Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 19.4.

Novinky v dizajne obkladov a dlažieb

Zverejnené: 30. 11. 2019

Na nedávnom veľtrhu v Bologni boli predstavené nové trendy a vzory z odvetví obkladov a dlažieb na rok 2020. Imitácia mramoru, retro vzory, korodujúci kov patria medzi to, čo nás čaká a neminie. Dostatok inšpirácie nájdete v tomto článku.

Dizajn onyxových kameňov je na obklade vo veľkom formáte priam ohromujúci. Fotografia je z veľtrhu CERSAIE, ktorý sa konal v septembri 2019.

Prírodné materiály na prvom mieste

Najvýraznejším trendom z hľadiska dlažieb a obkladov bude podľa odborníkov aj v roku 2020 najmä imitácia prírodných materiálov. Tie sú pre návrhárov už niekoľko rokov najväčšou studňou inšpirácie. Prírodné vzory obvykle ani po rokoch nevyjdú z módy - na rozdiel od výraznejších jednofarebných variantov, napríklad sýto žltej či oranžovej ... "Najväčším hitom veľtrhu Cersaie pre rok 2020 sú bezpochyby dlaždice v dizajne mramoru vo veľmi odvážnych až divokých tónoch," povedal konateľ spoločnosti M.B. Keramika Martin Bezděk. Priaznivci extravagantného bývania tak budú môcť v budúcom roku siahnuť po dizajne zlatého, sýto zeleného, modrého či antracitovo čierneho mramoru. V niektorých prípadoch potom môžu zvoliť aj namiešanie viac farieb dokopy, napríklad zlatej s modrou alebo čiernou.

Niektoré originálne mozaiky pripomínajú umelecké diela
Niektoré originálne mozaiky pripomínajú umelecké diela

A čo tak Valentino alebo Versace v kúpeľni?

Obklady a dlažby bežne navrhujú aj prestížne módne domy ako napríklad Valentino či Versace. Pre budúci rok si obaja prichystali luxusné obklady a dlažby, ktoré korešpondujú s ich oblečením. Napríklad ikonická červená alebo zelenkavá farba topánok od Valentina sa novo objavuje aj na obkladoch a dlažbách. Vyloženou lahôdkou potom môže byť napríklad monogram tejto značky na kúpeľňových obkladoch. Obkladom a dlažbám značky Versace stále dominuje prvok Medúzy alebo typického gréckeho meandru. Úplnou novinkou sú však nové dekory série Alphabet zobrazujúce ozdobné písmená, ktoré môžeme aktuálne nájsť aj na odevoch z najnovších kolekcií značky. Menej extravagantné, avšak nemenej pôsobivou novinkou je potom séria Eterno vo vernej imitácii zhoreného dreva, ktorá bola predstavená v niekoľkých magických odtieňoch.

Dlažba Versace Eterno
Dlažba Versace Eterno

Retro vzory na malých obkladoch

Hoci sú hlavným súčasným trendom najmä veľkoformátové dlažby a obklady, určité novinky bude v budúcom roku možné zaznamenať aj u výrazne menších prevedení. Tu budú hlavným trendom najmä retro vzory, z hľadiska rozmerov ide predovšetkým o veľkosť 20x40 cm alebo tehlový tvar obkladov vo formáte 10x20 cm a 10x30 cm. Retro štýl sa pritom hlási k návratu v novodobom a modernom poňatí. Zatiaľ čo predtým retro obklady zdobili celé kúpeľne, dnes je bežnejšia ich aplikácia iba v časti z nich, kde plní funkciu dekoratívneho prvku. Retro štýl dlaždíc je dnes natoľko populárny, že sa objavuje ako dekorácia nielen v kúpeľniach, ale aj inde v byte, napríklad v spálni, obývacom priestore, ale aj v kaviarňach ...

Retro obkladové tehly
Retro obkladové tehly

Dizajn skorodovaného plechu na veľkoformátoch

Ďalším netradičným variantom obkladu, ktorý patrí k novinkám, je dizajn skorodovaného plechu. Hoci sa podobné realizácie objavili na veľtrhoch už v minulosti, pre budúci rok budú k dispozícii aj vzory v petrolejovej, tmavo modrej, zelenej a tehlovej farbe. "U týchto obkladov a dlažieb platí, že čím väčší formát majú, tým viac na nich vyniká kresba a to neplatí len pre vzor kovu, ale aj pre imitáciu mramoru, dreva alebo betónu. Na obkladoch malého formátu dizajn prírodných materiálov neoslní zďaleka toľko, ako na formáte veľkom. Preto odporúčame rozmery aspoň 90x90 cm alebo 60x120 cm, najväčšie možné prevedenie potom dosahuje rozmerov až 160x320cm, "doplnil Martin Bezděk.

Obklad v dizajne skorodovaného plechu
Obklad v dizajne skorodovaného plechu

Interiér aj exteriér v jednotnom kamennom vzore

Pomerne novým dizajnom, ktorý sa v budúcom roku dostane na výslnie, je vzor Terazzo. Ten interpretuje kameň, ktorý je zmesou cementu, ušľachtilých kamenných drvín a farbív. V kamenárstva je bežne využívaný pri výrobe schodísk. Tento dizajn sa v roku 2020 bude objavovať či už v podobe interiérového obkladu, tak dlažby. A dokonca ho uvidíme aj na vonkajších dlažbách s hrúbkou 2 cm, ktoré sa štandardne pokladajú na terče, do štrku alebo do trávy. Užívateľ si tak bude môcť vytvoriť zaujímavú linku, ktorá sa ponesie ako interiérom, tak exteriérom a bude obe časti udržiavať v jednotnom koncepte.

Imitácia mramora v jednotnom divokom prevedení
Imitácia mramora v jednotnom divokom prevedení

Súvisiace články:

Autor: Kolektív autorov
Foto: Archív firmy M.B.Keramika
reklama

Nové

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Tenkovrstvá, murovacia, zakladacia, alebo tepelnoizolačná malta. Ako vybrať správnu

Zverejnené 15.4. Výrobcovia mált sa ich výber snažia stavebníkom čo najviac zjednodušiť, napriek tomu občas narazíte na otázky, z ktorých plynie, že ľudia nad voľbou tej správnej malty váhajú. Pozrime sa preto, aké malty ponúka pre svoj stavebný systémy z pórobetónu… ísť na článok

Zasadený dom

Zasadený dom

Zverejnené 16.4. Okrem organického prepojenia interiéru s exteriérom, horizontálnej formy a nenápadnosti v teréne je zaujímavým prvkom rodinného domu Zasadený jeho materialita. Je postavená na pravdivosti prírodných materiálov, ich pokojnej farebnosti, odolnosti a… ísť na článok

reklama