Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 14.5.

Novinky v technickom zariadení budov

Zverejnené: 10. 6. 2015

V minulom čísle sme predstavili novinky a trendy v kúpeľniach. Teraz sa poďme pozrieť na vykurovanie, vetranie, klimatizácie či vnútorné kanalizácie. Na veľtrhu ISH, ktorý sa konal začiatkom marca, bolo opäť vidieť množstvo zaujímavých výrobkov.

Pasívny dom či dom s takmer nulovou spotrebou energie je vízia, ktorou by sa malo uberať české a slovenské stavebníctvo. Aspoň podľa stratégie, na ktorej sa v roku 2007 zhodla EÚ. Tento dom by mal mať nielen vynikajúce parametre tepelnej izolácie a veľmi tesné konštrukcie, ale aj s tým súvisiace riadené vetranie s rekuperáciou tepla.

Pre veľké množstvo domácností však bude najskôr táto smernica len časťou zaručujúcou kvalitné bývanie. Už v súčasnosti je totiž dôležitý prakticky celý odbor TZB vrátane kvalitného dizajnovo príťažlivého zdroja vykurovania, odhlučnenej kanalizácie a ďalších prvkov. Niektoré novinky pre rok 2015 vám teraz predstavíme.

Nástenný kondenzačný kotol z tvrdeného titánového skla

Nástenný kotol by mal mať nielen výborné technické parametre, ale rozhodne by mal zaujať aj svojim vzhľadom. Výrobok, ktorý toto spĺňa, predstavila Bosch Termotechnika, divízia BUDERUS. Tento nový nástenný kondenzačný kotol sa volá Logamax plus GB192i a je dodávaný vo výkonoch 15, 25, 35 a 50 kW, vďaka čomu sa hodí prakticky do všetkých typov rodinných domov. Jeho predná plocha je vybavená tvrdeným titánovým sklom bielej alebo čiernej farby. Okrem krásneho vzhľadu umožňuje toto riešenie aj bezdotykové ovládanie a nastavovanie základných funkcií na čelnom paneli kotla.

Nástenný kondenzačný kotol z tvrdeného titánového skla Logamax plus GB192i
Nástenný kondenzačný kotol z tvrdeného titánového skla Logamax plus GB192i

Nástenný plynový kotol s intuitívnym ovládaním cez internet

Bosch Termotechnika predstavila aj novú generáciu nástenných plynových kotlov. Teraz pod divíziou Junkers a pod názvom Cerapur 9000i. Podobne ako Logamax plus GB 192i sa aj tento produkt pýši neobyčajným dizajnom tvoreným čelnou stranou z nerozbitného skla, bielej alebo čiernej farby. Na rozdiel od Logamaxu má však tento kotol zaoblené hrany. Cerapur 9000i sa môže popýšiť jednoduchou inštaláciou, intuitívnym ovládaním a výkonom od 20 do 50 kW. Expanzná nádoba, ktorú obsahuje, má objem 15 litrov zaručujúcich flexibilitu a možnosť pripojenia ako radiátora, tak podlahového vykurovania. ”I” v názve potom znamená pripravenosť tohto kotla na pripojenie k internetu a jeho následné ovládanie cez aplikáciu JunkersHome zo smart telefónu, tabletu či počítača.

Nástenný plynový kotol Cerapur 9000i
Nástenný plynový kotol Cerapur 9000i

Odhlučnený odpadový systém tlmiaci zvuk až na 16 dB

Odpadový systém odolný proti horúcej vode, korózii a tlmiaci zvuk až na 16 dB bol k videniu na stánku firmy Nicoll a volá sa FRIAPHON. Tento výrobok určený k inštalácii domovej splaškovej a dažďovej kanalizácie je z vysoko akostnej umelej hmoty. Výborných hodnôt odhlučnenia dosahuje zložením hrubostenných plastových trubiek a tvaroviek. Táto duálna technika umožňuje delený odraz zvukových vĺn už v stene rúrky, čím je zásadne obmedzené šírenie zvuku do okolitého prostredia. Dôležitá je aj výnimočná materiálová skladba hmoty rúrky, hrúbka stien u tvaroviek a uchytenie zvislého potrubia pomocou opornej a klznej združenej objímky, ktorá výrazne redukuje prenos zvukových vĺn do stavebnej konštrukcie a naopak.

Odhlučnený odpadový systém FRIAPHON
Odhlučnený odpadový systém FRIAPHON

Dizajnový konvektor kombinujúci drevo a lakovaný nerez

Luxusné nástenné a samostojace konvektory pomenované COIL-ND a COIL-SD patria medzi dizajnové vykurovacie telesá a na veľtrhu ISH zaujali nielen svojim vzhľadom, ale aj výborným výkonom. Zovňajšok týchto telies utvára predná nerezová doska, ktorá môže byť v bielej či čiernej farbe s vysokým leskom alebo v nereze. Obvod telesa je potom z kvalitne spracovaného dubového či jaseňového dreva, nepodliehajúceho teplotnému namáhaniu. Vykurovací výkon nástenných konvektorov je až 4 911 W, samostojace konvektory dosahujú výkonu až 5 763 W. Výrobcom týchto vykurovacích telies je česká firma MINIB, a.s.

Dizajnový konvektor kombinujúci drevo a lakovanú nerez COIL-SD
Dizajnový konvektor kombinujúci drevo a lakovanú nerez COIL-SD

Tichá rekuperačná jednotka pre bytový segment

Správneho a zdravého vetrania domov a obytných priestorov bez plytvania energiou je možné dosiahnuť s rekuperačnou jednotkou VENUS od spoločnosti 2VV s.r.o. určenou pre rezidenčný segment. Táto rekuperačná jednotka umožňuje využitie od najzákladnejších aplikácií pre nenáročných užívateľov až po sofistikované režimy s vysokou triedou filtrácie, výkonnými EC motormi a možnosťou pripojenia kontrolných čidiel. Tieto čidlá zabezpečujú plne automatickú prevádzku schopnú uspokojiť aj potreby najnáročnejších zákazníkov. Konštrukčnou zaujímavosťou jednotky VENUS je jej plášť, vyrobený z expandovaného polypropylénu (EPP). Tento materiál zabezpečuje okrem zdravotnej nezávadnosti, tepelnej izolácie a účinného tlmenia mechanických vibrácií aj vysokú tesnosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou energeticky úspornej prevádzky. Vďaka použitiu materiálu EPP je hlučnosť celej jednotky pri maximálnom výkone iba 37,3 dB(A). Účinnosť spätného získavania tepla je 93 %.

Tichá rekuperačná jednotka VENUS
Tichá rekuperačná jednotka VENUS

Kompaktná jednotka pre vykurovanie, vetranie, ohrev vody a chladenia

Kompaktná jednotka, ktorá zabezpečí nielen vetranie, lacný ohrev vody a chladenia, ale disponuje aj vykurovacím zdrojom (tepelným čerpadlom o výkone 9 kW a ročným SCOP 5,11), nesie názov NILAN Compact AIR 9. Táto jednotka je výnimočná zaradením tepelného čerpadla do už existujúceho výrobku NILAN Compact, ktorý je zaradený v programe Nová zelená úsporám a má certifikáciu Passivhaus Inštitútu Darmstadt. Jednotky tohto typu boli použité v najúspešnejších domoch sveta v rámci súťaže Solar Decathlon. V Českej republike sa potom vyskytli v prvom pasívnom dome certifikovanom Centrom pasívneho domu. Pre samotných užívateľov je veľký prínos v minimálnom množstve zabraného miesta v dome (len 0,54 m2) a v integrácii všetkých potrebných technológiií pre zabezpečenie domu do jednotného zariadenia. Tým sa znižujú nielen obstarávacie, ale tiež servisné náklady.

Vzduchové dverové clony s dizajnovou reklamou

Na stánku firmy STAVOKLIMA s.r.o. bol najväčší záujem o vzduchovú dverovú clonu „Li” s vstavanou dynamickou reklamou. Táto clona predstavuje splynutie technického zariadenia, ktoré zabraňuje stratám tepla a zároveň slúži ako prvok moderného marketingu. Vďaka dizajnovému panelu umiestnenému na tomto výrobku je možné nielen dokonale navrhnúť interiér, ale pri použití reklamy aj skrátiť návratnosť tepelného zariadenia, akým vzduchová dverová clona je. Možnosť použitia je pre výšky dverí od 2,2 do 3,5 m a šírky dverí od 1 do 2,5 m. V prípade väčšej šírky dverí je možné clony vybaviť spojovacím dielom, prepojiť ich a pokryť tak prakticky akúkoľvek dĺžku. Tento produkt je vhodný do nákupných stredísk, multifunkčných objektov, letísk, bánk, hotelov, staničných hál atď.

Okrem nových výrobkov sa naša redakcia zamerala prakticky na všetky české a niektoré zahraničné firmy. Okrem vyššie uvedených v nás zanechali najväčší dojem nasledujúce:

JANKA ENGINEERING s.r.o

Spoločnosť JANKA ENGINEERING, ktorej korene siahajú až do roku 1872, na tohtoročnom veľtrhu ISH vo Frankfurte ukázala, že nezaostáva za najnovšími technológiami a ide ruka v ruke s trendmi dnešných dní. Firma patriaca k popredným výrobcom a dodávateľom komfortnej a priemyselnej vzduchotechniky, klimatizácie a chladenia na svojej expozícii prezentovala výrobky svojich troch divízií. Zástupca vzduchotechnických jednotiek PREMIAIR, klimatizácií HVAC a produktov z oblasti priemyselného chladenia ICL. Najväčší záujem potom vzbudili jednotky PREMIAIR vynikajúce svojou veľkou flexibilitou umožňujúcou prispôsobiť jednotku každému projektu. Použitie tejto klimatizácie je možné prakticky v každej väčšej stavbe. Od nemocničných zariadení s vysokými hygienickými požiadavkami cez laboratóriá, administratívne budovy či kultúrne a obchodné centrá až po priemyslové objekty.

JANKA ENGINEERING s.r.o
JANKA ENGINEERING s.r.o

MINIB, a.s.

S výnimkou dizajnových konvektorov COIL-ND a COIL-SD predviedla spoločnosť MINIB, a.s. aj veľké množstvo ďalších inovácií. Veľký úspech zaznamenali nové facelifty, ktoré sa týkali väčšiny výrobkov. Nový vzhľad umožnil nielen kombináciu niekoľkých farieb, ale dodal vykurovacím telesám aj nové krivky. Výsledkom je ešte krajší a modernejší dizajn. Montážnici ocenia aj jednoduchšiu inštaláciu. Nové konvektory majú unifikovanú pripojovaciu rozteč 50 mm a verzia s nútenou konvekciou je vybavená novými výkonnejšími ventilátormi, ktoré majú oproti predchádzajúcemu prevedeniu polovičný príkon. Spoločnosť MINIB na veľtrhu ISH jednoducho ukázala, prečo je najväčší český výrobca konvektorov a prečo sa k najvýznamnejším producentom radí aj v rámci Európy.

Novinky spoločnosti MINIB, a.s.
Novinky spoločnosti MINIB, a.s.

Domat Control System s.r.o.

Okrem technologicky vyspelých produktov by mali nielen budúce, ale aj súčasné stavby umožňovať pohodlnú a jednoduchú obsluhu. V oblasti systémov a komponentov pre meranie, reguláciu a riadenie budov to znamená predovšetkým jednoduché, zrozumiteľné a dizajnovo čisté rozhranie pre koncového užívateľa. Veľa k tejto téme mal povedať aj český výrobca systémov a komponentov pre meranie a reguláciu vetrania, vykurovania, klimatizácie a energetických celkov Domat Control System s.r.o. Ten umožnil návštevníkom vyskúšať si prácu s prístrojmi aj programami na dvoch testovacích stoloch osadených obľúbenými regulátormi aj novinkami v sortimente, ako je rada podstaníc mark100 až markMX. Zákazníci potom oceňovali predovšetkým podporu štandardných protokolov, ako sú Modbus, OPC a BACnet kombinovanú s viac než 50 drivermi pre cudzie systémy. Veľký záujem bol aj o programovateľný izbový ovládač s farebnou dotykovou obrazovkou s vysokým rozlíšením.

Domat Control System s.r.o.
Domat Control System s.r.o.

Testo AG

Okrem kvalitných výrobkov v oblasti technického zariadenia budov sú v dnešnej dobe nemenej dôležité aj meracie prístroje. Vďaka nim je možné zistiť rýchlosť prúdenia vzduchu v klimatizáciách, emisie, prach či vlhkosť a veľa ďalších zaujímavých informácií. Lídrom v tejto oblasti je Testo AG, ktorý na veľkej ploche svojho stánku prezentoval existujúce aj nové meracie prístroje pre kúrenárov, kominárov či servisných technikov ventilačných a klimatizačných zariadení. Pozornosť zbudili aj prístroje pre energetických audítorov a poradcov. Video z tohtoročnej prezentácie môžete vzhliadnuť na www.testo.de.

Autor: Jan Hejhálek
Foto: Archív fírem
reklama

Nové

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Metropolitná stanica v Lubline. Nový symbol mesta

Zverejnené 13.5. V poľskom meste Lublin bolo v januári tohto roku otvorená nová metropolitná stanica predstavujúca pre mesto nielen architektonickú chválu, ale predovšetkým funkciu primárneho dopravného uzlu. Okrem toho hlavnou prednosťou stanice skutočnosť, že… ísť na článok

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Unikátna inovácia od HELUZu posunie rýchlosť a jednoduchosť stavby zasa o kus ďalej

Aktualizované 11.5. Najčerstvejšia produktová novinka tehlového systému HELUZ privíta do rodiny zmysluplného celku inovatívnu vencovku nesúcu príhodný názov RAPID. Oproti bežným vencovkám sa vyznačuje nadštandardnou tepelnou izoláciou a významným zrýchlením a… ísť na článok

Pohľadové betóny Cemex na oceňovanej Smetanovej lávke v Litomyšli

Pohľadové betóny Cemex na oceňovanej Smetanovej lávke v Litomyšli

Zverejnené 14.5. Nová lávka v Litomyšli už žne prvé ocenenie a zároveň odkazuje k slávnemu rodákovi Bedřichovi Smetanovi. Tento rok v marci si pripomíname 200 rokov od jeho narodenia. ísť na článok

reklama