Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Odvetranie strešného plášťa je nevyhnutnosť

Zverejnené: 13. 10. 2008

K odvetraniu strešných plášťov sú hneď dva významné dôvody – vznik kondenzátu na vnútornej strane krytiny pri nepriaznivom počasí a odvetranie prehriateho strešného plášťa v letnom „tropickom“ období.

V oboch prípadoch zaisťujú aktívne, priebežné a trvalé odvetranie ventilačné turbíny, ktoré si za desať rokov vydobyli na našom trhu významné miesto a výrazným spôsobom pomohli veľakrát zjednodušiť prácu pri odvetraní priestor, v ktorých klasické spôsoby odvetrania neboli dostatočné.

Vznik kondenzátu

Prvý dôvod k odvetrávaniu strešných plášťov je už stovky let známy vznik kondenzátu na vnútornej strane krytiny pri nepriaznivom počasí. Kondenzovaná vodná para sa usádza na spodnej strane krytiny a následne steká po konštrukcii a spôsobuje škody. Aby sa tomuto nežiaducemu javu predišlo, je potrebné zrealizovať dostatočne veľké odvetrávacie medzery medzi strešnou fóliou a krytinou.

Ďalej sa v hornej časti umiestňujú odvetrávacie komínky, odvetrávacie tašky, alebo hrebeňové pásy. Napriek tomu však dochádza len k veľmi slabej prirodzenej výmene vzduchu. Pokiaľ sa pod plášťom objavuje nadmerné množstvo kondenzátu, nie sú už tieto bežné odvetrávacie prvky dostatočné a je potrebné hľadať účinnejšie riešenie.

Ventilačné turbíny

V túto chvíľu prichádza na rad LOMANCO, teda presnejšie ventilačná turbína. Turbína dokáže svojou aktívnou funkciou a veľkým súčtovým výkonom odvetrať až sedemdesiať násobok vzduchu proti klasickým pasívnym prvkom odvetrania. Lomanca sú teda k nezaplateniu u ťažko odvetrateľných a extrémne namáhaných striech.

Najbežnejšie sa tieto samotiažne vetracie hlavice používajú k odvetraniu plechových hál, hangárov, skladov atď. a všade tam, kde je ťažko priedušná strešná krytina (asfaltové pásy, PVC fólie, trapézové plechy, falcové plechy, lisované plechy atď). Plechová krytina je totiž okrem prevádzkovej vlhkosti silne zaťažovaná premŕzaním v zimnom období, ktoré má za následok usadzovanie nežiaducej vody v konštrukcii.

Najhoršie teploty pre strechy boli v posledných rokoch, keď sa vonkajšie teploty pohybovali často okolo teploty rosného bodu, tzn. 3°C. Preto sa objavili problémy s kondenzátom aj na starších a relatívne bezproblémových stavbách. Pokiaľ je strecha kvalitne odvetraná, zaisťuje spoľahlivú ochranu po desaťročia.

Odvetranie strešného plášťa

Druhým dôvodom, oveľa modernejším a aktuálnejším je odvetranie prehriateho strešného plášťa v letnom „tropickom” období, keď sa krytina ohreje na teploty cez 70 °C a prenáša postupne teplo cez izolačné vrstvy do interiéru stavby. Dochádza tým k citeľnému tepelnému zaťaženiu stavby.

Predovšetkým domy opatrené klimatizačnými jednotkami túto záťaž významne pocíti na zvýšenom výkonu klimatizácie a tým aj cene jej prevádzky. Pokiaľ sa na streche použijú turbíny LOMANCO, ktoré dokážu znížiť teplotu pod strešným plášťom až o 40 °C, tak sa významne odľahčí celej stavbe. Výsledkom je tak výrazné zníženie spotreby klimatizačnej jednotky. Tento dôvod použitia turbín je prenesený z USA, kde sú klimatizované domy veľmi rozšírené a kde sa im veľmi osvedčili ventilačné turbíny. V takom prípade je návrat investície do turbíny rádovo iba v mesiacoch, takže je takmer okamžitý.

Prečo vymýšľať niečo, čo je už vymyslené a overené desiatkami rokov v praxi?

Autor: Ing. Radim Otýpka
Foto: Ing. Radim Otýpka

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama