Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 29.4.

Obvodové steny v skeletových stavbách

Zverejnené: 27. 4. 2009

Požiadavky na rýchlu a kvalitnú výstavbu, tlak na znižovanie nákladov a zvyšovanie pohodlia stále rastú. Získať viacej vnútorného priestoru pri rovnakej zastavanej ploche je želanie všetkých užívateľov budov. V skeletových budovách je riešením použitie ľahkých stavebných konštrukcií nielen na vnútorné priečky, ale aj na obvodový plášť budovy.

Jednou z možností je program obvodových a vnútorných stien, ktorý vznikol zo spolupráce firiem Xella systémy suchej výstavby a Ruukki a v ktorom sú využité sadrovláknité dosky FERMACELL a oceľové termoprofily Ruukki LPT. Systém umožňuje nielen zvýšiť úžitkovú plochu budovy, ale tiež zlepšuje akustické parametre a tepelný odpor stien a je odolný proti požiaru. Použité konštrukcie majú nízku hmotnosť a vďaka jednoduchej a rýchlej montáži suchým procesom prebieha výstavba objektov v krátkych termínoch.

Konštrukcia obvodovej steny

Obvodová stena sa skladá zo sadrovláknitých dosiek FERMACELL a nosnej spodnej konštrukcie z tenkostenných pozinkovaných oceľových profilov Ruukki LPT, ktoré sú pre zlepšenie tepelne izolačných vlastností pozdĺžne perforované.

Priestor medzi profilmi je kompletne vyplnený minerálnou izoláciou a z vnútornej strany je zhotovená parozábrana. Pred ňou je inštalačný priestor vytvorený z tenkostenných profilov Ruukki LP, umožňujúci jednoduché a veľmi rýchle pretiahnutie všetkých inštalácií bez porušenia parozábrany.


Schéma 1: Schéma 1: Obvodovej steny – napojenie na skelet

Na tieto vodorovné tenkostenné profily Ruukki je pripevnená sadrovláknitá doska FERMACELL, ktorú je potrebné povrchovo upraviť, spravidla maľovkou. Zo strany exteriéru je na termo profily Ruukki opäť pripevnená doska FERMACELL, ktorá v tomto prípade slúži ako nosná vrstva pod fasádny systém.


Schéma 2: Styk obvodovej a medzibytovej steny

K dispozícii je celý rad rozličných materiálov, nech už sú to prevetrávané alebo kontaktné zateplené fasády, lícové murivo, drevené obklady a pod. Jedným z najčastejších riešení je kontaktný zateplovací systém v hrúbkach okolo 50 mm – také riešenie už dosahuje špičkových tepelno-technických i zvukovo-izolačných parametrov.

Skladba konštrukcie obvodovej steny

Konštrukcia obvodovej steny je tvorená týmito vrstvami (zvonku dovnútra):

  • zateplovací systém hŕ. 50 mm (napr. polystyrénom s omietkou),
  • doska FERMACELL hŕ. 12,5 mm,
  • termo profily Ruukki LPT-C150 a LPT-U150,
  • minerálna izolácia hr.150 mm (vložená medzi termo profily Ruukki LPT),
  • parozábrana,
  • vodorovný rošt z tenkostenných profilov Ruukki LP-Z45,
  • inštalácia/ poprípade vložená minerálna izolácia hŕ.40 mm,
  • doska FERMACELL hŕ. 12,5 mm.

Spôsoby montáže stien

Montáž obvodových stien možno vykonávať z jednotlivých prvkov priamo na stavenisku alebo z prefabrikovaných panelov.

Jednotlivé prvky priamo na stavenisku

Jednotlivé termo profily Ruukki bez opláštenia sa zložia do modulov, ďalej sa montujú dosky FERMACELL a vkladá sa izolácia. Jednotlivé rámy sa vložia medzi nosnú podlahu a strop a pripevnia sa. Potom sa vloží minerálna izolácia a urobí sa parozábrana. Z lešenia sa zrealizuje montáž vonkajšej dosky a fasádneho zateplovacieho systému. Po dokončení inštalácií (elektro, sanita atď.) sa vykoná montáž vnútornej steny s povrchovou úpravou.

Prefabrikované panely

Prefabrikované panely Ruukki sú z vonkajšej strany opláštené doskami FERMACELL, medzi rámy je vložená minerálna izolácia a parozábrana. Pomocou žeriavu sa panely usadia do konštrukcie a zhotoví sa vodorovný rošt s ďalšou vrstvou izolácie. Po dokončení inštalácií (elektro, sanita atď.) sa vykoná montáž vnútornej steny s povrchovou úpravou (náter a pod.).

Prečo použiť ľahké stavebné konštrukcie

Veľkou výhodou použitia tohto systému je úspora v hrúbke obvodovej steny o 22 cm, čo pre stavebníka predstavuje veľké úspory.

Ďalší výhodou je mimoriadne vysoký tepelný odpor steny, ktorý je na hodnote uvedenej skladby 5,29 K.m²/W a súčiniteľ prestupu tepla U = 0,189 W/K.m² vrátane 50 mm zatepľovacieho systému. Výpočet v sebe už zahŕňa zníženie tepelného odporu vplyvom tepelných mostov spôsobených oceľovými profilmi. Táto hodnota predstavuje nezanedbateľnú úsporu v nákladoch na vykurovanie.

Vďaka suchému procesu je montáž veľmi rýchla a ďalšieho zrýchlenia sa môže dosiahnuť čiastočnou prefabrikáciou stien mimo stavby a vložením týchto prefabrikátov do nosnej skeletovej konštrukcie. Vďaka montáži vnútornej steny až po dokončení inštalácií odpadá sekanie a tým aj ďalšie vedľajšie náklady.

1Z tlačových podkladov
Autor: Hana Solařová<sup>1</sup>
Foto: Archiv firmy
reklama

Nové

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Chystáte sa stavať svojpomocne? Vyvarujte sa častých chýb!

Zverejnené 28.4. S príchodom jari opäť začína narastať počet stavieb a rekonštrukcii. Zvažujete, že sa pustíte do realizácie domu vlastnými silami, ale nie ste si istí, či to zvládnete? Táto úloha rozhodne nie je pre každého, na druhej strane so sebou prináša popri… ísť na článok

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Ytong, drevo a sklo dali tvár novej Šarišskej stodole

Zverejnené 26.4. Šarišská svadobná Stodola sa nachádza v lone prírody za mestom Veľký Šariš s pekným výhľadom na Šarišský hrad a okolitú prírodu. V areáli je veľa možností exteriérového posedenia či rozľahlý výbeh pre deti. Stodolu tvoria dve na seba nadväzujúce… ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

reklama