Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 27.4.

Oprava a spevnenie nájazdovej rampy pre automobily

Zverejnené: 27. 12. 2019

Železobetónové konštrukcie majú projektovanú životnosť, ktorá je ovplyvňovaná veľkým množstvom okrajových podmienok akými sú napríklad okolité prostredie, miera zaťažovania, ale aj intenzita a rozsah údržby. Kombinácia týchto vplyvov určuje reálnu životnosť konštrukcie akou je aj nájazdová rampa, ktorá je predmetom tohto textu. Ak je degradácia konštrukcie včas zachytená, možno jej životnosť pomocou vhodne zvoleného sanačného zásahu predĺžiť. Dôležitým kritériom je potom statická únosnosť konštrukcie, respektíve jej ovplyvnenie v dôsledku celkového poškodenia konštrukcie.

Pohľad na spodnú časť rampy, ktorá bola spevnená uhlíkovým kompozitom

Nájazdová rampa pri objekte dealera automobilov značky BMW v Strašniciach v Prahe bola v minulosti využívaná na nájazd menších nákladných vozidiel. Rampa je umiestnená vo vnútrobloku objektu, v exteriéri a pôsobí na ňu celý rad negatívnych vplyvov. V minulosti dochádzalo aj k soleniu konštrukcií v rámci zimnej údržby. Na konštrukcii bol vykonaný stavebno-technický prieskum, ktorým boli stanovené jej existujúce parametre. Boli zistené obvyklé problémy s korodujúcou výstužou zapríčinené karbonatáciou cementového tmelu, najmä v krycej vrstve betónu nad výstužou. Korózia výstuže mohla byť spôsobená aj prítomnosťou chloridových iónov vnikajúcich do konštrukcie v dôsledku zimnej údržby s aplikáciou posypových solí.

Súčasne bol vykonaný prepočet únosnosti konštrukcie podľa existujúcich noriem a požiadaviek a bolo navrhnuté spevnenie konštrukcie pomocou oceľovej výstuže a pribetonávky aplikovanej torkrétom.

Konštrukcia nájazdovej rampy bola spevnená pomocou oceľovej výstuže a pribetonávky aplikovanej torkrétom
Konštrukcia nájazdovej rampy bola spevnená pomocou oceľovej výstuže a pribetonávky aplikovanej torkrétom

Sanácia železobetónových konštrukcií

Podľa vykonaného stavebno-technického prieskumu a terénnej obhliadky bol navrhnutý spôsob opravy, ktorú vykonala firma ABLOC s.r.o. Po očistení podkladu bola realizovaná sanácia, ktorá sa začala konzerváciou výstuže proti pôsobeniu chloridových iónov a to pomocou migrujúcich inhibítorov korózie ARMOGUARD N. Súčasne bola korodujúca a odhalená výstuž pasivovaná pomocou alkalickým náteru určeného pre ochranu výstuže DENSOCRETE 111. Lokálne opravy a obnovenie tvaru konštrukcie boli vykonané materiálmi z radu MONOCRETE, rovnako ako vyrovnanie podkladu v miestach aplikovaného spevnenia. Opravené boli konštrukcia stĺpov, dosky rampy aj parapetné múry (zábradlia) rampy.

Pôvodný stav. Na popisovanej rampe boli zistené problémy s korodujúcou výstužou, ktoré si vyžadovali sanáciu
Pôvodný stav. Na popisovanej rampe boli zistené problémy s korodujúcou výstužou, ktoré si vyžadovali sanáciu

Spevnenie konštrukcie

V priebehu stavebnej prípravy sa objavili logistické komplikácie, ktoré viedli k nahradeniu pôvodného, konzervatívneho spôsobu spevnenia a to pomocou uhlíkových tkanín (systém Betosan CRC). Samozrejme bolo potrebné vykonať aj statický prepočet a navrhnúť druh aplikovaných kompozitov tvorených uhlíkovými tkaninami a epoxidovou živicou.

Na vyrovnaný podklad boli následne lepené uhlíkové kompozitné tkaniny podľa vykonaného statického návrhu (Sagasta s.r.o.). Spevnenie bolo vykonané v závislosti od miery poškodenia a týkalo sa doplnenia či už ohybovej, tak šmykovej výstuže.

Šmykové spevnenie konštrukcie uhlíkovými kompozitnými
Šmykové spevnenie konštrukcie uhlíkovými kompozitnými

Hlavnou výhodou použitia kompozitných materiálov je ich nízka hmotnosť (minimálne priťaženie konštrukcie) a súčasne aj rýchlosť aplikácie (v porovnaní s realizáciou doplnkového armokoša a torkretu z cementových mált). Naopak je potrebné brať do úvahy skutočnosť, že pri aplikácii kompozitného spevnenia dôjde k uzavretiu existujúcej konštrukcie voči prieniku vody aj vodnej pary. Preto nie je vhodné aplikovať tkaniny plošne, aby nebolo zvýšené riziko poškodenia konštrukcie v dôsledku cyklického pôsobenia mrazu.

Finálne zjednotenie povrchu konštrukcie náterom BETOSIL W zaistí optimálny vzhľad.

Na záver

Na popísanej realizácii sanačného zásahu je zrejmé, že je možné postup opravy prispôsobiť možnostiam v mieste stavby, časovému rozvrhu aj kapacitám tak, aby bolo dosiahnutý požadovaný výsledok. Dôležitá je vôľa všetkých zúčastnených a ich vzájomná spolupráca, ktorej cieľom je uspokojivý výsledok.

Autor: Ing. Zdeňek Vávra
Foto: Archív firmy Betosan
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama