Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Osvetlenie interiérového schodiska je nevyhnutnosťou. Plánujte ho už vo fáze projektu stavby

Zverejnené: 18. 1. 2022

Svietidlá u interiérového schodiska slúžia nielen ako zaujímavý dekoračný prvok domu, ale sú predovšetkým bezpečnostnou záležitosťou. Spôsobov, ako rozsvietiť schody, je niekoľko. Aktuálnym trendom je orientačné osvetlenie schodových stupňov v podobe LED pásikov. Možností je ale oveľa viac. S akými ďalšími typmi osvetlenia sa môžeme ešte stretnúť?

Zdroj: supermop, shutterstock

Každé interiérové schodisko si zaslúži kvalitné osvetlenie, ktoré by sa malo začať riešiť už vo fáze projektu stavby, najneskôr pri rozvodoch elektroinštalácie. Existuje mnoho ciest a spôsobov, ako kvalitne a zaujímavo schodisko osvetliť. Ideálnym riešením je kombinácia základného osvetlenia v podobe stropných či nástenných svietidiel s orientačnými svietidlami k nasvieteniu jednotlivých schodov. Veľmi praktickou záležitosťou sú svetlá na pohybové čidlá.

Na osvetlenie myslite už vo fáze projektu

Osvetlenie schodiska by sa malo plánovať ideálne už vo fáze projektu. Pokiaľ sa rozhodnete napríklad pre osvetlenie pomocou LED pásikov, je potrebné poznať dopredu konkrétne miesta vývodov pre kabeláž a umiestnenie napájacích transformátorov. Čo sa týka vstavaných nástenných tienidiel, tam je dobré montážne boxy inštalovať ešte pred omietnutím do steny.

Je skutočne potrebné interiérové schodisko osvetliť?

Odpoveď znie jasne - áno. Počas bieleho dňa nemusí byť neosvietené schodisko problémom, ale v noci sa môžu stať schody nebezpečným úsekom domu (zvlášť pre deti alebo seniorov). Na základné osvetlenie schodiska sa pritom používajú predovšetkým bežné stropné svietidlá. Tie môžu byť rôznych tvarov a farieb, takže ich možno dobre zladiť so zvyškom interiéru. Akými svietidlami ich ale doplniť?

LED pásiky sú v poslednej dobe hojne využívané na osvetlenie schodísk a chodieb. Zdroj: Virrage Images
LED pásiky sú v poslednej dobe hojne využívané na osvetlenie schodísk a chodieb. Zdroj: Virrage Images

LED pásiky

Pokiaľ máte doma dlhé schodisko, je dobré použiť svetlo, ktoré má v sebe zabudovaný senzor pohybu, ktorý zaistí dokonalé osvetlenie schodov len počas vášho presunu medzi jednotlivými poschodiami. Skvelou voľbou je tak napríklad podsvietenie schodov (prípadne aj zábradlia) pomocou LED pásikov. Vďaka RGB typu pásika si môžete dokonca vybrať farbu, ktorou budú vaše schody osvietené. V ponuke sú dnes už aj neónové LED pásiky – čo sa týka inštalácie, často sa schovávajú do hliníkových profilov, čo predlžuje ich životnosť.

Nezabúdajte na osvetlenie stien

Nástenné svietidlá sa väčšinou montujú do výšky cca 30 až 40 cm nad schody. Môžu byť umiestnené napríklad len na nástupných a výstupných schodoch, alebo nad každým stupňom. Stanovenie výšky a počtu svietidiel záleží na vašom vkuse. Menej častým, ale veľmi efektným riešením, sú tiež orientačné svietidlá zabudované priamo do nástupov schodov.

Pre otvorené točité schodiská je jednou z najlepších variant nasvietenia pomocou LED pásikov. Zdroj: LI CHAOSHU
Pre otvorené točité schodiská je jednou z najlepších variant nasvietenia pomocou LED pásikov. Zdroj: LI CHAOSHU

Osvetlenie podľa typu schodiska

Pre rovné schodisko odporúčame centrálne stropné svietidlo alebo nástenné svietidlo na podestách v kombinácii so vstavanými svetlami pozdĺž schodov. Ak máte doma točité schodisko, voľte tzv. minisvietidlá, prípadne svietidlá úzkeho prevedenia na výšku, ktoré sa lepšie vysporiadajú s oblúkom schodiska. Aplikácia štrbinového svietidla navyše vytvorí na schodových stupňoch zaujímavé svetelné efekty. Na vysokých schodiskách sa potom budú efektne vynímať závesné lustre.

Aby bolo osvetlenie kompletné...

Pri výbere osvetlenia si dajte predovšetkým pozor, aby dekoratívnosť nezvíťazila nad funkčnosťou a bezpečnosťou. Pohyb po schodisku by mal byť v prvom rade bezpečný. Ideálnym riešením je teda kombinácia základného osvetlenia v podobe stropných alebo nástenných svietidiel s orientačnými svetlami k nasvieteniu jednotlivých schodov. Vďaka tejto kombinácii získate kompletnú osvetľovaciu sústavu, vďaka ktorej bude vaše schodisko osvetlené na jednotku.

Najlepším riešením je kombinácia stropných či nástenných svietidiel s orientačnými svietidlami. Zdroj: Yevhen Roshchyn
Najlepším riešením je kombinácia stropných či nástenných svietidiel s orientačnými svietidlami. Zdroj: Yevhen Roshchyn

Senzor pohybu je dnes nevyhnutnosťou

Orientačné osvetlenie je možné ovládať pomocou senzora pohybu s možnosťou trvalého zapnutia buď vypínačom, alebo napríklad spínacími hodinami, ktoré v určený čas osvetlenia automaticky zapnú a potom prepnú na prevádzku ovládanú senzormi pohybu. Časové spínanie je možné doplniť ešte tzv. súmrakovým čidlom, ktoré zapne alebo vypne osvetlenie podľa úrovne intenzity svetla.

Osvetlenie by malo dizajnovo zapadať do daného priestoru

Pri výbere vzhľadu svietidiel berte do úvahy, či je schodisko vo vašom dome uzavreté, alebo súčasťou inej miestnosti, napríklad obývačky. Dôležitý je aj dizajnový štýl, v ktorom je interiér domu zariadený. Do moderne zariadeného domu sa hodia LED pásiky alebo malé nástenné svietidlá. Naopak do starších domov môžete bez obáv použiť ozdobnejšie prisadené nástenné svietidlá. Pokiaľ je schodisko súčasťou inej miestnosti, voľte variant nasvetlenia zábradlia a jednotlivých schodových stupňov pomocou LED pásikov.

Zdroj: sergiophoto, shutterstock
Zdroj: sergiophoto, shutterstock

Autor: Kateřina Slezáková
Foto: Shutterstock
reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama