Doživotná záruka na tehlový systém HELUZ
vyhľadávanie
Dnes je 25.4.

Phoenix: 100% recyklované okná budúcnosti

Zverejnené: 6. 6. 2022

Európa má svoj prvý systém 100 % recyklovaných okenných a dverových profilov. Nielen jadro profilu je z recyklátu, ako je to u iných výrobcov, ale recyklovaný je skutočne celý profil. Pilotný projekt prebieha v Holandsku – prvé budovy s oknami Phoenix tu už stoja. Objednať si ich ale môžu zákazníci aj u nás.

PVC sa vyrába z ropy, ide teda o neobnoviteľný zdroj. To samo o sebe nabáda k jeho recyklácii. Argumentov je však oveľa viac:

- pri recyklácii PVC sa spotrebuje o 90 % menej energie než pri výrobe panenského PVC.

- Zatiaľ čo pri výrobe 1 tony prvomateriálu (panenského PVC) vznikajú až 2 tony emisií CO2, pri jeho recyklácii vzniká len asi 135 kg CO2.

- PVC sa dá bez straty kvality recyklovať až 10x. Zatiaľ čo obvyklá životnosť plastových okien je asi 35 rokov, môže sa životnosť jedného materiálu predĺžiť recykláciou až na 350 rokov.

- „Naviac recyklát nestráca žiadne materiálové vlastnosti, práve naopak, vďaka opakovanému spracovaniu dosahuje lepšiu pevnosť zvaru než pôvodný prvomateriál, čo potvrdili i uskutočnené testy,“ vysvetľuje Radek Pergler, technický a produktový manažér spoločnosti Deceuninck.

Čo konkrétne rad Phoenix ponúka?

Nový profilový systém pre okná a dvere sa vyrába v Belgicku a nesie príznačný názov – Phoenix. V rámci tohto radu sa konečne podarilo uzavrieť výrobnú slučku u PVC okien. Metafora fénixa vstávajúceho z popola sa odráža v celom procese – staré okná, ktoré dosiahli koniec svojho životného cyklu sa rozdrvia a extrúziou (lisovaním pri vysokých teplotách) sa menia na nové produkty.

V rade Phoenix sú k dispozícii dve stavebné hĺbky rámov – 76 a 115 mm, ktoré sú vystužené nie oceľou, ako je to bežné, ale tepelnou výstuhou Forthex. Tieto rámy je možné kombinovať s rovným krídlom Infinity, ktoré zaujme predovšetkým priamymi líniami, jednoduchosťou a moderným štíhlym vzhľadom.

Okenné profily Phoenix sú k dispozícii v bielej vonkajšej farbe plastu a môžu byť potiahnuté jednostrannou alebo obojstrannou fóliou. Farebnosť povrchových fólií je rovnaká ako u profilového systému Elegant, teda 50 fólií v štyroch rôznych štýloch:

- prírodné drevo (napr. pre stavby v dedinskom alebo tradičnom štýle),
- farebné drevo,
- plné farby (pre mestský štýl) a
- metalické farby (vhodné skôr pre štýl industriálny).

Autor: Tlačová správa
Foto: Archív firmy Deceuninck

Tématické odbory

reklama

Nové

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

HELUZ ponúkne stavebníkom doživotnú záruku na tehlový systém

Zverejnené 25.4. Spoločnosť HELUZ dlhodobo rozvíja svoju víziu udržateľného stavebníctva, ktorú novo podporuje bezkonkurenčnou novinkou. Ako jediný výrobca na trhu ponúka stavebníkom unikátnu možnosť získať na hrubú stavbu svojho rodinného domu doživotnú záruku. ísť na článok

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Pivnica na záhrade má zmysel. S klenutým stropom má výborné statické vlastnosti a je možné ju postaviť aj svojpomocne

Aktualizované 24.4. Dôvodom pre výstavbu pivnice je väčšinou požiadavka na vytvorenie priestorov na uskladnenie potravín, napríklad zemiakov alebo jabĺk. Ďalej môže ísť o pivnicu určenú na posedenie pri dobrom víne či kombinácii vyššie uvedeného. Využitie priestorov s… ísť na článok

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Za architektúrou do USA: 5 skvostov New Yorku

Zverejnené 22.4. New York? To nie je len pestrý nočný pouličný život, nákupy a reštaurácie, ale aj nápaditá architektúra. Svetové hlavné mesto mrakodrapov zaberá plochu asi 80 tisíc hektárov a ponúka množstvo zaujímavých stavieb, ktoré významne ovplyvnili americké… ísť na článok

reklama