Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Obnova vodorovnej izolácie objektu bez podrezania muriva

Zverejnené: 20. 10. 2015

Máte dom s porušenou vodorovnou izoláciou a začína vám v múroch vzlínať voda? Rozmýšľate, že by ste mali povolať statika a začať dom podrezávať? Napadlo vás, že je lepšie možno dom zbúrať? Nezúfajte, možno práve teraz je tu pre vás riešenie v podobe injektáže muriva pomocou injektážneho krému Kiesol C.

Murivo je dôležitou súčasťou stavebnej konštrukcie. Jeho úlohou je predovšetkým upravovať vnútornú klímu tak, aby bola čo najmenej závislá na vonkajších podmienkach. Slúži teda prevažne ako tepelná izolácia budov a v kombinácii s inými materiálmi aj ako akustická izolácia. Pritom vďaka otvoreným a prepojeným pórom dochádza aj k žiaducej difúzii vzduchu. Tieto materiálové vlastnosti sa strácajú, ak vnikne do pórov voda. Tá zhorší tepelný odpor, zvýši hmotnosť stavby, zhorší vnútornú klímu budovy, umožní vznik plesní a existenciu baktérií v konštrukcii, v niektorých prípadoch zhorší pevnosť a súdržnosť materiálu. V prípade mrznutia nasýteného materiálu tento materiál dokonca poruší.

Navyše sú súčasne s vodou do stavebnej konštrukcie transportované chemikálie a soli, ktoré po vyschnutí vykryštalizujú. Tým zväčšia svoj objem a pevnosť tak naruší stavebnú konštrukciu – murivo, murovací materiál, omietky atď.

K sanácii vlhkého muriva je potrebné vytvoriť súbor opatrení, ktoré si navzájom vypomáhajú. Je potrebné si uvedomiť, že sanáciu takto degradovaného muriva nie je možné „zachrániť” iba sanačnou omietkou, ktorá je určená pre vydýchanie zostatkovej vlhkosti z muriva a k uloženiu existujúcich solí. Po jej použití je omietka bez viditeľných máp a soľných výkvetov, ale to je všetko. Našťastie sa všetko stále vyvíja a tak už dnes nemusíme pri pohľade na zavlhčené a zasolené murivo (degradované murivo) volať statika, či náš dom vydrží tzv. podrezávanie muriva a vkladanie pevnej bariéry proti vzlínajúcej vlhkosti.

Česká norma a súvisiace predpisy, ktoré sa zaoberajú touto problematikou, okrem už spomenutej invazívnej metódy pripúšťajú aj metódu neinvazívnu a teda šetrnú k murivu. Metóda, ktorá je v súlade s ČSN P 73 06 10 – sanácie vlhkého muriva a nadväzujúca ČSN P 73 06 00 hydroizolácie stavieb je tzv. priama metóda dodatočnej izolácie muriva – horizontálna injektáž proti vzlínajúcej vlhkosti. Keď ešte doplníme prívlastok netlaková, je už na prvý pohľad zjavné, že táto metóda je oveľa dostupnejšia než metódy pôvodné. Samozrejme je tým myslené vlastné zhotovenie dodatočnej vodorovnej izolácie na objektoch, kde už vzhľadom k ich veku je pôvodná izolácia nefunkčná a teda nie je schopná odolávať javu, ktorý nazývame „vzlínajúca vlhkosť v murive”.

Túto problematiku potom ešte upravuje smernica WTA č. 4-4-04 (v češtine) a č. 4-10-13 (v nemčine) – injektáž muriva proti vzlínajúcej vlhkosti1).

Injektáž muriva = vytvorenie horizontálnej bariéry proti vzlínajúcej vlhkosti

Pôvodné tzv. mechanické metódy sa vyznačovali už spomenutou statickou stabilitou objektu a potom samozrejme aj dostatočným technickým a praktickým vybavením zhotoviteľa. Aj keď si túto netlakovú injektáž dokážeme zhotoviť už takmer sami, napriek tomu musíme rátať s určitým zaškolením od špecialistu, ktorý sa zaoberá predajom injektážneho média a zároveň zabezpečuje technický servis a poradenstvo pre túto technológiu.

Čo je injektáž muriva?

Injektáž muriva je vlastne procesom hydrofobizácie pórov, teda úprava štruktúry materiálu z prostredia nasiakavého na prostredie nenasiakavé. Takto upravená štruktúra už do seba nevstrebáva vlhkosť a teda nedochádza k degradácii muriva, ako už bolo popísané vyššie.

Je hydrofóbnym prostriedkom pre injektáž muriva proti kapilárne vzlínajúcej vlhkosti systémom vŕtaných otvorov infúznej clony. Krém sa aplikuje horizontálne bez tlaku do vyvŕtaných otvorov v murive, resp. do škár v murive. Je možné ho použiť aj pre vysoké stupne zavlhčenia muriva. Obzvlášť je vhodný pre pohľadové murivo (tehlové, prírodný kameň). Nie je vhodný pre pórobetón. Ďalej je vodný bezrozpúšťadlový s 80 % aktívnej látky.

Tab.: Stratégie – injektáže – Remmers
Tab.: Stratégie – injektáže – Remmers

Injektáž – vstrebanie krému do muriva
Injektáž – vstrebanie krému do muriva

Injektáž pomocou postrekovača
Injektáž pomocou postrekovača

Čo je vlastne injektážny krém a ako sa aplikuje?

  • Krém je výrobok minimálne z dvoch tekutín: (olej – účinná látka/voda), ktoré pomocou emulgátorov majú stabilnú krémovú konzistenciu.
  • Po nanesení na kapilárne aktívny podklad sa krém opäť rozkladá pomaly na pôvodné tekuté fázy.
  • Tieto potom prenikajú hlboko do kapilár a pórov, bez toho, aby zanechávali na povrchu povlak.

Hydrofobizujúce prostriedky

  • Roztoky siloxanov, silanov
  • SMK (silikónová mikroemulzia – koncentrát)
  • Injektážny krém
Alu vrecko s uzáverom 550 ml
Alu vrecko s uzáverom 550 ml

Kiesol C a jeho charakteristika

  • Pripravený k okamžitému použitiu – vylúčenie chybného riedenia.
  • Krémová konzistencia umožňuje vodorovné vŕtanie otvorov v škáre muriva bez toho, že by injektážny prostriedok vytekal.
  • Injektáž s hydrofobizačným efektom.
  • Katalyzovaný – použiteľný tiež pre neutrálne stavebné materiály.
  • Optimálne použitie pre úzke, tenké murované priečky.
  • Jednoduché vyplnenie injektážnych otvorov.
  • Kontrolované napúšťané množstvo.
  • Inertný voči murivu – netvorí soľné výkvety.
  • Použiteľný aj pre murivo s prasklinami a dutinami.

Pred aplikáciou Kiesolu C nie je potrebné pripravené injektážne vrty vypĺňať cementovou suspenziou.

Plastové nádoby 5 l a 15 l
Plastové nádoby 5 l a 15 l

Spôsob injektáže

Kiesol C sa naplní do muriva pomocou vrtov. Úroveň (hladina) vrtov je vždy nad úrovňou terénu alebo vo výške podlahy. Podľa toho, ktorá úroveň je vyššie. Vrty zhotovte vodorovne alebo mierne šikmo, najlepšie do druhej ložnej škáry v murive. Plnenie vrtov sa vykonáva pomocou vytláčacej pištole a pri väčších dĺžkach muriva pomocou plniacej pumpy – glorie a plniaceho nástavca (trubice). Trubica sa vsunie čo najhlbšie do vrtu, aby sa celý vrt rovnomerne vyplnil. Počas plnenia sa trubica voľne vyťahuje von z vrtu. Vzdialenosť injektážnych vrtov je max. 12 cm podľa smernice WTA č. 4-4-04, s priemerom od 12 mm vyššie. Hĺbka vrtu je cca o 2 cm menej, než je celková hrúbka muriva. Pred naplnením krémom je potrebné vrty vyčistiť od prachu po vŕtaní a škáry v murive očistiť drôtenou kefkou. Aplikácia krému je možná až do 95 % zavlhčenia muriva. Aby sa zabránilo nežiaducemu odparovaniu účinnej látky z vrtov, je možné vrty uzavrieť pomocou cementovej malty, pokiaľ robíme vrty do lícového tehlového či kamenného muriva. V ostatných prípadoch je injektáž súčasťou sanačného systému a preto nie je potrebné vrty nijakým spôsobom zaslepovať či vypĺňať.

Ak chcete vedieť viac, pozrite sa na www.remmers.cz, kde je ukázané video s aplikáciou Kiesol C.

¹) WTA, pozn. autora – „Wissenschaftlich Technische Arbeitsgemeinschaft für Bauwerkserhaltung und Denkmalpflege” – Vedeckotechnická spoločnosť pre sanácie stavieb a starostlivosť o pamiatkové objekty. Vznikla v Nemecku v roku 1976 ako organizácia združujúca vedca, odborníkmi z praxe a ďalšie špecialistov s cieľom maximálne skvalitniť sanačné práce na historických objektoch. Všeobecne najznámejším výstupom činnosti WTA sú smernice, ktoré pojednávajú vždy o určitej problematike z odboru sanácie stavieb a vychádza z najnovších poznatkov v danom odbore. Rad z nich sú v niektorých krajinách uznávané ako normy.
Autor: Jiří Němec, autorizace WTA CZ
Foto: Archív fírmy Remmers s.r.o.

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama