Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Ovládanie svetla v radu Levit® od ABB

Zverejnené: 7. 10. 2015

K základným funkciám elektroinštalácie v obytných aj komerčných budovách patrí ovládanie svetelných zdrojov. Pritom sa nemusí vždy jednať len o bežné zapínanie a vypínanie pomocou klasických spínačov, ale je možné tiež automatické spínanie na základe pohybu alebo plynulá regulácia osvetlenia. Pozrime sa aké možnosti v tomto smere ponúkajú prístroje najnovšieho dizajnového radu Levit®, ktorú minulý rok uviedla na trh firma ABB s.r.o., Elektro-Praga.

Spínače

Rad Levit® je špecifický tým, že kryty aj rámčeky spínačov sú zložené z dvoch plastových dielov. Ak je farba spodného dielu podobná farbe omietky, môžete mať dojem, že sa vypínač na stene vznáša, levituje. Zákazník si môže vybrať z 11 ponúkaných farebných kombinácií. Dokonca si môže aj neskôr sám pozmeniť farebnú schému – zakúpením samostatných vrchných dielov krytov a rámčekov.

V dizajnovom rade Levit® sú k dispozícii spínače všetkých zariadení, aby bolo možné realizovať rôzne spôsoby ovládania svietidiel alebo iných elektrických spotrebičov. Pre jednoduchšiu orientáciu v tme poslúži kryt s priezorom, ktorý bude presvetlený na bielo, červeno alebo na modro, v závislosti na zvolenej orientačnej LED dióde (obr. 1). V ponuke je takisto kryt dvojpólového spínača s červeným priezorom alebo kryt pre trojpólový 16A spínač. Komfortnejšie možnosti však poskytujú elektronické prístroje, ktoré sú popísané ďalej.

Ovládanie svetla v Levite a ďalšie novinky od ABB si môžete prezrieť v rámci veľtrhu For Arch v PVA Letňany, v hale 4, na stánku A18. Príďte s nami osláviť tiež 20 ročné narodeniny dizajnovej rady Tango®. Darček bude pre každého!

Snímače pohybu

Snímače pohybu (obr. 2),alebo prístroj s infrapasívnym snímačom pohybu (PIR), je určený k bezdotykovému ovládaniu elektrických spotrebičov, najčastejšie svietidiel. Prístroj prijíma žiarenie v infračervenej časti spektra, ktoré nie je pre ľudské oko viditeľné. Ak zaregistruje snímač zmenu, ktorú vyvolá napr. pohyb osoby v oblasti dosahu, dôjde za určitých svetelných podmienok k zopnutiu výstupu. Dve detekčné roviny zabezpečujú pokrytie prakticky celého priestoru pod úrovňou inštalácie prístroja. Plošne je oblasť zachytenia daná horizontálnym uhlom 180° a dosahom cca 8 m dopredu aj do strán. Citlivosť detekcie je najväčšia v prípade otáčavých pohybov vzhľadom ku snímaču, zatiaľ čo pri čelnom približovaní sa dosah podstatne zmenšuje. Preto je potrebné dbať na vhodné umiestnenie prístroja. Dosah je závislý aj na ďalších okolnostiach, akými sú napr. rýchlosť pohybu, teplota okolia, prítomnosť blízkych rušivých zdrojov tepla (výkonné vykurovacie telesá, svietidlá apod.).

Obr. 2: Snímač pohybu Levit®
Obr. 2: Snímač pohybu Levit®

Po pripojení k napájaniu sa prístroj nachádza v automatickom režime. Pokiaľ snímač zaregistruje pohyb a ak je súčasne intenzita okolitého osvetlenia nižšia než je nastavená prahová hodnota (1–1 000 lx), dôjde k zapnutiu výstupu. Pripojené svietidlo sa teda rozsvieti. Keď osoba sledovaný priestor opustí, alebo v ňom zotrvá bez pohybu, svietidlo zhasne. To však nenastane okamžite, ale až po uplynutí nastaviteľného oneskorenia vypnutia (5s–10min). Tiež je možné upraviť aj citlivosť detekcie. Všetky tri regulačné prvky sú umiestnené na zadnej strane ovládacej jednotky.

Činnosť výstupu je možné regulovať tiež manuálne, nezávisle na pohybe v detekčnej oblasti. Stlačením tlačítka vpredu hore dôjde k zopnutiu na 15 minút. Opakovaným stlačením je možné nastaviť 30, 45 alebo 60 minút. Po uplynutí tejto doby sa prístroj vráti do automatického režimu. Nastavený čas je možné kedykoľvek zrušiť dlhším stlačením tlačidla (vynulovanie je indikované krátkodobým vypnutím svietidla). Prístroj potom pracuje v automatickom režime.

Spínacím prvkom prístroja je relé, ktoré zabezpečí spoľahlivé spínanie nielen klasických žiaroviek (1 750 V·A) a žiariviek (500 V·A / 64 μF), ale tiež moderných úsporných svetelných zdrojov, akými sú kompaktné žiarivky alebo LED. Galvanický kontakt tiež umožňuje paralelné zapojenie dvoch či viacerých prístrojov, napr. pri náhrade spínačov v konfigurácii 6+6 nebo 6+7+6. Hlavne pri modernizácii staršej elektroinštalácie je potrebné myslieť na to, že automatické spínače s relé potrebujú ku svojej funkcii obidva napájacie vodiče – L aj N.

Regulátory osvetlenia

Sú situácie, kedy je ostré svetlo nepríjemné, nepotrebné, alebo dokonca nežiaduce, napr. keď si doma prajete vytvoriť intímnejšiu atmosféru, chcete sledovať televíznu reláciu alebo keď potrebujete nechať odpočinúť svoj unavený zrak. Optimálnej svetelnej pohody môžete dosiahnuť pomocou stmievačov – elektronických prístrojov, ktoré umožňujú regulovať jas pripojených svietidiel.

Stmievače s otočným ovládaním (obr. 3)umožňujú regulovať jas celkom intuitívne: otáčaním gombíka sa intenzita osvetlenia znižuje alebo zvyšuje, opakovaným stlačením gombíka sa svetlo rozsvecuje alebo zhasína. Zapojenie je dvojvodičové – stačí priviesť vodič L na jednu z prostredných svoriek a ku svietidlu odviesť regulovanú fázu. Ak je potrebné svietidlo ovládať z ďalšieho miesta, použije sa striedavý prepínač, tzv. radenie 6 (obr. 4). Odtiaľto bude ale možné iba zapínať a vypínať, v žiadnom prípade nie regulovať.

Obr. 3: Stmievač Levit® s otočným ovládaním
Obr. 3: Stmievač Levit® s otočným ovládaním
Obr. 4: Zapojenie otočného stmievača s ovládaním z ďalšieho miesta
Obr. 4: Zapojenie otočného stmievača s ovládaním z ďalšieho miesta

Kto dáva prednosť vyššiemu komfortu, zvolí stmievač s krátkocestným ovládaním (obr. 5). Ten reaguje na jemné stlačenie ovládacej plochy a požadovaná funkcia závisí na dĺžke stlačenia: „ťuknutím” sa svetlo zapína či vypína, dlhším stlačením sa zvyšuje alebo znižuje jas. Krátkocestné stmievače sú vybavené pamäťou naposledy nastaveného jasu – pri zapnutí krátkym stlačením sa jas svietidla nastaví na tú istú úroveň ako pred vypnutím. Základné zapojenie je tiež dvojvodičové, iba v niektorých prípadoch sa odporúča pripojiť aj vodič N. Pre ovládanie z ďalších miest sa používajú tlačidlové ovládače, tzv. radenie 1/0 (obr. 6). Tými je možné stmievač ovládať plnohodnotne – spínať aj regulovať jas. Pre správnu funkciu je potrebné vedieť, aký svetelný zdroj bude nainštalovaný. Ten musí byť nielen stmievateľný, ale musí mať tiež zodpovedajúci príkon a charakter záťaže, pretože každý stmievač je konštruovaný pre určité použitie. Jednotlivé typy stmievačov s fázovou reguláciou sú vhodné napr. pre obyčajné žiarovky alebo pre halogénové žiarovky napájané z 230 V či z transformátora.

Obr. 5: Stmievač Levit® s krátkocestným ovládaním
Obr. 5: Stmievač Levit® s krátkocestným ovládaním
Obr. 6: Zapojenie krátkocestného stmievača s možnosťou ovládania z ďalších miest
Obr. 6: Zapojenie krátkocestného stmievača s možnosťou ovládania z ďalších miest

V poslednom čase sa na úkor klasických žiaroviek presadzujú úsporné svetelné zdroje, či už sa jedná o kompaktné žiarivky či LED žiarovky, niekedy označované ako retrofitové. Pokiaľ sú stmievateľné, dajú sa obvykle regulovať fázovými stmievačmi s otočným ovládaním. Pre LED žiarovky boli vyvinuté dva bezhlučné stmievače (pre otočné a krátkocestné ovládanie), optimalizované pre radu Master LED fy Philips. Majú ale širšie využitie, ktoré však musí byť podložené otestovaním alebo odporúčaním výrobcu. Pre regulovanie LED pásikov bohužiaľ nie je možné ponúknuť spoľahlivé riešenie, pokiaľ nie sú vybavené napr. rozhraním 1–10 V alebo DALI.

Na záver môžeme spomenúť ešte špeciálne regulátory pre viacvodičové pripojenie. Pre svietidlá s predradníkom 1–10 V sú k dispozícii regulátory s obidvomi spôsobmi ovládania. Pritom gombík otočného prístroja nemá funkciu stlačenia (zapnutie a vypnutie je v ľavej krajnej polohe). Ovládanie z iných miest je možné iba pri krátkocestnej verzii. Pre jednotlivé ovládanie v digitálnom systéme DALI sú v ponuke dva otočné prístroje. Výkonový (aktívny) regulátor má v sebe zabudovaný napájací zdroj DALI, ktorý dokáže napájať až 37 predradníkov DALI. Pasívnu verziu je možné použiť v prípade, že je dispozícii externý zdroj DALI, alebo môže slúžiť ako ďalšie ovládacie miesto pre daný svetelný okruh.

Pretože situácia v oblasti stmievania nie je v súčasnej dobe prehľadná, mal by byť výber správneho typu stmievača s ohľadom na druh a príkon svietidla ponechaný odborníkom. To sa týka aj prípadov, kedy sa po zvýšení komfortu spínača nahradzujú stmievačmi alebo snímačmi pohybu.

Podrobnejšie informácie je možné nájsť napr. v on-line katalógu na webových stránkach www.abb.cz/elektropraga.

Autor: Ing. Petr Mašek, Ing. Dušan Zajíček
Foto: Archív firmy

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama