Špičková tepelná izolácia, teraz aj na Slovensku
vyhľadávanie
Dnes je 28.3.

Obrazy na stenu vhodné do každej miestnosti

Zverejnené: 16. 7. 2020

Byt ste si zariadili presne podľa svojich predstáv, ale niečo v ňom chýba. Obraz, ako čerešnička na torte. Môže vám ozdobiť každú izbu. Obývačku, spálňu, detskú, dokonca aj kuchyňu. Je ich veľa. Ako prídete na to, ktorý obraz si máte vybrať? Poďte sa s nami pozrieť, aký obraz v ktorej izbe vynikne najlepšie a prečo.

Obraz vás reprezentuje. Nepokazte si to

Rozhodli ste sa prázdne steny trochu spestriť a dostať na ne viac farby. To je v poriadku. Obraz nemeníte každý deň, aj keď vám v tom v podstate nič nebráni. Je to bytový doplnok, ktorý veľa prezradí o vás a vašom štýle. Dobre si premyslite, čím steny domu alebo bytu ozdobíte.

Originál od veľkých majstrov

Nehovoríme o obrazoch od svetoznámych maliarov, aj keď mať nejaký originál by nepotešilo len prázdnu stenu v obývačke. Takýto obraz je prvkom, ktorému sa zariadenie obývačky musí prispôsobiť. Rozhodli ste sa, že do obývačky jeden originál umiestnite? Výborne! Nemusí to byť hneď Vincent van Gogh a jeho Slnečnice. Spojte príjemné s užitočným a podporte lokálneho umelca. Budete prekvapení, akých šikovných maliarov vo svojom okolí máte.

Na kvalite záleží

Preverte si, z akého materiálu je obraz na stenu, ktorý ste si vybrali vyrobený. Predpokladáme, že na priame slnečné svetlo ho neumiestnite a podarí sa mu uniknúť aj teplu z radiátorov. Napriek tomu vyberte farby, ktoré tak skoro nevyblednú a obraz sa pod vplyvom tepla nezačne vlniť.

Medzi najobľúbenejšie obrazy v súčasnosti patria:

 vliesové obrazy na plátne
 obrazy na korku
 obrazy na skle
 ručne maľované obrazy

Výhodou vliesových obrazov, obrazov na korku a obrazov na akrylátovom skle je, že ich na stenu zavesíte hneď, ako ich priveziete domov. Nepotrebujú žiaden rám, pri ktorom musíte brať ohľad na zariadenie izby. Obrazy s rámom sú krásne a niektoré rozhodne stoja za to, ale sú obrazy, ktoré rám naozaj nepotrebujú.

Nechajte prehovoriť intuíciu

Príroda a krajina, mestá, kvety, abstraktné, či vzorované? Ponuka je pestrá. Viete, čo je pri výbere obrazov najlepšie? Vrátite sa pre ten, ktorý vám do oka padol ako prvý. Vyskúšajte to. Všetky ostatné s nim budete porovnávať a ani jeden nebude krajší. Prvý obraz vyberáte intuitívne, pri ostatných už kalkulujete. Obraz o vás veľa napovie. O vašich pocitoch a záľubách. Každý vyvolá nejakú emóciu. Môže sa stať, že obraz si vyberie vás! Dovoľte mu to.

Obraz do kuchyne? Prečo nie

Kuchyňa je srdcom domova. Celá rodina sa v nej stretáva najčastejšie. Láska ide cez žalúdok. Mnohí tvrdia, že obrazy do kuchyne nepatria. Aj bez nich v nej je dosť vecí. Keď si to v kuchyni dobre rozvrhnete, obraz bude možno netradičným, ale o to zaujímavejším doplnkom. Veľmi obľúbené sú fototapety, ktoré umiestnite medzi spodnú a vrchnú časť linky a obrazy jedál a nápojov.

Náš tip: Máte kuchyňu prepojenú s obývačkou? Na spoločnú stenu vystavajte koláž z viacerých obrázkov. Kuchyňu s obývačkou nenápadne a vkusne prepoja.

Obrazy do detskej izby

V detskej izbe nechajte výber obrazu na svoje deti. Zabavte sa s nimi, vyberte napríklad obraz maľovaný podľa čísel a vymaľujte ho spoločne. Dieťa vyberie obraz, z ktorého sa poteší vždy, keď sa naň pozrie. “Ja som si ho vybral. Je môj!” Ten pocit je na nezaplatenie. Detské obrazy s obľúbenou rozprávkovou postavičkou, či zvieratkom. Deti rýchlo rastú. Počítajte s tým, že o rok - dva obrazy a ich motívy zase vymeníte.

Obraz v obývačke nesmie chýbať

V obývačke trávite najviac zo svojho voľného času, ale je aj izbou, ktorá vás reprezentuje. Prijímate v nej návštevy. Obraz v nej má zaujať, ale nemá rušiť. Náročná kombinácia, čo poviete?

Obraz môže izbu dotvárať, ale môže byť jej dominantnou časťou. Výrazný obraz si môžete dovoliť, keď je izba veľká. Nezabudnite ho prispôsobiť celkovému charakteru izby. Pri jemnom zariadení si vyberte obraz, ktorý izbe dodá iskru. Čo tak niečo abstraktné alebo vzorované? Zbytočne to nepreháňajte, aby sa obraz so zariadením izby nebil.

Vyskladajte si jednu kompozíciu z viacerých menších obrazov. Zapojte fantáziu a poskladajte ich tak, aby dobre vyzerali nad sedačkou alebo na voľnej stene. Obraz nemusíte zavesiť len na jednu stenu. Keď sa rozhodnete pre viac obrazov v jednej izbe, držte ich v rovnakom tóne.

Obraz, ktorý reprezentuje a upokojuje

Keď je kancelária príjemná, obchodní partneri sa v nej cítia dobre a radi sa k vám vracajú. Vyzerá presne tak, ako ste si ju predstavovali, ale napriek tomu vám v nej niečo chýba. Obraz. Zaveste ho nad stôl, pri ktorom vediete obchodné stretnutia tak, aby na neho dobre videli klienti, ale aj vy. Zamerajte sa na prírodné, nerušivé farby, ktoré upokojujú a pomáhajú dotvoriť príjemné pracovné prostredie. Skúste kombináciu bielej a šedej. Nepôsobia rušivo a podnecujú koncentráciu. Žltá, oranžová a červená podporujú kreativitu, ale pozor! Keď to s nimi preženiete, môžu mať opačný efekt, lebo vo farebnej škále patria medzi tie agresívnejšie.

Obrazy na podporu spánku

Spálňa je oáza pokoja, v ktorej sa máte v prvom rade dobre vyspať a poriadne si oddýchnuť. Obraz, ktorý si nad posteľ zavesíte má pôsobiť upokojujúco a harmonicky. Žiadne staré rodinné fotografie si tam nevešajte. V noci by ste sa ich mohli zľaknúť a spánok odohnať poriadne ďaleko. Vhodným doplnkom je v tomto prípade fotoobraz, fototapeta so zaujímavým motívom, obraz na plátne alebo viacdielny obraz, pri ktorom to môžete risknúť aj s výraznejším motívom. Pocit prirodzenosti a stabilitu vyžaruje kombinácia zelená - modrá - hnedá. Nie sú to výrazné farby, ale v spálni také nepotrebujete.

4 tipy, ktoré vám pomôžu vybrať správne

1. Veľkosť obrazu vyberajte podľa toho, aký naň máte v izbe priestor. Veľký výrazný obraz v malej zapratanej izbe asi nebude to pravé. Každá návšteva si ho všimne, ale izbu opticky zmenší a naruší celú jej kompozíciu. Výrazné obrazy potrebujú veľa miesta. Inak nevyniknú.

2. Obraz máte dobre vidieť z každej strany. Neskrývajte ho. Zaveste ho do výšky očí. Keď ho dáte príliš vysoko, motív je horšie viditeľný a môže dochádzať k jeho deformácii.

3. Potrebujete izbu opticky zväčšiť? Obraz s odľahlým horizontom to dokáže. Máte pocit, že pozeráte do diaľky a izba sa vám odrazu zdá veľmi veľká.

4. Tmavú izbu rozžiarite obrazom vo svetlých farbách

Keď ste sa už dozvedeli všetky potrebné informácie, nič vám nebráni vo výbere svojho vysnívaného obrazu. Či už siahnete po jednodielnej, viacdielnej alebo materiálovo netradičnej variante, bude Vám robiť radosť každý deň.

Autor: Monika Vrťová
Foto: Archív firmy Dovido s.r.o.
reklama

Nové

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

NORDCITY - budova ktorá inšpiruje. Najmodernejšia ekologická budova na Slovensku

Zverejnené 27.3. V Žiline sa podarilo realizovať stavbu, ktorá presviedča o tom, že administratívne budovy zvyšujú kvalitu urbanistického priestoru. A nielen to. NORDCITY Obchodná predstavuje vzorový ekologický prístup k modernej výstavbe. Kľúčovú úlohu pri tom… ísť na článok

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Nedajte šancu plesniam! Všeobecné odporúčania a základné fakty

Zverejnené 28.3. Plesne na stenách trápia najmä v zimnom období veľké množstvo domácností. Vznikajú na miestach, kde sa kvôli kombinácii vzdušnej vlhkosti a nízkej povrchovej teplote zráža voda. Príčinou môže byť nedostatočné vetranie, zlá izolácia, vykurovanie na… ísť na článok

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Udržateľný priemyselný park Green Park Piešťany je dokončený a plne obsadený

Zverejnené 26.3. Realizácia zeleného a udržateľného priemyselného parku Green Park Piešťany prebiehala od októbra 2021 v dvoch etapách. Moderný priemyselný komplex tvorí dvojica budov s celkovou rozlohou viac ako 27 000 m2. ísť na článok

reklama