Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 23.4.

Pergola - moderná je samonosná a bioklimatická

Zverejnené: 30. 3. 2019

Hľadáte vhodné tienenie záhradného posedenia počas horúceho leta a pritom si radi užívate dotyku osviežujúceho vánku a dostatočného prieniku prirodzeného svetla? Vyžadujete počas chladnej jari či jesene naopak možnosť dosahu hrejivých slnečných lúčov? Zháňate prispôsobivý prístrešok bez potreby kotvenia do nosného múru, ktorý bude v záhrade pôsobiť dojmom moderného architektonického prvku? Výsledkom Vášho hľadania by mohla byť samonosná bioklimatická pergola.

Moderná pergola

Termín samonosná pergola hneď ujasňuje spôsobilosť objektu byť situovaný na pozemku celkom nezávisle na akýchkoľvek oporných múroch. Pergola všeobecne je považovaná za ideálny kompromis medzi altánkom na jednej strane a roletami či markízami na druhej strane. Výraz bioklimatická potom ešte vysvetľuje zámer pergoly regulovať vplyv aktuálneho podnebia na človeka, ktorý v nej trávi čas. Vo vnútri sediace osoby sú tak chránené pred škodlivým slnečným žiarením, či pred nepriaznivými poveternostnými vplyvmi. V tomto článku vám teraz predstavíme samonosnú bioklimatickú pergolu z produkcie českej renomovanej spoločnosti ISOTRA.

Isotra MIRA 4

Pergola MIRA4 je veľmi pevný a stabilný samonosný oporný prvok určený k zatieneniu záhradného posedenia alebo aj k vytvoreniu celkom nového miesta na odpočinok. Kotvená je s pomocou stojok, ktoré sú okrem iného vybavené nastaviteľnými pätkami na vyrovnávanie terénnych nerovností. Podkladový povrch teda môže byť aj nepravidelný. Vďaka otočným strešným lamelám pergola umožňuje prácu s prirodzeným svetlom, lamely je možné nastavovať veľmi variabilne. Napríklad ak užívateľ požaduje v chladnejšom období priamy prienik Slnka, nastaví lamely hranami smerom k Slnku a teda umožní vyššiu svetelnosť v pergole. Naopak počas parných letných mesiacov, kedy sa logicky domáhame vyššieho zatienia objektu, natočíme lamely presne naopak, teda plochami smerom k Slnku, aby sa od nich lúče odrážali s my sme dosiahli prieniku iba nepriameho žiarenia do posedenia. V prípade značne nepriaznivého počasia sú potom lamely sklopené úplne a je zabezpečená dokonalá ochrana pred dažďom, prípadne snehom. Pergola zároveň spĺňa požiadavky najvyššej, teda šiestej triedy odolnosti proti vetru.

Technické údaje pergoly

Vďaka možnosti spojenia jednotlivých pergol v modulovom systéme vedľa seba či za sebou (bočné aj predné spojenie) je možné zostaviť finálne konštrukcie takmer akejkoľvek veľkosti či pôdorysu. Jediným obmedzením je dodržanie medzných rozmerov jedného segmentu, pričom garantovaná maximálna plocha jedného modulu je 31,5 m2.

Strecha pergoly je zostavená z hliníkových lamiel, jedná sa o polohovacie zastrešenie s možnosťou voľby pozície od 0° do 140°. Ovládanie prebieha elektronicky diaľkovo a je veľmi tiché s minimálnou spotrebou elektrickej energie. K bezpečnosti, tichosti a čistote chodu zariadenia značne napomáha použitý kvalitný lineárny motor s kompresiou/dekompresiou piestu, ktorý sa vyznačuje precíznosťou, dynamikou a rýchlosťou lineárneho posuvu. Vďaka absencii mechanických prevodov je podstatne znižovaná aj pravdepodobnosť mechanického opotrebenia a nepresností polohovania. Efektívnosť motoru je teda veľmi vysoká s prakticky nulovými nárokmi na údržbu.

Investor si môže vybrať farbu konštrukcie celkom ľubovoľne podľa vzorkovníku RAL a to vrátane antracitovej štruktúry. Zároveň je možné doplniť bočné clony, napríklad poveternostným podmienkam veľmi odolné screenové rolety či vonkajšie žalúzie. Finálny vzhľad pergoly teda závisí len na výbere investora, ktorý môže okrem iného voliť aj z mnohých technologických doplnkov firmy Isotra.

Jedným z nich je dažďové čidlo, ktoré v prípade detekcie prítomnosti dažďovej vody presunie lamely pergoly do požadovanej zavretej polohy a ďalších 6 hodín po daždi ich potom zadržiava na úrovni 33 %, aby umožnilo odtok akumulovanej vody do odtokového kanáliku. Rúrka, do ktorej je efektívne sťahovaná dažďová voda, je integrovaná do jednej zo stojok pergoly a nenarušuje teda nijako vzhľad objektu. Ďalší voliteľný prvok je teplotné čidlo, ktoré sa aktivuje vždy, keď nastane teplotný pokles pod +2°C a hrozí nebezpečenstvo tvorby ľadu. Vtedy ovládacia jednotka otvorí lamely na 66 %.

Efektívnym doplnkom môže byť tiež tzv. anti-snow systém proti zasnežovaniu, ktorý je nainštalovaný v každej lamele, kde ohrieva povrch, ktorý je v styku so snehom. S týmto doplnkom neoddeliteľne súvisí tiež fakt, že pergola Mira4 spĺňa prísne nároky na statické skúšky rovnomerného zaťaženia lamiel v uzatvorenej polohe v hmotnosti až 140 kg/m2.

Veľmi atraktívnym voliteľným prvkom je potom možnosť zabudovania úsporného LED osvetlenia priamo do profilov samotných lamiel, ktoré umožní užívateľom aktívne využívať pergolu aj po západe Slnka.

Záver

Ako zhrnúť výhody bioklimatickej samonosnej pergoly MIRA4?

Jedná sa o zariadenie, ktoré užívateľovi umožňuje cítiť sa vonku rovnako pohodlne ako v bezpečí samotného domu. Zamedzuje vzniku skleníkového efektu pri zachovaní prieniku prirodzeného svetla. Reguluje tak teplotu prostredia v pergole, umožňuje osviežujúcu ventiláciu aj počas najteplejších dní, poskytuje prístrešok pred vetrom a ochranu pred všetkými ďalšími poveternostnými vplyvmi. Bezúdržbovosť a životnosť po dobu desiatok rokov k tomu všetkému sú skutočnou pridanou hodnotou. Isotra, značka s mnohoročnou tradíciou, skúsenosťami a technologickou vyspelosťou, ktorá investuje do permanentného vývoja produktov, je nepochybne tým vhodným dodávateľom.

Autor: Bc. Helena Široká
Foto: ISOTRA

Tématické odbory

reklama

Nové

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Stavebný veľtrh Brno ponúkne riešenia pre lepšie bývanie

Zverejnené 20.4. Chcete lepšie bývať? Chystáte sa stavať, rekonštruovať alebo modernizovať svoj domov? Hľadáte informácie o dotačných programoch, nových stavebných materiáloch a technológiách? Zaujímajú vás udržateľné a energeticky úsporné riešenia? Potom navštívte… ísť na článok

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Záhadné stavby sveta a ich slovenské či české alternatívy: od Stonehenge po pyramídy!

Zverejnené 17.4. Odkryte s nami tajomstvo troch starovekých megastavieb, ktoré dodnes fascinujú celý svet. Akou technológiou bol postavený Stonehenge, aký účel mali pyramídy a ako je to so svahovými zosuvmi na Machu Picchu? ísť na článok

reklama