Fasádne obklady Ruukki
vyhľadávanie
Dnes je 24.4.

Pavilón Czech Spring na svetovej výstave EXPO

Zverejnené: 7. 4. 2022

Český pavilón na svetovej výstave EXPO 2020 v Dubaji vznikol podľa architektonického návrhu mladých českých architektov z ateliéru R/FRM - Jána Tůmu a Jindřicha Ráftla. Stavba sa nachádza v zóne "Sustainability", na pozemku s plochou 2200 m² v blízkosti jedného z hlavných vchodov. Projekt vychádza zo systému S.A.W.E.R. (Solar Air Water Earth Resource), ktorý je "srdcom" a technologickým jadrom pavilónu. "Jeho podstatou, projevující se na mnoha úrovních je transformace. Proměňuje vzduch ve vodu, suchá poušť v kvetoucí zahradu i pohled lidí na Českou republiku", vysvetľujú autori.

Aktuálny český pavilón nadviazal na úspech predošlého českého stánku z dielne ateliéru Chybík+Krištof. Naši západní susedia ani tentokrát nenechali nič na náhodu a podobu nového pavilónu hľadali v transparentnej súťaži. Architektonickú štúdiu mali k dispozícii už viac ako tri roky pred začiatkom svetovej výstavy.

Osud slovenského pavilónu

V spomínanom kontexte by sme mali spomenúť aj osud slovenského pavilónu. Ministerstvo hospodárstva najprv vyhlásilo súťaž, ktorá nechávala na zoznámenie sa s problematikou, vytvorenie tímu, vytvorenie konceptu a jeho spracovanie do prezentovateľnej podoby len jeden mesiac. Napriek šibeničnému termínu svoj návrh predložilo 17 autorských kolektívov. V súťaži zvíťazil návrh ateliéru A. BKPŠ (Róbert Bakyta, Martin Kusý ml., Ľubomíra Blašková). Víťazný kolektív a vyhlasovateľ sa však nedohodli na podmienkach ďalšej spolupráce. V zmysle podmienok súťaže začal vyhlasovateľ rokovacie konanie s druhým v poradí - architektonickým ateliérom Atrium Architekti. Ani projekt košického ateliéru sa napriek vysokému štádiu rozpracovanosti nerealizoval. Košickému ateliéru prišla výpoveď zmluvy a slovenská expozícia sa namiesto pútavej stavby presunula do prenajatých priestorov...

"Národná expozícia by mala byť obrazom toho najlepšieho čo naša krajina ponúka," stálo v zadaní súťaže na nový pavilón. Architektúra napriek tomu opäť prehrala. Vráťme sa však k výstavným priestorom Českej republiky.

Koncept technológiu neskrýva v uzavretých priestoroch, ale prirodzene ju integruje do organizmu pavilónu. Vystavuje ju na obdiv vo forme "mrakov" potrubia - Sawer Cloud, ktorý prepája všetky jeho časti. "Trajektorie mezi jednotlivými místy procesu proměny jsou cévami organismu pavilonu a tvoří základ organické formy", dopĺňajú autori.

Štruktúra nie je len pasívnou dekoráciou, ale jej jednotlivé časti sú napojené na systém S.A.W.E.R. Stáva sa tak aktívnou súčasťou systému, ktorý reprezentuje.

Komplexná forma mraku prepája nielen súčasti mraku, ale myšlienkovo sa vzťahuje na tému EXPO 2020 - Connecting Minds, Creating Future. Konektivita je ďalšou z vlastností systému S.A.W.E.R. Množstvo tokov vo vnútri systému je na prvý pohľad ťažko pochopiteľné. Koncept odhalenej technológie všakvýrazne uľahčuje porozumenie procesu. Potrubie, ktoré v exteriéri vytvára mrak, prechádza do interiéru, kde sa prelína s ďalšími súčasťami kultivačného systému. Tie sú umiestnené v priamej väzbe na "ťažisko" pavilónu. Technológia je povýšená na exponát.

Návrh pavilónu spolu s expozíciou je založený na obsahu a príbehu, ktorý je inšpirovaný metaforickou podstatou fungovania systému S.A.W.E.R. Fyzikálny princíp je transformovaný do priestoru, ktorý sa stáva novým médiom na komunikáciu s návštevníkom.

Priamo za účelom práce na návrhu pavilónu Českej republiky na svetovej výstave EXPO v Dubaji vznikol vytvorený medzinárodný interdisciplinárny tím, v ktorom majú rovnocenné slovo ľudia z akademického prostredia i technologickej praxe. Tím nemal hierarchiu v pravom zmysle slova. Išlo o synergiu pohľadov a prístupov.

1)Zdroj: www.archinfo.sk

Autor: Ing. Kateřina Kočická 1)
Foto: Archív firmy
reklama

Nové

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

reklama