 1. Podrobne sme o tom písali v [1]. Vsakovanie mulda-rigol v systéme RAUSIKKO MR (mulda-rigol) sa používa pre mierne znečistenú povrchovú vodu, napr. z vedľajších komunikácií, plôch dvorov, ale najviac sa využíva pri realizácii odvodnenia parkovísk nákupných centier, kde pri tomto riešení nie je potrebné používanie odlučovačov ropných látok – „lapačov”.


Obr. 1: Schéma systému RAUSIKKO VOLUME pri použití štrkovej výplne vsakovacieho rigolu, systém RR (trubka-rigol) - vzorový priečny rez

Odtekajúca dažďová voda je najskôr odvedená do zatrávneného koryta. Odtiaľ sa vsakuje cez vrstvu oživenej materskej pôdy, ktorá zaistí dodatočnú filtráciu dažďových vôd do rigolu ležiaceho pod týmto korytom. Škodlivé látky, ktoré sa v niektorých prípadoch v týchto povrchových vodách vyskytujú, sú pri tomto postupe pôdou odbúrané či zachytené, obr. 2.

Pri obidvoch uvedených systémoch je základná myšlienka rovnaká – odviesť zrážkovú vodu čo najrýchlejšie pod povrch a tam ju s časovým omeškaním vsiaknuť alebo odviesť do retenčnej nádrže. Funkciu zadržiavača pritom plní rigol vytvorený špeciálnym rozvodným potrubím RAUSIKKO obsypaným štrkom a to všetko je zabalené filtračnou geotextíliou (rúnom) RAUMAT. Zachytená dažďová voda sa potom s časovým odstupom vsakuje z tohto rigolového systému veľkoplošne do spodných pôdnych vrstiev alebo je riadeným odtokom pomocou škrtiacich šácht odvedená zo systému, napríklad do vodoteče či kanalizácie.


Obr. 2: Schéma systému RAUSIKKO MR – vsakovanie koryto-rigol pri použití štrkovej výplne vsakovacieho rigolu – vzorový priečny rez

Pred vlastným návrhom je potrebné si vyjasniť za akých podmienok budeme dažďové vody vsakovať

  • O vsakovaní hovoríme pokiaľ je koeficient filtrácie pre okolité zeminy 10–3 až 10-6 m/s. Ak máme okolité zeminy s koeficientom filtrácie 10–7 až 10–10 m/s, hovoríme o riadenej retencii.
  • Ďalšou obmedzujúcou podmienkou je odstup od hladiny podzemnej vody, ktorý musí byť min. 1 m odo dňa zasakovacieho či retenčného rebra.
  • Veľmi významná je oblasť geotechniky. Je potrebné dať si veľký pozor na možný prípad, keď sa v určitých lokalitách vyskytujú zeminy, ktoré sa po nasiaknutí vodou stavajú nestabilnými. Tu je potrebná konzultácia s hydrogeológom.

Veľmi dôležité je správne zhotovenie návrhu zasakovacieho systému

Každému projektantovi odporúčam, aby sa dôkladne zoznámil s lokalitou, pre ktorú projekt spracováva, a aby sa sústredil niekedy aj na menej významnejšie aspekty, ktoré mu môžu veľa napovedať.

Sú to napríklad: výška vody v okolitých studniach a jej prípadné kolísanie v priebehu roka, výskyt mokradných rastlín, správnosť funkcie melioračných systémov, výskyt vodotečí v okolí a veľa ďalšieho.

Ako jeden z najdôležitejších faktorov je veľmi úzka spolupráca s hydrogeológom, ktorý detailne pozná miestne pomery. Mnohým investorom sa tieto náklady hneď v počiatku projektu zdajú zbytočné, tzn. navyše. Z praxe však môžem potvrdiť, že rovnako, aj keď so značným časovým odstupom, investor nakoniec prizve miestneho kvalifikovaného hydrogeológa ku spolupráci, ale v tej chvíli sú náklady, ktoré si nové zmeny vyžiadajú, už mnohonásobne vyššie, ako keby sa na tohto špecialistu obrátil v počiatku.


Obr. 3: Akumulačný blok REHAU RAUSIKKO BOX

Ďalšou možnosťou pre riešenie zasakovania či akumuláciie dažďových vôd je použitie akumulačných blokov RAUSIKKO BOX (štandardný rozmer: šírka 0,8 m, výška 0,66 m, dĺžka 0,8 m). Tieto bloky majú špeciálny, patentom chránený stredový rozvodový priestor, ktorý zaisťuje dokonalé rozvedenie vôd po celom akumulačnom priestore. Toto riešenie sa najviac využíva pri odvode dažďových vôd podtlakovým systémom „PLUVIA„. Špeciálny rozvodný kanál zaistí nielen plynulý konštantný bezchybný rozvod vody až na koniec galérie, ale tiež umožní sedimentáciu kalových častíc, ktoré sú obsiahnuté v odvedených vodách a pri tlakovom čistení veľmi jednoduchý odtok sedimentu do kalového sedimentačného priestoru kontrolných šácht, obr. 3. Pri riešení návrhu v systéme RAUSIKKO RR a RAUSIKKO MR v zhotovení s akumulačnými blokmi, obr. 4., je možné využiť prednosti týchto akumulačných blokov, ktorou je akumulácia vo výške 95 % oproti akumulácii v štrku, ktorá je iba 35 %. Táto prednosť nám umožní efektívnejšie využiť pozemok určený k likvidácii dažďových vôd.


Obr. 4: Schéma systému RAUSIKKO MR – vsakovanie koryto-rigol pri použití akumulačných blokov vsakovacieho rigolu – vzorový priečny rez

Rôzne variabilné zostavy je možné využiť nielen pre priame vsakovanie dažďových vôd, ale tiež pre realizáciu akumulačných retenčných nádrží ako alternatívu k finančne nákladným betónovým nádržiam. Ich vodotesnosť je zabezpečená fóliou z HD PE obojstranne chránenou geotextíliou.

Nevyhnutnou podmienkou pre bezchybné fungovanie celého systému RAUSIKKO je jeho presný návrh a výpočet. Tu sa vychádza z množstva zrážkovej vody r 1,15 v l/s × ha a vsakovacieho výkonu zeminy. Firma REHAU disponuje osobitne pre tento účel vyvinutým počítačovým programom, pomocou ktorého možno riešiť a modelovať každú stavebnú situáciu. Tento program je k dispozícii tiež všetkým záujemcom, ktorí k likvidácii dažďovej vody chcú pristupovať ekologicky.


Obr. 5: RAURAIN – program pre efektívne využitie dažďovej vody

RAURAIN – program pre efektívne využitie zrážkových vôd

Firma REHAU sa nešpecializuje iba na riešenie ekologickej likvidácie dažďových vôd, ale má pre svojich zákazníkov pripravený celý program pre efektívne využitie zrážkových vôd. Tento firma REHAU prezentuje pod názvom RAURAIN, obr. 5. Program RAURAIN I je určený predovšetkým pre využitie zachytených dažďových vôd zo striech v oblasti záhrady.

Program RAURAIN II umožňuje využitie dažďových vôd zvedených zo striech predovšetkým ako úžitkovej vody napr. v rodinnom dome, ale tiež aj v oblasti záhrady. Tu sa využívajú pre akumuláciu dažďových vôd akumulačné nádrže z veľmi kvalitného HDPE o objeme 1800, 3300 a 5000 l. Súčasťou týchto systémov sú čerpadlá, rôzne armatúry, filtre a u systéme RAURAIN II centrálna kompaktná jednotka, ktorá zaisťuje automatickú prevádzku celého systému. Prípadná nadbytočná voda je zvedená do zasakovacích systémov, obr. 6.


Obr. 6: Schéma systému RAURAIN II

Vsakovanie dažďovej vody nemá zďaleka iba ekologický aspekt, je tu veľmi významná aj ekonomická stránka. Použitím systému REHAU – RAUSIKKO dochádza k výraznej úspore nákladov, a to ako z hľadiska zadováženia systémov (vyvarujeme sa použitiu kanalizačných rúr veľkých priemerov určených k pohlteniu prívalových dažďov, ich obstarávacia cena aj pokládka je radovo v miliónoch), tak aj z hľadiska úspory prípadného budúceho stočného. Na základe doterajších, viac ako 8 ročných skúseností so systémom REHAU – RAUSIKKO a z akcií realizovaných v ČR je možno uviesť, že návratnosť investície pri súčasných cenách stočného je do 6-tich rokov.


Obr. 7: Vsakovanie dažďových vôd – akumulačné bloky 760 m³ BAUHAUS Brno

Literatúra a zdroje:

[1] O systéme RAUSIKKO sme písali v článku: Bek, J.: RAUSIKKO – systémy k decentrálnemu vsakovaniu dažďovej vody, Stavebníctvo a interiér č. 9/2003, str. 30.

Autor: Ing. Jaroslav Beck
Foto: Archiv firmy REHAU, s.r.o.
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zateplením k uhlíkovej neutralite

Zverejnené 29.3. Dnes už nikto nepochybuje, že znižovanie spotreby energie zohráva kľúčovú úlohu v boji proti klimatickej kríze. Väčšina domácností však býva v starších a energeticky neefektívnych domoch. Z nich uniká veľké množstvo tepla, takže značná časť energie… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

reklama